Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

0
3563

Pamukçuk; tıp diliyle Moniliazis, Candida albicans adlı mantarın enfeksiyonuna denilir. Vücudumuzda bakteriler ve mantarlar belli bir oranda vücudumuza zarar vermeden yaşamaktadır ancak dengelerin değişmesi durumunda bazılarının daha da güçlenerek vücudumuza zarar verecek duruma gelmeleri olasıdır.

Pamukçuk nedir, nasıl geçer?
Bebeklerde pamukçuk
ise dil, diş eti , yanak, damak kısımlarında beyaz tabakalar şeklinde yerleşimler gösterebilir ancak kendiliğinden iyileşme olmazsa ve gerekli tedaviler erkenden başlamazsa yemek borusuna kadar ilerleyici olabilmektedir. Pamukçuk bebeklerde memeyi reddetmeye, sinirliliğe, huzursuzluğa, beslenme bozukluklarına neden olabilmektedir. Anne karnında olan bebek normal yolla doğarken anne vajinasında mantar enfeksiyonu olması durumunda bebeğe geçerek pamukçuğa neden olabilir. O yüzden daha anne karnında iken normal yolla doğum düşünen annelere vajinal mantar enfeksiyonuna yönelik tedaviler verilmiş olmalıdır.

Bunlar dışında annenin meme hijyen bozuklukları, meme ucu mantar enfeksiyonları, emzik ve biberon temizliğinin yeterince yapılmaması, annenin antibiyotik kullanması gibi durumlar da pamukçuk oluşumuna zemin hazırlar. Bu yüzden anne her emzirme sonrası meme ucunu anne sütü ile silmeli, günde bir kez meme uçları suyla yıkanmalıdır. Anne meme ucunda mantar enfeksiyonu var ise hekim tarafından verilen mantar kremini kullanılmalıdır. Emziren anneler düzenli olarak bebeğin ağız içini kontrol etmeli ve oluşabilecek pamukçuğa erken dönemde müdahaleye imkan tanımalıdır. Aksi halde zamanla artan pamukçuk plak halini alıp tedavisi daha da güçleşmektedir.

bebeklerde pamukcuk nasil gecer
Bebeklerde pamukçuk nasıl temizlenir?

Pamukçuk olduğu düşünülen ağız bulguları mutlaka bir hekime gösterilmelidir. Pamukçuk profesyonel tedavi yöntemleri ile hekim tarafından düzenlenir. Hekim önerisiyle evde basit ağız bakım yöntemleri uygulanabilir. 1 çay bardağı kaynatılmış suya eczaneden alınmış 1 çay kaşığı karbonat eklenerek yapılan karışım temiz bir bez, tülbent-gazlı beze bandırılıp ağız içi silinmelidir. Kesinlikle hazırlanan sıvı bebeğe içirilmemelidir.

Pamukçuk kendiliğinden düzelebilir ancak tedavisi gecikmiş olgularda tedavilere dirençli plaklar oluşabilmekte ya da mantar enfeksiyonu yemek borusuna kadar ilerleyip bebekte yutma güçlüklerine neden olmaktadır. Annenin el ve meme hijyenine dikkat etmesi, gerekmedikçe antibiyotik kullanmaması önemlidir.

Bir Cevap Yazın