Bebeklerin güvenliği için telsiz ve kamera seçimi nasıl yapılmalıdır?

0
3263

Hızla gelişen teknoloji, çeşitliliğini günden güne arttırmaya devam ederken, ebeveynlerin günlük yaşamlarında ihtiyaç duydukları her türlü bilgiye, kolaylıkla ulaşmasını sağlıyor bir yandan da biz ebeveynlere, bebek ve çocukların güvenliği için yeni alternatif bilgi, erişim ve cihazlar sunmaya devam ediyor.

Teknolojinin, ebeveynlerin çocuklarına ulaşmada büyük bir kolaylık sağlaması, güvenlik önlemlerini alma konusunda yeterince ürün, cihaz ve her türlü erişime olanak sağlaması, büyük ölçüde insan hayatını daha güvenilir kılarak, hayatı kolaylaştırmaktadır.

Hiç şüphesiz ki; biz ebeveynler için, bebek ve çocuk güvenliğinden daha fazla düşündüğümüz önemli bir konu yok gibidir. Her ebeveyn, yaşadığı şartlar ve imkanlar doğrultusunda, evini çocukları için daha güvenli hale getirmek için, hayatı kolaylaştıran alternatif ürün ve cihazlardan yararlanmak ister.

 Bu alternatif ürünler, konu bebekler ve çocuklar olunca, yelpaze o kadar geniş ve çeşitli ki. Bu da biz ebeveynlerin, bebek konusundaki tüm sorularımıza en iyi cevap alabileceğimiz mecranın, ışık hızıyla gelişen teknoloji olduğunu gösteriyor.

Eğer bir ebeveyn olarak aileye yeni katılan minik bir üyeniz varsa, onunla evin içinde daha keyifli ve güvenli zaman geçirmek artık hiç zor değil. Minik bebeğiniz bir başka odada uyur ya da oyalanırken, gözünüzün arkada kalmaması için teknoloji, bu noktada biz ebeveynlere tamda bu diyeceğimiz iyi bir ürün hazırlamış durumda.

İşte bu noktada, bebek telsizleri ve bebek kameraları devreye giriyor. Bence, özellikle de büyük bir evde yaşayan ailelerde olmak üzere, hemen hemen birçok ebeveynin sıklıkla tercih edeceği kategori, bebek telsizleri ve bebek kameraları olmalı diye düşünüyorum.

Bebek telsizleri , evde günlük yaşamı daha kolay ve güvenli hale getirmek için, bebeğinizin bir başka odadayken uyuyor olması ve uyandıktan sonra çıkardığı sesler ile bebeğinize her anlamda göz kulak olabilmeniz için başvurulabilecek en güvenilir ve en ekonomik yol. Özellikle yenidoğan bebekler ilk günlerde sık sık, ebeveynlerini uyarmak için 2 saatte bir ağlarlar. Bu ağlamaların bazılarını büyük olasılıkla kaçırmak olasıdır. İşte bu sebeple bebek telsizleri, bebeğinizi duymak için heran orada olmanızı sağlar. Bu da bir anne için büyük bir ihtiyaçtır. Özellikle büyük bir evde yaşıyorsanız ya da evde farklı işlerle uğraşmanız gerekiyorsa bebeğinizi dinlemenizi yada izlemenizi sağlayarak, günlük rutin işleri kolaylıkla halledebilirsiniz.

Bebek telsizleri bebeğinizin sesini veya görüntüsünü bulunduğunuz yere iletmeye yarar. Alıcı ve verici olarak görev yapan iki parçadan oluşur. Gece işe yarasa da asıl gündüz uykuları sırasında bebeklerin uyandığını ya da sizi yanında istediğini anlamanız için oldukça yararlıdır. Tabi bununla beraber Wi-Fi ve uzaktan kamera kontrolü gibi bir çok son teknoloji özellikleri ile evde (bebeğinizin yanında) olmasanız dahi bebeğinizi takip edebileceğiniz ürünler mevcut. Bu ürünler daha çok bebek güvenlik kamerası olarak geçse de aynı kategoride yer alıyorlar.

Her telsizin kullanımı farklılık göstermektedir. Yani bebek “telsizini nereye nasıl koymalıyım?” sorusu kullandığınız telsizin özelliklerine göre değişmektedir. Bu yüzden deneme yanılma yöntemi ile sizin için en iyi sonucu veren yere yerleştirmelisiniz.

Bir ebeveyn olarak, en iyi bebek telsizi sizin ihtiyacınızı en iyi karşılayan ve bütçenizi aşmayandır. Bu yüzden size bebek telsizleri hakkında genel bilgi vereceğim. Bu sayede ihtiyacınıza göre en iyi bebek telsizini seçme fırsatı bulabilirsiniz.

Bebek Telsizi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Ebeveyn Ünitesi Sayısı : Aileler çoğu zaman tek ebeveyn ünitesinin yeterli olduğu düşünürler. Bu ünite, çoğunlukla ebeveyn odasında bulunur. Gerektiğinde geçici olarak diğer odalara götürülür.

