Aşk hakkında romantik bilimsel gerçekler

0
1033
sevgili aşık çift
sevgili aşık çift

Aşk saftır, aşk acıdır, aşk tatlıdır ve aşk korkunçtur. Gerçek aşk ise insanda ciddi değişimleri tetikler. Eğer hiç bir zaman incinmediyseniz ya çok şanslısınız ya da çok yalnızsınız. Peki aşk hakkında neler biliyorsunuz? Aşık olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte aşık olmak hakkında bilmeniz gereken bilimsel ve romantik gerçekler…

Hayvanlar insanlardan daha sadık. Biz insanlar kendimizi sadık ve tek eşli gibi görsek de (ya da görmek istesek de), pek çok hayvan türü bizde daha sadık ve bağlı. Örneğin; kurtlar, bazı maymun türleri ile kuğu, akbaba ve albatros gibi kuş türleri yaşamları boyunca sadece tek bir eşle hayatı paylaşıyorlar.

Birini etkilemek için sadece 4 dakika yeterli. Aynı şekilde birinin sizden hoşlanması için bu süre kafi. Bilimsel bir araştırmanın sonucu. Beden dilimiz, ses tonumuz ve bakışlarımız aşk ya geliyor ya da gelmiyor.

Bir bakışı ile kalpleriniz senkronize atar. Bazı olağanüstü  araştırmalar  , romantik bir ilişkide sevgi ve bağ içinde olan çiftlerin, birbirlerinin gözlerine üç dakika boyunca baktıktan sonra kalp hızlarını senkronize olduğunu buldu.

Sarılmak her derde deva. Aşık olmak veya sarılmanın hormonu olan oksitosin, bir kucaklama veya kucaklama sırasında üretilir. Hormon beyin, yumurtalık ve testislerde görülür ve bağlanma sürecine dahil olduğu düşünülür. Araştırmalar  , bir doz oksitosinin baş ağrılarını önemli ölçüde azalttığını ve bazıları için bile 4 saat sonra ağrının tamamen ortadan kalktığını bulmuştur. Kesinlikle kimyasalları ve hapları atlamaktan önce sarılmayı ve ilacı kucaklamayı denemeye değer.

Sevilen birinin resmine bakmak bile ağrılarınızı hafifletir. Önemli bir başka varlığın, hastanın iyileşmesi ile ilgili çok şey olduğu uzun süredir bilinmesine rağmen, aynı şeyin sevgilinin bir resmi için de geçerli olduğu kanıtlanmıştır. Deney  ağrınız olduğunda, sevdikleri resimleri ve dikkat dağıtıcı kelime oyunlarına maruz çalışma katılımcıların ağrı aynı dikkat dağıtıcı kelime oyunları ve tanıdıkları resimlerine maruz kalanlar çok daha fazla azaltılmış olduğunu göstermiştir.

Çekiciliği aynı düzeyde olan insanların birliktelikleri daha uzun sürer. Birçok psikolojik ve sosyal araştırma, insanların insanlarla romantik ilişkiler kurmaya nasıl seçtikleri konusunda önemli bir model olduğunu göstermektedir. Bu bağlantı, insanların bir caziplik seviyesini paylaştıkları ya da başka bir deyişle, eşit olarak sosyal olarak arzu edilenlere daha fazla ilgi duyduklarını belirten Eşleştirme Hipotezi tarafından açıklanmaktadır . Başarılı çiftler fiziksel çekiciliğe göre farklılık gösterseler bile, bunlardan biri genellikle onu diğer sosyal olarak istenen niteliklerle telafi eder.

Zıt kutuplar gerekten de birbirini çekiyor. Araştırmalar bunun kısmen doğru olduğunu kanıtlıyor. Çok benzer veya çok farklı olan çiftlerin birlikteliği çok uzun sürmez. Görünüşe göre, her zaman benzerliklerin bir temeli olmak zorundadır, ama aynı zamanda ikinizin birbirinden öğrendiği şeyler de olmalıdır.

Kalp kırıklığını önemseyin, travmatik olabilir. Araştırma, bir kırılma, boşanma, sevilen birinin kaybı, sevilen birinden fiziksel ayrılma ya da ihanet gibi yoğun, travmatize edici olayların kişinin kalp bölgesinde gerçek fiziksel acılara neden olabileceğine dair kanıt sağlamıştır. Bu duruma Kırık Kalp Sendromu denir . Derin duygusal sıkıntı, beynin kalbini önemli ölçüde zayıflatan belirli kimyasalları dağıtmasına ve güçlü göğüs ağrılarına ve nefes darlığına yol açmasına neden olur. Bu durum genellikle kalp krizi olarak yanlış teşhis edilir ve kadınları daha sık etkileme eğilimindedir.

Romantik aşk sona ercek, ilişkiyi nasıl devam ettirdiğiniz önemli. Romantik bir ilişkinin başlangıcındaki çiftler bir yıl sonra çok farklı olacak. Çiftlerin birbirini tanıma süreci ve beraberinde yaşanan romantik aşk, sadece yaklaşık bir yıl sürer. Bundan sonra ilk yıl sözde “kararlı aşk” aşamasına başlar. Bu geçiş seviyesinde çiftlerin paylaşımları ilişkinin tamam mı yoksa devam mı edeceğini belirler.

Aşık olan insanlarla Obsesif Kompülsif Bozukluğu olan insanların benzerlikleri dikkat çekiyor. Çalışmalar , aşkın erken bir aşamada insanların, mutluluk ve iyi olma duyguları ve stresle ilişkili yüksek kortizol seviyeleri ile ilişkili olan serotonin düzeylerinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Bu, Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan insanlara çarpıcı bir şekilde benzemektedir, bu da birisine aşık olduğumuzda neden bu kadar karaktersiz davrantığımızı açıklamaktadır. Diğer şekilde de düşünürsek – daha düşük serotonin seviyelerine sahip insanlar daha çabuk aşık olurlar ve diğerlerinden daha hızlı cinsel ilişkiye girerler.

Üçgensel aşk kuramı,  farklı aşk türlerinin bileşenleri için açık bir formül önermektedir. İki farklı temel bileşenin ürünü olan üç çeşit aşk vardır: romantik aşk = tutku + samimiyet, arkadaşlık aşkı = samimiyet + bağlılık ve yorucu aşk = tutku + bağlılık. Tabii ki, en gerçek ve en güçlüsü, her üç bileşenden oluşan yenilenmiş aşktır.

Sevilen bir kişinin elini tutmak ağrı ve stresi azaltır. Araştırmalar , derin ve güçlü bağlantıları olan uzun süreli çiftlerin stresli durumlarda birbirlerini başarılı bir şekilde yatıştırabileceklerini veya bunlardan birinin acıyı sadece el ele geçirerek yaşadıklarını göstermektedir.

Aşık olduğunuzda göz bebekleriniz büyür ve daha çekici bakarsınız. Darwin, 1870’lerin başlarında, öğrencilerin artan dikkat ve odaklanma sırasında genişlettiğini öne sürdü. Bu gerçekten doğrudur, çünkü bu sadece bir resim ya da video olsa bile, arzu ya da sevgili bir nesneye bakarken ortaya çıkar.

Sevgi gerçekten önemlidir. Bir grup Harvard araştırmacısı tarafından yürütülen 75 yıllık muhteşem bir  çalışma , aşkın gerçekten önemli olduğunu gösterdi. Katılımcıların yaşam boyu deneyimleri, mutluluğun ve yaşamın gerçekleştirilmesinin sevgi etrafında döndüğünü ya da sadece sevgiyi aradığını ortaya çıkardı.

Bir Cevap Yazın