Bebeği memeden ayırma süreci nasıl olmalı?

0
2623

Bebeği memeden ayırma süreci sanıldığı kadar kolay değildir. Bu süreç kimi zaman uzun sürebilir. Emzirmeyi sonlandırma ve bebeği memeden ayırma süreciyle ilgili merak edilenleri Emzirme Danışmanı Aslı Othan Tanır aktardı.

asli1

Emzirme Danışmanı Aslı Othan Tanır

Bebeği memeden ayırma sürecinde anne ne gibi sorunlar yaşayabilir?

Bebekler anne karnından içgüdüsel şekilde emmeyi öğrenerek doğarlar. Bilinenin aksine bebekler için emmek sadece karın doyurmak değildir.

Ağrısı olduğunda, canı sıkıldığında, kendini güvende hissetmek istediğinde, susadığında, sevgi istediğinde, rahatlamak için, huzur için, uykuya dalmak için, büyümek için bebekler emme eylemini gerçekleştirir. Bu sebeple emmeyi sonlandırma da ihtiyacının bitmesi ile eş zamanlıdır.

Bu da 2-3 yaş arasında 20 dişi çıktığında gerçekleşir ve bebek emme aralarını açarak kendisi memeyi bırakır. Bu şekilde bırakması, süreci kendisi yönettiği için hem psikolojik açıdan hem de annenin meme sağlığı için çok önemlidir.

Bebeği memeden ayırma yöntemleri
Bebeği memeden ayırma yöntemleri

Memeden ayırma yöntemleri

-Memede süt doğal şekilde azaldığı için tıkanma, sertleşme yani anneyi rahatsız edecek bir durum ya da kitle vb. oluşmaz. Emzirme danışmanı olarak bu şekilde emmenin sonlanmasını öneririm.

-Eğer bir sebepten dolayı memeden ayırmak gerekirse o zaman yine süreye ihtiyaç vardır. Toplamda en az bir aya yayacağınız süreçte mutlaka eşinizden ya da bir yakınızdan destek almanızı tavsiye ederim.

-Gündüzden başlayarak araya 1-2 gün koyarak emme sayısını azaltmalısınız. Parka giderek, oyun oynayarak, kitap okuyarak emme aralarını açmak kolaylaşır.

-Gündüz bittikten sonra gece emmelerine sıra gelir. Bu aşamada özellikle babanın gece uyandığında su vermesi, pış pışlaması, sarılması, kitap okuması ile yine emme sayılarını araya 1-2 gün koyarak azaltırız. Bu süreçte bebeğin anneden değil memeden uzaklaşması önemlidir.

-Annenin bol bol sarılması, öpmesi ile varlığını hissettirmesi bebeğin psikolojisi için çok önemlidir.

Günümüzde çok yanlış sebepler yüzünden bebekler memeden ayrılabiliyor. Bunların başında ilaç kullanımı, inançlar, yanlış adetler ve inanışlar gelir. Yapılan araştırmalar bebeklerin bağımsız bireyler olabilmeleri için meme bağımlılıklarının özellikle oral dönemde tatmin edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Her zaman için bir emzirme danışmanından bu süreçler için destek alabilirsiniz.

Okumalısınız: Bebeği memeden ayırmak için ne zaman uygundur?

Bebeğinizi memeden ayırma süreci ile ilgili dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın