Yazı İçeriği
Yenidoğandan itibaren anneler bebeklerin kakasını dikkat eder. En ufak bir değişimde de doktora danışırlar. Kulaktan dolma sözlerle hareket etmek yerine bebek kakası ne anlama gelir, hangi durumlarda dikkatli olmak gerekir. Bebek kaka rengi ne anlama gelir? Bebeğinizin kakası ne anlatmak istiyor? Hangi durumda uzmana gitmek gerekir? Anne Bebek Kulübü yazarı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ass. Dr. Mustafa Orhan Duyar yazdı.
Bebeğinizin kakası ne anlatmak istiyor?
Anne ve babaların genellikle merak ettikleri, huzursuz olup sıklıkla çocuk doktorlarına başvurdukları ve diğer anneler ile çevresindeki aile büyüklerine danıştıkları ve araştırma ihtiyacı duydukları konulardan birisi de, bebeklerinin kaka renginin ne anlama geldiği, kötü beslenmeyi, bir enfeksiyonu veya hastalığı işaret edip etmediğidir.
Görmesini bilenler için, bebeklerin kaka renkleri gerçekten de birçok anlam taşımaktadır. İşte renklere göre, bebeğinizin kaka rengi size ne anlatmak istiyor, cevabı.
Bebek kakası renkleri nelerdir?
Siyah Kaka Rengi
Bebeğinizin kaka renginin siyah olması ciddi bir tabloya işaret ediyor olabilir. Siyah renk kaka, bebeğinizin (üst gastrointestinal sistem) mide ve bağırsaklarının üst kısmında var olan bir kanamayı gösteriyor olabilir.
Üst gastrointestinal sistemde yaşanan belli miktardaki kanama, belli bir süre sonra sindirilmiş kan olarak bu rengi bebeğinizin kakasına kazandırır.
Bu sebeple böyle bir durumda çocuk doktorunuza başvurmanız, bebeğinizde kusma, huzursuzluk, beslenmede isteksizlik, çevreye ilgide azalma vb. durumları da anlatacak şekilde kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.
Bazı besinlerin ve ilaçların da (demir ilacı, meyve kökü ve Greyfurt gibi besinler…) kaka renginin siyah renkte olmasına neden olabileceğini unutmamalısınız.
- Yenidoğanların ilk günlerde yaptığı gaita mekonyum olarak adlandırılmaktadır. Bu dışkı siyah renklidir ve normaldir. 3-4 gün içinde rengi açılmaya başlar.
Kırmızı Kaka Rengi
Bebeğinizin kakasında kırmızı lekeler görmeniz durumunda bebeğin genel durumunu gözden geçirmenizde fayda vardır. Şiddetli kusma, halsizlik, sizinle ve çevresi ile eskisi gibi iletişim kurmama, huzursuzluk, devamlı ağlama vb. durumlar ciddi bir enfeksiyonu veya durumu işaret ediyor olabilir.
Bu kırmızılıkların bebeğinizin kakasındaki aktif kana bağlı olduğunu düşünürüz. Bu durum en sık inek sütüne alerjisi olan bebeklerde görülmektedir. Yine kabızlık yaşayan bebeklerde, kaka yapmakta zorlanmaya bağlı oluşan anüs çatlakları da kakada kanlı alanlar oluşturabilmektedir.
Kırmızı taze kan görülmesi durumunda çocuk doktorunuzdan fikir almanız gerekmektedir.
- İnek sütüne alerjisi olan bebeklerde kakada kırmızı lekeler görmek ve mukuslu-sümüksü kıvamlı bir görüntü fark etmek genellikle tanı öncesi ilk başvuru sebeplerindendir.
Okumalısınız: Bebek ve çocuklarda kanlı kaka nedenleri
Yeşil Kaka Rengi
Bebeğinizin kakasının yeşil renkte olması karaciğerden bağırsağa dökülen safra salgısının artmasıyla gerçekleşmiş olabilir. Daha çok 4. ayını dolduran bebeklerde görülen bu durum, bebeğinizin bu esnada genel sağlık durumu iyiyse normal olarak karşılanabilir. Yine demir preparatları alanlarda kaka renginin koyu yeşil renkte olması beklenen bir durumdur.
İshal ve kusma ataklarının eş zamanlı olması, bebeğinizin huzursuz olması, beslenmede azalma izlenmeniz durumda çocuk doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyiniz.
- Yeşil ve yağlı gaita çölyak vb. emilim bozukluğu yapan bir takım hastalıklarda görülebilir. Özellikle yağlı gaita durumunda, çocuk doktoruna diyet ve tanı açısından danışmanızda fayda vardır.
- Bebeğinizin bez değişimleri sırasında yeşil renkte ve mukuslu-sümüksü, kötü kokulu bir kaka gördüğünüz zaman, bunun bebeğinizde var olan besin alerjisi bulgusu veya bağırsak enfeksiyonu olabileceği akla gelmelidir.
Renksiz – Beyaz/Gri Gaita
Bebeğinizin kaka renginin renksiz veya kil renginde olması, biz doktorlara bebeğinizde izlenebilecek muhtemel safra yolları ve karaciğer hastalığını düşündürür. Yine bebeğinizin kaka renginin beyaz olması beslenme bozukluğundan kaynaklanan bir durumu işaret edebilir.
Diğer taraftan, ağırlıklı olarak süt ile beslenen bebeklerde beyaz kaka oluşumu görülebilir. Bebeğinizin kakasında görülen beyaz pütürler ise kolik habercisi olabilir.
Ancak acil bir kaka rengi olarak not düşmek istediğim beyaz kaka görüldüğü zaman, bunun sebebinin safra kesesi ve karaciğer ile ilgili sorunlar olabileceği akıldan çıkarılmamalı, zaman kaybetmeden, mutlaka çocuk doktoruna başvurulmalıdır.
- Anne sütü alan bebeklerin dışkısı hardal sarısı rengindedir. Bazen sulu gevşek , bazen de pütürlü olabilir. Ek gıda başlanan bebeklerde dışkı renk ve kıvamında değişiklik olabilir.
Her çeşit kaka rengi normal de olabilir.
Bebek sağlığında en önemli nokta olan, sakin kalmak ve panik olmamaktır. Bunu başarabilmek süreci yönetmenize katkı verecektir. Her zaman en kötüye göre tedbir almak, ancak olağan sebepleri değerlendirerek, olumlu düşünmek, sakin kalarak çözüme katkı sunmak lazımdır.
Bebeğinizin kaka renginin ciddi bir hastalığa işaret edebileceği gibi, görebileceğiniz her çeşit kaka renginin normal de olabileceğini unutmamalısınız.
Bebek kakası ile ilgili dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!