Bebeklerde regürjitasyon bir dereceye kadar normal kabul edilir. Özellikle yaşamın ilk aylarında görülür. Bebeklerde regürjitasyon, çoğunlukla reflü ile karıştırılabilir. Peki, bu durum neden olur ve hangi aylarda görülür? Bebeklerde regürjitasyon nasıl anlaşılır? Konuyla ilgili merak edilen tüm detayları İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ömer Faruk Beşer aktardı.
Bebeklerde regürjitasyon (geri kaçış), mide ve yemek borusundaki yemek içeriğinin çaba göstermeden ağza, buruna gelmesi veya dışarı çıkması anlamına gelir. Genelde yanlış tariflenerek bir hastalık durumu olan gastroözofageal reflü ile karıştırılmaktadır. Mide içeriğinin geri kaçmasına bağlı ek hastalıklar (tekrarlayan hışıltı, orta kulak iltihabı, büyüme geriliği vb.) ortaya çıkarsa bu duruma gastroözofageal reflü hastalığı adı verilir. Regürjitasyonda (hatalı olarak reflü diye tabir edilen) bu saydığımız ek hastalıklar gözlenmemektedir.
Bebeklik yaşlarında yemek borusunun boyunun kısa olması, hareket uyumunun az olması, aşırı ve sık beslenme, devamlı yatar pozisyonda olması gibi durumların regürjitasyona yol açtığı düşünülmektedir.
Okumalısınız: Bebeklerin sağlıklı büyüdüğünü nasıl anlayabiliriz?
Regürjitasyon hangi aylarda görülür?
Regürjitasyon doğumu takiben herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle 4. ayda görülür, 6. aydan sonra azalır ve 12-15. aya doğru son bulur.
Bebeğimde regürjitasyon var mı, nasıl anlarım?
Bebeklerde kusma gözlendiğinde öncelikle uzman bir çocuk hekimi tarafından hastanın değerlendirilmesi gerekir. Kusmaya yol açabilecek diğer durumlar hekiminiz tarafından bakıldıktan sonra, ancak gerekli kriterleri barındıran hastalarda regürjitasyon tanısı koyulabilir.
Örneğin bebeğinizin kusmaları aniden başladıysa, safralı kusuyorsa, kusarken öğürüyorsa, kanlı kusması ve kanlı dışkılaması oluyorsa, zaman zaman soluğunda durma gözlemlediyseniz, beslenirken yutma güçlüğü söz konusuysa veya bebeğinizin gelişme geriliği varsa altta yatan başka hastalıklar olabileceğini de unutmayınız.
Okumalısınız: Bebeğinizi doktora götürmeniz gereken durumlar
Bebeklerde regürjitasyon tedavisi nasıldır?
-Regürjitasyon, doğal seyrinde genellikle 12-15. aylarda kendiliğinden düzelmektedir. Endişeleri etkili şekilde gidermek amacıyla anne veya çocuğa bakan kişiyle çocuk etkileşiminin iyileştirilmesi, fiziksel ve duygusal sıkıntı kaynaklarının belirlenerek bunların ortadan kaldırılması genellikle yardımcı olmaktadır.
-İlk olarak beslenme sıklığı ve pozisyon düzeltme ile oluşabilecek ek durumlar önlenmelidir. Bebeğin sık ve bol miktarda ve yatar pozisyonda beslenmemesi önemlidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde anne sütü asla kesilmemelidir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde yakınmaların azaltılması amacıyla gerek duyulduğu durumlarda çocuk hekimi tarafından kıvam artırıcılar anne sütüne eklenerek kullanılabilmektedir.
-Mamayla beslenen çocuklarda ise kullandıkları mamaya kıvam artırıcıların eklenmesi veya AR (antiregurjitasyon) mama kullanılması yakınmaların azaltılması için birer seçenek olabilmektedir.
-Bebeğin beslenme sonrası sol yan veya yüzüstü pozisyonda yatırılması regürjitasyon sıklığını azaltsa da, her iki pozisyonda ani ölüm riski artmaktadır. Bu nedenle bebeğin, sadece anne veya bebeğe bakan kişi tarafından sıkı gözetim altında olduğunda bu pozisyonlarda yatırılması önerilmektedir.
-Beslenme sıklığına ve miktarına dikkat edilmeli, bebeğinizin ayına ve kilosuna uygun olarak doktorunuzun önerdiği sıklıkta ve miktarda beslenmesi gerekmektedir.
-Regürjitasyonun tanınması, doktora gereksiz başvuru sayısını ve gastroözofageal reflü hastalığı için gereksiz tetkik ve tedavilerin önüne geçebilmektedir.