Bebeğim için hangi bebek arabasını tercih etmeliyim?

0
1624

Her ebeveynin hayalidir bebek sahibi olmak… Ebeveynler, bebek sahibi olmadan önce, bebeğe dair tüm ihtiyaçların listesini yaparlar. Ve bu listenin en başında, en önemli ihtiyaçlardan biri olarak bebek arabası yer alır. Peki bebek arabası seçimi nasıl yapılır?

Bebek arabası önemli bir ihtiyaçtır
Doğumun ilk gün ve haftalarında hatta aylarında her ne kadar bebek arabası ihtiyaç gibi gözükmese de, anneler bilirler ki, bebek arabası şöylece kenarda dursun, şuan kullanmasam da olur düşüncesi, varlığının orada bir kenarda bulunmasına yeterli gelir. Tabii, ilk aylarda bebeği kucakta ya da pusette taşımak hiçte zor değil ancak, belli bir zaman sonra bebeğin büyümesi ve kilosunun artışı, bebek arabası ihtiyacını gerekli kılar. Bebeğimizle bir yere gitmeye karar verdiğimizde, ilk aklımıza gelen soru, onu nasıl ve nerede taşıyacağımız sorusudur. Bu sebeple, ebeveynler hem bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak, hem de kendi işlerini halledebilmek adına bebek arabasına mutlaka ihtiyaç duyarlar.

Piyasada tüm bebek ürünlerinde olduğu gibi, bebek arabaları kategorisinde de oldukça fazla seçenek var. Markaların çok çeşitli olmaları, bebek arabalarının işlevsel yönlerinin fazlalığı, rengi, kumaşı, modeli ve daha fazlası her zaman ki gibi karar vermekte, ebeveynleri zorlamakta. Burada bizim için en önemli olan kriter, bebeğimizin tüm spesifik ihtiyaçlarına yeterince cevap verebilecek bir bebek arabası seçimi olmalı.

Bu nedenle; bebek arabası alırken dikkat etmemiz gereken birkaç unsura değinelim;

• Öncelikle bebeğimiz için tercih edeceğimiz, bebek arabasının hangi model olacağına karar vermeliyiz.
• Tercih edilen bebek arabası üzerinde TS EN 1888 belgesinin olmasına dikkat etmeliyiz. Bu kodun manasını açacak olursak eğer ; aldığımız bebek arabasının Avrupa Güvenlik Normlarına uygun olarak üretildiğini gösterir bir kriterdir.
• Bebek arabası modellerinin bir çok çeşidinin olduğunu bilmeli ve bu doğrultuda, bebeğimizin yaşına, kilosuna boyuna en iyi hitap edebilecek bebek arabası seçiminde bulunmalıyız.
• Bu noktada, çevremizde bize bebek arabası tavsiye edenlerin, önerilerine kulak vermemiz de oldukça fayda olduğunun kanaatindeyim.
• Bebek arabasında kullanılan kumaşların kalitesine önem vermeliyiz.
• Kullanımı tamamen kolay ve rahatlıkla açılıp kapanabilen arabalar tercih etmeliyiz. Bu anneler için, günlük yaşamı iyi yönde oldukça etkileyen bir tercihtir.
Alacağımız bebek arabasında emniyet kemerleri olmazsa olmaz bir kriterdir. Bebek arabası bünyesinde, mutlaka ‘5 nokta’ emniyet kemeri barındırmalıdır.
• Bebek arabasının frenleri, ileri-geri hareket etmesini önleyecek şekilde dizayn edildiğinden, fren sistemi bebek arabalarında çok önemlidir.
• Bebek arabalarının ön tekerlekleri mutlaka 360 derece dönüyor olmalı, bu arabanın manevra kabiliyetini gösterir bir kriterdir. Bu durum, hem annelerin işini fazlasıyla kolaylaştırdığı gibi, çok dar alanlardan da rahatlıkla girip çıkabilmeyi sağlar. Bu noktada tekerleği büyük araba tercih etmemiz, arabanın daha güvenle gitmesini sağlayacaktır.
• Bebek arabasının dengeli olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü her anne mutlaka bebek arabasının arka tarafına çanta ve birçok malzeme asmayı isteyecektir, bu noktada yük tamamen arabanın arkasına binecek ve geriye doğru düşmeler yaşanacaktır. Bu nedenle denge, önemli bir noktadır.
• Bebek arabası alırken, satış görevlisinden arabanın kullanımına dair tüm gerekli bilgileri edinmeliyiz.

• Bu noktada, herhangi bir arıza ya da problem sırasında gerekli desteğin verilebileceğinden emin olmalı ve garantisine dikkat etmeliyiz.

Bebek arabası modelleri nelerdir?

