Bebek ve çocuklarda D vitamini kullanımı

0
1655
Bebek ve çocuklarda D vitamini kullanımı
Bebek ve çocuklarda D vitamini kullanımı

Bebek ve çocuklarda D vitamini eksikliği nasıl giderilir? Bebeklerde D vitamini eksikliği hangi hastalıklara neden oluyor? Neden her bebeğe D vitamini takviyesi gerekli? Bebeklere D vitamini fazla verilirse ne olur? Bebek ve çocuklarda D vitamini kullanımı nasıl olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neşe Yar, COVID-19 salgını sırasında D vitamininin önemini yazdı!…

Bebekler için D vitamini önerisi

D vitamini hem yetikin hem de çocuk sağlığı için gerekli olan vitaminler arasındadır.D vitamini vücudumuzdaki kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenleyen ve bağışıklık sistemini destekleyen en önemli yapıtaşıdır. Güneşten ve besinlerden alınan D vitamini, karaciğer ve böbrekte değişime uğrayarak daha etkili bir kimyasala dönüşür. 

COVİD-19 ‘lu günlerde D vitamini kullanmak zorunda mıyız?

D vitamini temel kaynağı güneş ışınlarıdır. Güneş ışınlarından yoksun kaldığımız bu günlerde bebek ve çocukların hekimlerinin tavsiye ettiği dozlarda D vitamini alması gerekmektedir.

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir ?

D vitamini eksikliği, her yaş grubunu etkiler ve önemli sağlık sorunları ortaya çıkmasını sağlar. Günümüz koşulları düşünüldüğünde D vitamini eksikliği oluşma ihtimali artmaktadır. Halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, saç dökülmesi, kemik ağrısı, kuvvet kaybı, göz altı morlukları,uykusuzluk, el ve ayak parmaklarda ağrı, yürümede zorluk, aşırı terleme  gibi bulgularla seyreder. 

Anne sütü ile bebekler yeterli vitamin alabiliyor mu? Yoksa bu dönemde herhangi bir ek takviye uygulanmalı mı? 

Anne sütü tek başına bebeğin bütün gereksinimini karşılar. Ancak yeteri kadar güneş ışığı alamadığımız bu günlerde mutlaka D vitamini takviyesi almalıdır.Sağlık Bakanlığı  yenidoğan bebeklerin ilk 1 yılda D vitamini takviyesi almasını önermektedir. 

Çocuğun gelişim sürecinde hangi vitamin ve mineraller vazgeçilmez olmalıdır ve bunlar nasıl sağlanır ? 

Çocuğun en hızlı geliştiği dönem bebeklik dönemi olduğundan, bu süre içinde özellikle D vitamini , kalsiyum, demir, çinko gibi mineralleri yeterli ve dengeli miktarda alması gerekir. Bu besin elemenlerinin en mükemmel kaynağı ise anne sütüdür.

Bebeklere vitamin ve mineral takviyeleri vermek doğru mudur? Ne zaman verilmelidir ?

Özellikle D vitamini ilk haftadan itibaren günlük 400Ü şeklinde verilmelidir. Bu ihtiyaç günlük 800Ü ‘ye kadar artabilir. 1 yaş üzeri çocuklar 600Ü günde tüketimi uygundur. Annenin beslenmesi, anne sütünün kalitesi,yaşanılan bölge ve şartlar düşünülerek D vitamini yanında Demir, A vitamini, Çinko ve B vitamini ile beslenme desteklenebilir.  

 

Bir Cevap Yazın