Aslında iki ebeveyn üniteli bir bebek telsizi çok daha kullanışlıdır. Birini yatak odasında, diğerini de mutfakta ya da oturma odasında, yani evin neresinde daha çok zaman geçiriyorsanız orada bulundurmanız mantıklı olur. Ancak bazı bebek telsizlerinde maalesef ikinci ebeveyn ünitesi bulunmuyor.

Netlik ve Parazit : Bir bebek telsizinin netliği, telsizin tipine göre ses ya da görüntü netliği olarak nitelendirilebilir. Aslında bebeğin odasındaki her şeyi çok net duyman gerekmeyebilir. Bu noktada en kritik olan şey, bebeği duyabilmektir. Ancak tabii ki kristal netliğinde ses kalitesi sunan markalar da mevcut.

Bebek telsizlerinde parazit, iki sebepten oluşabilir. İlki, evdeki duvar sayısı arttıkça sinyalin azalmasıdır. Diğeri de radyo frekansı yaratan yan komşunun bebek telsizi ya da kablosuz telefon gibi cihazlardır. Peki, bu noktada tercihi nasıl yapılır ?

Önerim; ses aktivasyon özelliği veya ses hassasiyeti olan bebek telsizlerini tercih etmek. Arka plan seslerini yok eden, belli ses frekanslarına ayarlanabilenler çok daha konforludur.

Mesela en iyi bebek telsizleri, bebek sessizce uyuyorken arka plan seslerini yok ederler, ağlamaya başladığında ise sizi uyandıracak netlikte ses alabilmenizi sağlarlar.Sessizlik, bebek uyurken sizin de rahat ve deliksiz bir uyku çekmenizi sağlar.

Sesli veya Görüntülü Özelliği: Bebeğinizi izlemek mi istiyorsunuz yoksa sadece sesini duymak mı? Çünkü sadece sesli telsizler görüntülü telsizlere nazaran daha uygun fiyatlıdır. Görüntülü telsizler ise sadece görüntü aktarmanın dışında seçeceğiniz modele göre Wi-Fi’ye bağlanabilme, gece ve gündüz görüntüleyebilme gibi bir çok farklı özelliğe sahiptir.

Analog veya Dijital Özelliği: Bu özellik sesin iletilme özelliğidir. Analog telsizler radyo frekansları gibi çalışırlar. Bu da başkalarının da bu telsiz frekansına erişmesine olanak tanır. Ayrıca evdeki radyo sinyalleri ile çalışan bazı cihazlar analog telsizin yayınını bozabilmektedir. Fiyat olarak daha uygundur. Fakat ses kalitesi dijital telsizler kadar iyi değildir. Dijital telsizler ise sesi veriye (dataya) çevirerek iletir. Bu sayede başkaları bu telsizi dinleyemez.

Kapsama Alanı: Bebek telsizleri farklı kapsama alanına sahiptir. Yani bu bebek telsizinin çekim alanıdır. Kullanacağınız alanın büyüklüğünü baz almanız sizin için yararlı olacaktır. 50 metreden 1.000 metreye hatta Wi-fi ile uzaktan çalışanlara kadar farklı kapsama alanlarına sahip telsizler bulunabilmektedir. Aldığınız cihazda çekim alanının dışına çıktığında uyarı veriyor olması da büyük avantajdır. Bu sayede “Acaba telsiz buradan çekiyor mu?” düşüncesine kapılmanızı önler.

Güvenlik: Burada yer alan özellikler özellikle telsiz ile ilgili sıkıntı yaşamamanız için oldukça önemlidir. Telsizdeki seslere dışarıdan ulaşılmasını engellemek için DECT teknolojisine sahip ürünleri tercih etmelisiniz. Bu teknoloji sayesinde telsiz veriyi şifreli olarak gönderir. Bu da telsizin dışarıdan dinlenmesini önler.

Pil Durumu: Telsizin pilinin kullanım süresi telsiz tercihiniz için önemlidir. Ayrıca pilin azalması durumunda uyarı veriyor olması elzemdir. Çünkü pilinin bitmesinden haberinizin olmaması durumunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Telsizde bunların dışında odanın sıcaklığını, nemini gösterme, iki taraflı konuşabilme (bebeğin annenin sesini duymasını sağlar) vs. gibi farkı özelliklerde mevcuttur. Tercihinizi bu doğrultuda ihtiyacınıza göre yapabilirsiniz.

Genel olarak bebek telsizleri 60-70 TL gibi fiyatlardan başlamakta ve seçeceğiniz telsiz özelliklerine göre 1.300 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Bebek Telsizi Nereye Konmalıdır?

Bebek telsizinin zararlı olup olmadığı ile ilgili farklı görüşler ve iddialar yer alıyor. Bu nedenle bebek telsizini olabildiğince bebekten uzak tutmanızda fayda var. Bebek telsizinin yeri her marka ve modele göre farklılık gösterebilir. Bu yüzden yerleştirirken dikkat etmeniz gereken bebeğinizin sesinin net duyulduğu en uzak yeri seçmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Bazı bebek telsizlerinin vericisi kabloludur. Burada dikkat etmeniz gereken ise kabloların bebeğin ulaşabileceği yerde olmamasıdır. Bu bebeğiniz için büyük tehlike oluşturabilir.