Travel (Seyahat) sistem bebek arabaları:
Bu araba modeli, diğer modellere göre daha büyük, ağır ve pahalıdır. Bu model arabalar genelde , yeni doğan bebekler için puset monte edilebilir şekilde tasarlanmış olduğu için annelere büyük kolaylık sağlar. Bebeğiniz büyüdükçe, konforla taşıyabileceğiniz bir model türü. Bu tarz arabaların dezavantajından bahsedecek olursak eğer, büyük ve ağır olduğu için toplu taşıma araçlarında zorluk teşkil edebilir.

Standart bebek arabaları:
Eğer, bir anne olarak, maddi yönden beni zorlamasın, bütçeme hitap etsin, bebeğimin ihtiyaçlarına yeterince cevap versin yeter diyorsanız, standart bebek arabalarını tercih etmeniz en uygun seçim olacaktır. Yalnızca, modellerden yaşam tarzınıza uygun olanı seçmeye dikkat etmeniz önemli bir nokta. Standart bebek arabaları, travel (seyahat) sistem bebek arabaları gibi üstün konfor özellikleri barındırmaz. Ayrıca baston bebek arabaları kadar pratik ve kolay bir kullanıma da sahip değildir.

Jogging Bebek Arabaları:
Uzun süreli ve belirli aralıklarla yürüyüş yapmayı tercih eden, doğa tutkusu baskın olan ebeveynlerin tercih sebebi olan, jogging bebek arabası türü, standart yapıdaki bebek arabalarının tam aksine 3 tekerlek üzerine inşaa edilmiş olup, tempolu ve yavaş koşma gibi her türlü ihtiyaca uyum sağlamak amacıyla üretilmiştir. Anneleri diğer arabalar kadar yormayan, her türlü yokuşu kolaylıkla çıkabilen ve engebeli yerlerde sorunların pek fazla yaşanılmadığı bir tür olması sebebiyle ülkemizde kullanımı oldukça yaygınlaşmış bulunmaktadır. Fiyatları ise her aileye hitap edemeyecek cinsten.

Baston bebek arabaları:
Ülkemizde, aslında en çok tercih edilen bir araba türü olan baston bebek arabası, umbrella yani şemsiye tipi bebek arabası olarak günümüze gelmiş bir araba türü. Bazı aileler, konforlu ve üst düzey bebek arabaları yanında, baston bebek arabalarını da alarak, yedek olarak kullanmaktadırlar. Bu tür bebek arabaları, konforlu bebek arabalarına istinaden daha hafif ve kolay bir kullanıma sahip olup, 6. aydan itibaren bebeklerin kullanımına açıktır.

İkili ve üçlü bebek arabaları:
Bu tür bebek arabaları, ikiz ve üçüz bebeklere sahip aileler tarafından tercih edilir. Bu türde iki çeşit vardır. Biri bebeklerin yan yana oturtulabildiği bebek arabası. Bir diğeri ise, bebeklerin arka arkaya oturtulabildiği bebek arabası. Bu noktada tercih annelerin..

Tercihini internetten satın almaya yönelik kullanan okurlar için önerim ; alacakları arabayı dünya gözüyle gördükten ve yeterince inceledikten sonra internetten satın almaları. Aksi halde, alınan bebek arabası modeli ve kullanımı konusunda problem yaşanılması kaçınılmaz olacaktır.

Önceki İçerikEmziren anneler için tavsiyeler
Sonraki İçerikPISA Ve TIMSS sınavlarında nasıl daha başarılı olabiliriz?
Zeynep Sağlam
10 Nisan 1987'de Çankırı'da doğan Zeynep Sağlam, çocukluk döneminin büyük bir kısmını Istanbul'da geçirmiş, ardından Çanakkale'de yaşamına devam etmiştir. Eğitim hayatına kaldığı yerden burada devam eden Zeynep, 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İşletme lisansını tamamlamış, ardından ; ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 20000:2005 Food Safety Management System, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 9001:2008 Quality Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 14001:2004 Environmental Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 19011 Quality and Environment Management Systems Audit Training Eğitimi, ISO 19011 Kalite ve Çevre Yönetim Sistemleri Tetkiki Eğitimi, OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi, OHSAS 18001:2007 Occupational Health Safety Management System, Qualİty Engıneerıng Management Traınıng, Human Resources SpecializationTraining, Body Langue, Effective Communication, Executive Assistant and Office Management Training eğitimleri almıştır. ÇOMÜ’de iş yaşamına devam eden Zeynep, diğer yandan Sosyololji ile yakından ilgilenen bir insan olarak Sosyololji Lisansını tamamlarken, yüksek lisans hazırlıkları ile uğraşmaktadır. Yazan, çizen, İçerik üreticiliği yapan, en çokta okuyan meraklı bir anne olan Zeynep, kalemin görünmeyen sihrine inananlardan...

Bir Cevap Yazın