Bebeklerde göbek bakımı nasıl yapılır?

0
4524

Göbek bağı doğumdan sonra beyaz, şeffaf ve parlaktır. Göbek bağının kuru ve temiz tutulması ile göbek bağı kurur ve 15 gün içinde (ortalama 6 – 21 gün) düşer. Kordon düşmeden önce göbeğe herhangi bir şey sürmeye gerek yoktur.

Bebeğinizi göbek bağı düşene kadar banyo yaptırmayın

Bebeğin altı temizlenirken göbek kordonunun bebek bezinin içinde kalmamasına dikkat edilmelidir.  Bebek bezi göbek bağının altından bağlanarak göbek bağının idrar ve dışkı ile teması önlenmelidir. Göbek bağı, bezin içinde kaldığında idrar ve dışkıdan dolayı enfeksiyon oluşabilir.

Göbek bağı düştüğü zaman az miktarda kanama olması normaldir. Ancak bazen göbek düştükten sonra o bölge nemli kalmaya devam eder ve hafif bir şişlik olabilir. Bu durum göbek gronülomu olarak adlandırılır. Bu durumda ve ilerleyen dönemde göbekte kanama ya da akıntı olursa kesinlikle doktora başvurulması gerekir. Göbekte kanama için K vitamini yapılması, göbek granülomu için de gümüş nitrat uygulaması yeterli olacaktır. Ancak mutlaka doktor muayenesi ile tanı kesinleşmeli ve doktor önerisiyle tedavi uygulanmalıdır.

Bebek, göbek bağı düşene kadar silme banyo şeklinde temizlenmelidir. Silme banyo için kaynatılmış ılıtılmış su kullanılmalıdır.

Yenidoğan bebek bakımı
Yenidoğan bebek bakımı

Omfalit (göbek bağı, göbek deliği enfeksiyonu) nedir?

Göbek bağı, göbek deliği enfeksiyonu (omfalit) her yaşta olabilir ancak yenidoğan dönemi (0-28 gün) omfalit için çok daha hassas olmamız gereken dönemdir.

Omfalit göbek bağı düşmeden önce veya düştükten sonra olabilir.

Göbek bağı bakımının kötü olması ve göbek bağı düştükten sonra hijyen kurallarına dikkat edilmemesi sonucu bakteriler tarafından (genellikle S. aureus veya E. coli) enfeksiyon oluşur.

Göbek bağının düşmesini izleyen birkaç gün içinde ortaya çıkan irinli ya da kanlı akıntılar erken dönem bir omfalitin ilk bulgusu olabilir. Enfeksiyon göbek bağında sınırlı kalabileceği gibi, çevre deriye sıçrayarak kızarıklığa neden olabilir.

Omfalit (Göbek Bağı, Göbek Deliği Enfeksiyonu) Belirtileri

  • Göbek deliğinden akıntı olması (kanlı, irinli olabilir veya olmayabilir.)
  • Göbek deliğinin kötü kokması
  • Göbek deliğinde ve etrafında şişlik
  • Göbek deliğinde ve etrafında kızarıklık

Bu belirtilerden biri varsa mutlaka doktora başvurun.

 

 

Önceki İçerikBebekler ne zaman emeklemeye başlar?
Sonraki İçerikAdet düzensizliği neden olur? Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir?
Uzm. Dr. Dündar Yaykıran
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman doktoruyum. 1981, Acıpayam-Denizli doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Acıpayam’da tamamladıktan sonra, ortaokul 2. sınıftayken aldığım doktor olma kararımı gerçekleştirmek için 1999’da KTÜ Tıp Fakültesinde tıp eğitimime başladım. KTÜ Tıp fakültesinden 2006 yılında mezun oldum. 2006 ile 2010 yılları arasında devlet ve özel sektörde pratisyen hekim olarak çalıştım. Çok sevdiğim ve iyi anlaştığımı düşündüğüm çocuklarla birlikte olabilmek ve onların gelişiminde pay sahibi olabilmek için 2010′ da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ”Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları” alanında uzmanlık ihtisasıma başladım ve 2015’de ihtisasımı tamamlayarak uzmanlık diplomamı aldım. Haziran 2015 ile Ocak 2017 arasında Bahçelievler Devlet Hastanesi’nde, Ocak 2017 ile Şubat 2019 arasında da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman hekimi olarak çalıştım. Şubat 2019’da, çok sevdiğim çocuklara daha yararlı olabilmek, bebek ve çocuk bakımı, onların fiziksel ve nörolojik gelişiminin takibi, hastalıklardan korunma ve hastalıklarının tedavilerinde daha etkin olabilmek için, İstanbul – Maltepe'de bulunan Özel Kardelen Tıp Merkezi’nde çalışmaya başladım, halen devam etmekteyim. Evliyim. Çok güzel ve zarif bir kadının kocası, çok tatlı ve yakışıklı, 8 yaşında, Oğuz Kaan isminde bir beyefendinin babasıyım.

Bir Cevap Yazın