İnsülin direnci olanlar nasıl beslenmeli?

0
1847
İnsülin direnci olanlar nasıl beslenmeli*
İnsülin direnci olanlar nasıl beslenmeli*

İnsülin ve insülin direnci nedir? İnsülin direnci olanlar nasıl beslenmeli? Diyetisyen Ece Köken, insülin direnci olanlar için beslenme önerilerini yazdı!..

İnsülin ve insülin direnci nedir?

İnsülin direnci ve beslenme konularına değinmeden önce insülin nedir ne işe yarar bu sorulara yanıt verelim.

Pankreas vücudumuza alınan şeker ve nişastalı içeriklerin sindirimi için öncelikle insülin adını verdiğimiz hormonu salgılatır. Bu hormon şekerin hücre içine girerek karaciğerimizde depo edilmesini ve ihtiyaç halinde vücut tarafından kullanılmasını sağlar.

Genetik, düzensiz beslenme, fazla kilo, gebelik, stres gibi pek çok farklı sebep dolayısıyla insülin salgılanmasında yaşanan düzensizliklere insülin direnci adı verilmektedir. Bazı kişilerde çocukluktan itibaren insülin yeterli olmayabilir veya çevresel faktörler ile insülin çalışma mekanizması bozulabilir.

İnsülin direncinin beslenme ile ilişkisi sıklıkla aşırı ve düzensiz yeme alışkanlığı, özel beslenme durumlarına uygun beslenememe ile ilişkilidir.

İnsülin direnci ve beslenme

Korunma ve tedavi yaklaşımı göz önüne alındığında insülin mekanizmasının düzgün çalışması için;

-Fazla kilo alımından kaçınılmalıdır. Vücudumuza aldığımız enerji/kcal miktarı harcadığımız enerjiden fazla olması ve düzenli olarak bu artışın sağlanması fazla kilo ile kendini gösterir. Yaş, kilo, boy değerlerimiz göz önünde bulundurularak haraketli yaşamı da içeren bir yaklaşım izlenmelidir.

-Günlük beslenme kişiden kişiye göre planlanabileceği gibi 3 ana öğün, 3 ara öğün olarak planlanabilir. Ara öğün tüketimi insülin salınımının dengesini ve kan şekeri dalgalanmalarını engelleyeceği için tüketim atlanmamalıdır.

-Saf şeker ( şeker, hamur işi, pekmez, bal, tatlı, şekerli meşrubat) tüketiminden kaçınılmalıdır.

– Beyaz ekmek yerine tam buğday undan yapılan kepekli, tam tahıllı ürünler, pirinç yerine bulgur tüketilmelidir.

-Günlük beslenmede süt ve süt ürünleri, peynir, kuru baklagiller ve dengeli sebze alımı desteklenmelidir.

– Uzman desteği alınmalı ve kişiye uygun bir beslenme programı oluşturulup takip edilmesi çok önemlidir. İnsülin mekanizmasının tamamen bozulup işlevini yitirmesine sebep olmaması için erken tedavi yaklaşımı benimsenmelidir.

Bir Cevap Yazın