Bebek Kameraları

Yoğun çalışan bir anne- babaysanız, bebeğinizi görebilmek için  profesyonel bir kamera tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, evde bulunmadığınız zaman süresince, çocuğunuzun güvenliği konusunda endişeleniyor olabilirsiniz.
Çocuklarınızı korumak ve kendinizi rahat hissetmek de dahil olmak üzere, kameralar çok sayıda avantaja sahiptir. Standart  bir güvenlik kamerası ya da gizli kamera ile evinizin istediğiniz alanlarında video kaydı yapabilir, sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz.
Son zamanlarda, bebek bakımında kameralara yansıyan kötü muamele ve benzeri haberler, ebeveynlerin bebeklerin güvenliği için kameraları daha fazla tercih etmesine neden oluyor. Hem bebeğinizi hem de bakıcıyı izlemek için bir bakıcı kamerası almayı düşünüyorsanız, bu bilgiler işinizi kolaylaştırabilir.

Bebek kamerası modelleri ve özellikleri 

Bebek Kameraları bebeğinizi iPhone, iPad, Android veya masaüstü bilgisayarınızda görüntülemenin harika bir yoludur ve mobil cihazlarınızda ücretsiz video monitör uygulamasını yüklediğinizde, bebeğinizin güvenli bir şekilde uyuduğundan emin olabilirsiniz. Bebek ses monitörleri sadece bebeğin ağlaması sırasında sadece ebeveynleri uyarmak için mevcut olsa da, kameralı bir bebek monitörü ebeveynin bebeği tam olarak neyin ağlattığına dair video bilgisi de sağlayabilir.

Görüntü Kalitesi : Bir bebek kamerası satın aldığınızda, en çok ilgilenilen şey netlik ve video kalitesidir. Genellikle süper HD, 4K çözünürlük gibi yüksek görüntü sunan sistemler tercih edilebilir. Video kalitesinin yanı sıra, ses kalitesi de bir başka önemli niteliktir.

Kablosuz Bebek Kamerası Modelleri :Anneler ve babalar genellikle WiFi bebek kamerası modellerini tercih ediyorlar. Bu tercih çoğu durumda elverişlidir ancak, hackerlar bebekler ve ebeveynler uzaktan casusluk yapabildiğinden, bebek kameraları son derece tehlikeli olabilir. Bu kablosuz bebek izleme cihazı kullanıyorsanız, güvenli olduğundan emin olmalısınız.

Hareket Sensörlü Bebek Kamerası Modelleri : Ebeveynler çoğu zaman en sıradan şeyler hakkında endişelenirler. Yeni bir anne mutfaktayken bebeğinin nefes alıp almadığını merak edebilir. o Bu gibi durumlar için nazı monitörler bebeğin hareketleri durursa veliler uyarmak için uyarı verebilir.

Hareket Algılamalı Bebek Moditörü Modelleri : Bebeğin yatağının altına yerleştirilmiş bir algılama pedi ile birlikte gelir. Pedler aşırı derecede hassastır ve bebeklerin nefes almayı durdurması durumunda ebeveynleri uyarabilir. Pedler, titreşimleri algılamak için son derece akıllıdır ve odanızdaki diğer titreşimlerden etkilenmez.

Hareket ya da solunum monitörlerinin etkinliği tartışmalı olsa da bir dereceye kadar hayat kurtarabilir, ancak bebeğinizi güvende tutmak için izleme sistemlerine güvenmemeniz gerekir.

Önceki İçerikBeklenen tatil
Sonraki İçerikKüçükken tanıştığım kurgu kahramanlar, bugünkü beni “ben” yaptı
10 Nisan 1987'de Çankırı'da doğan Zeynep Sağlam, çocukluk döneminin büyük bir kısmını Istanbul'da geçirmiş, ardından Çanakkale'de yaşamına devam etmiştir. Eğitim hayatına kaldığı yerden burada devam eden Zeynep, 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İşletme lisansını tamamlamış, ardından ; ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 20000:2005 Food Safety Management System, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 9001:2008 Quality Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 14001:2004 Environmental Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 19011 Quality and Environment Management Systems Audit Training Eğitimi, ISO 19011 Kalite ve Çevre Yönetim Sistemleri Tetkiki Eğitimi, OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi, OHSAS 18001:2007 Occupational Health Safety Management System, Qualİty Engıneerıng Management Traınıng, Human Resources SpecializationTraining, Body Langue, Effective Communication, Executive Assistant and Office Management Training eğitimleri almıştır. ÇOMÜ’de iş yaşamına devam eden Zeynep, diğer yandan Sosyololji ile yakından ilgilenen bir insan olarak Sosyololji Lisansını tamamlarken, yüksek lisans hazırlıkları ile uğraşmaktadır. Yazan, çizen, İçerik üreticiliği yapan, en çokta okuyan meraklı bir anne olan Zeynep, kalemin görünmeyen sihrine inananlardan...

Bir Cevap Yazın