Bebeklerde görülen kalp hastalıkları

0
3737
bebeklerde görülen kalp hastalıkları
bebeklerde görülen kalp hastalıkları

Bebeklerde görülen kalp hastalıkları nelerdir? Kalp hastalıkları belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Bebeklerde hangi kalp hastalıkları acildir? Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, bebeklerde görülen kalp hastalıkları ile ilgili merak edilenleri yazdı!…

Bebeklerde kalp hastalıkları ile ilgili bilmeniz gerekenler

  • Türkiye de her yıl 1 milyon 250 bin canlı doğum olmaktadır
  • Bu çocukların yaklaşık %1’ i yani 10 binin üzerinde bebek ciddi doğumsal kalp hastalığı ile doğmaktadır
  • Bu hastalıklar arasında en sık görülenleri kalbin karıncıkları arasında görülen delikler (VSD), kalbin kulakçıkları arasındaki delikler (ASD), ana damarlardaki veya kapaklardaki darlıklar (pulmoner veya aort stenozu) mor-mavi bebek hastalığı (Fallot tetralojisi), büyük damarların paralel olması (BAT) ve PDA’ dır.
  • Bunun yanında bebeklerde ritm bozuklukları, kalp kası ve kalp zarı hastalıkları, damar ve kapak yokluğu ve daha birçok gelişimsel anomali ve problem olabilir. 
  • Bu hastalıkların hemen hepsi, anne karnında 14-16. Haftalardan itibaren fetal ekokardiyogafi ile çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından teşhis edilebilir.

    Bebeklerde kalp hastalıkları nedenleri nelerdir? 

  • Bebeklerde görülen kalp hastalıklarının birçoğunda sebep bulunamasa da, annenin kullandığı ilaçlar, radyasyon maruziyeti, alkol, sigara, uyuşturucu kullanımı, annedeki bazı kronik hastalıklar ve diyabet, akraba evliliği, kromozom bozuklukları, bebeğin diğer organlarındaki anormallikler kalp hastalıklarına sebep olabilir.

    Bebeklerde hangi kalp hastalıkları acildir?

    yani ilk bir ay içinde mutlaka tedavi etmek gerekir: 1-Büyük arter transpoziyonu (BAT), 2- total pulmoner venöz dönüş anomalisi (TAPVD), 3- Pulmoner atrezi, 4- Triküspit atrezisi, 5- Hipoplastik sol kalp sendromu, 6- Trunkus arteriyozus, 7- Ebstain Anomalisi, 8- geniş ASD-VSD veya PDA, 9- AVSD, 10- Kardiyomiyopatiler ve 11- Kalp ritm bozuklukları

    Bebeklerde kalp hastalıkları tedavisi nasıl yapılır?

    Bu hastalıkların günümüzde artık tedavisi mümkündür, ancak teşhisi konulamayan veya teşhisi geciken bebekler maalesef kaybedilmekte, neden kaybedildiği de aile için soru işateri olarak kalmaktadır. Bu nedenle, görme-işitme ve kalça çıkığı taramasının zorunlu olduğu ülkemizde, yaşamsal bir organ olan kalbin, çocuk kardiyoloji uzmanları tarafından, ilk 1 ayda EKO ile taranması da mutlaka yapılmalıdır.

    • Neyse ki, bebeklerde görülen her kalp hastalığının tedavisi gerekmez. Ancak yine de gelişebilecek kalp yetersizliği ve diğer komplikasyonlar açısından yakın takip edilmelidir.
    • Bir diğer nokta, bu bebeklerde ateşli hastalıklar, ishal gibi barsak enfeksiyonları diğer bebeklere göre daha ciddi geçirilebilir, bu nedenle enfeksiyonun ve ateşin takibi mutlaka doktor kontrolünde, gerekirse hastanede yapılmalıdır
    • Bebeklerde görülen ciddi kalp hastalıklarının bile %90’ ının tedavisi mümkündür.
    • Günümüzde çok bilinmese de artık deliklerin ve darlıkların tedavisi, ameliyatsız, anjiyo ile mümkün olmaktadır.
    • Kalan kısmında ise açık veya yarı açık kalp cerrahisi ile hastalık tamamen düzeltilebilmektedir.
Önceki İçerikBebeklerde kafa terlemesi nedenleri nelerdir?
Sonraki İçerikAnne karnında kalp hastalıklarının teşhisi ve tedavisi
Doç. Dr. Abdullah Özyurt
1980 yılında Tokat, Erbaa ilçesinde doğdum. 9 yaşında babamın işi nedeniyle İstanbula taşındık. İlkokul, ortaokulu Bahçelievler Dr. Refik Saydam İlköğretim Okulunda, liseyi Ataköy Lisesinde bitirdim. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa)’ ni dereceyle kazandım. 2004 İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra, çok istediğim ve çocuklarla ilgilenmeyi çok sevdiğim için, 2005-2010 yılları arasında Bakırköy Kadın-doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Pediatri alanında uzmanlık eğitimini tamamladım. 2010-2014 yılları arasında Çocuk kardiyoloji üst ihtisasını (yan dal eğitimi) kazanarak, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nde bu alanda üst ihtisasımı başarıyla tamamlayarak çocuk kardiyoloji yan dal uzmanı ünvanını kazandım. Mart 2017’ de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nde Çocuk kardiyoloji alanında yaptığım akademik çalışmalar, bilimsel araştırmalar, ödüller ve başarıyla verdiğim doçentlik sınavı sonunda Doçent ünvanını aldım. , Pediatri ve pediatrik kardiyoloji alanında 100’ün üzerinde uluslarası ve ulusal kongrelerde bildiri sunumu, 40’ ın üzerinde uluslararası hakemli ve ödüllü dergilerde İngilizce makale-klinik çalışma, 30’ un üzerinde ulusal tıp dergilerinde derleme, makale, kitap bölümü ve olgu tartışmaları, 5 adet Tübitak projesi, 5 adet klinik araştırma bildiri birinciliği ve çeşitli akademik ödüllerle minik kalplerin tedavi ve tanısına bilimsel katkılar yaptım. Şu anda hala hastalarıma Mersin VM Medikalpark hastanesinde hizmet veriyoum. Mersin’ de minik kalplerin ameliyatsız anjiyo ile tedavisini yapmaya devam eden tek merkez olarak 1.5 yıl içinde 30 çocuğun bu tedavisini başarıyla tamamlamanın gururunu taşıyorum. Akademik görevime ise, İstanbul İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri ABD’ nda öğretim üyesi olarak devam ediyorum. Evliyim ve 10 yaşında bir kız babasıyım. Eşim de benim gibi işini severek yapan bir kadın doğum hekimi ve kendi kliniğinde hastalarına hizmet vermeye devam ediyor.

Bir Cevap Yazın