Bebeklerde büyüme geriliği nasıl anlaşılır?

0
1504
Bebeklerde büyüme geriliği nasıl anlaşılır?
Bebeklerde büyüme geriliği nasıl anlaşılır?

Çocuklarda büyüme geriliği nedir? Bebeklerde büyüme geriliği neden olur, nasıl anlaşılır? Büyüme gelişme geriliği tedavisi nasıl yapılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, büyüme geriliği ve belirtileri hakkında merak edilenleri anlattı!..

Çocuklarda büyüme geriliği nedir?

Bir çocuğun kendi yaş ve cinsiyetine uygun büyümeyi gösterememesi büyüme geriliği olarak tanımlanır. Boyu beklendiği gibi uzamayan, yetersiz kilo alan, boy ve kilo değerleri yaşıtlarına göre standart değerlerin altında olan çocuklar bu tanım içerisindedirler. Büyümenin değerlendirilmesinde yalnız kilo alımı yeterli değildir. Boy uzunluğu, boy uzama hızı, kilo alımı, kilo artış hızı, baş çevresi büyümesi, baş çevresindeki artış hızı ve vücut bölümlerinin birbirlerine oranı bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca bu tespit sırasında her çocuğun anne ve baba boylarına göre genetik potansiyeli değerlendirilmeli ve hedef boyları belirlenmelidir.

Çocuklarda büyüme geriliği
Çocuklarda büyüme geriliği

Çocuklarda büyüme geriliği neden olur ve nasıl anlaşılır?

Çocuklarda büyüme geriliğinin çeşitli sebepleri olabilmektedir.

Bunlardan ilki genetik faktörlerdir. Her çocuğun boyunu anne ve babasından geçen genler etkilemektedir. Genler büyümenin ana kalıbını belirler.

Büyümeyi sağlayan ikinci faktör beslenmedir. Beslenme özellikle ilk 2 yaş olmak üzere tüm yaşlarda büyümeyi etkiler.

Büyümeyi sağlayan üçüncü faktör ise hormonlardır. Başta büyüme hormonu olmak üzere tiroid hormonları, cinsiyet hormonları ve vitaminler büyümeyi düzenlemektedir. Bu hormonların veya vitaminlerin eksikliklerinde büyüme geriliği en önemli bulgulardandır.

Ayrıca sağlıklı büyüme için vücuttaki diğer organ sistemlerinin de sağlıklı olması gerekmektedir.

Büyüme ve gelişme geriliğinin tespiti için başvurulan yöntemlerin başında persentil hesaplama ile çocuğun gelişiminin kontrol edilmesi gelir.

Aileler çocuğunun cinsiyet ve yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, büyüme ve gelişme geriliği olup olmadığını, bu takip aracını kullanarak öğrenebilir.

Yaşına göre boy ve kilo değerleri %10 kritik değerinin altında kalan çocukların gelişimlerinin mutlaka çocuk doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Okumalısınız: Bebeklerde büyüme hormonu eksikliği belirtileri nelerdir? 

Büyüme geriliğinin fark edilmesi ve tedavisinde anne babalara büyük görev düşer. Büyümenin doğru değerlendirilmesi için bebeklerde aylık, daha büyük çocuklarda ise 3-6 aylık ölçümlerle, boy ve kilodaki artış izlenmelidir. Bu değerler mutlaka not alınmalı ve çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir.

Ancak bu şekilde büyüme geriliğini ve buna sebep olan hastalıkları daha erken yakalama ve tedavi etme şansı doğar.

Sonuç olarak büyümenin doğru değerlendirilmesi için çocuklarımızın düzenli olarak izlenmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde boy kısalıklarını, büyüme geriliklerini ve buna sebep olan hastalıkları daha erken yakalama ve tedavi etme şansına sahip olabiliriz.

Okumalısınız: Bebeklerde boy kısalığı belirtileri nelerdir? 

Çocuklarda büyüme geriliği tedavi edilebilir mi?

Büyüme geriliği sebepleri genellikle uygun tedavi sonucunda normale dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken konu, kemikler kapanmadan ve zaman kaybetmeden altta yatan durumun tedavisine başlanabilmesidir.

Uygun beslenme tedavisiyle veya ihtiyaç halinde uygulanan hormon tedavileriyle büyüme geriliği sorununu çözmek genellikle mümkündür. Unutmayalım ki çocuk doktorunuzun önerdiği tedaviye uyum göstererek çocuğunuzun sağlıklı büyümesini ona geri kazandırabilirsiniz.

Büyüme çocukların genel sağlık durumlarını yansıtan en iyi göstergedir. Çocuklarımızın sağlıkla büyümesi dileğiyle…

Büyüme geriliği tedavisi nasıl yapılır? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikDiyetisyen önerisi: Etiket okuma alışkanlığı neden önemli?
Sonraki İçerikBebeklerde kabızlık için ne yapılmalı?
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın