Hafta hafta hamilelik rehberi: 28. Hafta Hamilelik

0
2333

Üçüncü trimesterde 28.haftadaysanız… Ortalama kilolu biriyseniz bu üç aylık dönemde yaklaşık 5 kilo alacaksınız. Bu noktada iki haftada bir doktorunuzu ziyaret edeceksiniz. 36. haftadan sonra ise bu sıklık haftada bire inecek. İşte 28 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…

Bebeğiniz…

Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 1 kg ve 38cm. Artık gözlerini kırpabiliyor ve yavaş yavaş görmeye başlıyor. Ayrıca, beyninde milyarlarca beyin nöronu geliştirdi ve vücuduna dışarıda ki dünyaya uyum sağlamak için yağlar eklendi. Bebeğiniz doğum için uygun pozisyona, yani kafasını aşağı doğru, çıkışa en yakın yere doğru yerleşmeye çalışıyor. O şu anda yeni yeteneklerini keşfetme turunda. Bunlardan biri de; göz kırpmak. Bunun dışında repertuarında birkaç ilginç küçük oyun var mesela; öksürmek, emmek, hıçkırmak ve egzersiz nefesleri almak gibi. Bebeğinizin uykusunda şu andan itibaren REM’ler de devreye giriyor ve bunun anlamı da hali hazırda rüya görebiliyor.

Siz…

Siz hamileliğinizin üçüncü üç aylık dönemine girmişken, bebeğiniz en uygun pozisyonu bulmaya çalışıyor; acı dolu haberimiz ise başı muhtemelen arkanız, popo ve bacaklarınızı yöneten siyatik sinirinize oturmuş olabilir. Bu durum, yani siyatik keskin acı ve/veya karıncalanma veya hissizliğe neden olabilir; arka kısmınız ve bacaklarınızın arka kısmında. Siyatik için yapabileceğiniz en iyi şey, 28 haftanın devamında sadece bebeğinizin pozisyon değiştirmesi için bekleyin.

Ortalama boyutta biriyseniz bu üç aylık dönemde yaklaşık 5 kilo alacaksınız. Bu noktada iki haftada bir doktorunuzu ziyaret edeceksiniz. 36. haftadan sonra ise bu sıklık haftada bire inecek. Risk faktörlerinize göre doktorunuz HIV ve diğer cinsel enfeksiyonlar  için tekrardan bir kan testi önerebilir. Ayrıca glukoz tarama testinizin sonuçları yüksekse ve sonraki testleri yaptırmadıysanız 3 saatlik glukoz toleransı testine girebilirsiniz. Eğer RH negatifseniz ve daha önce bebeğin kanını etkilemesini engellemek için immunoglobin iğnesi olmadıysanız bu şimdi gerçekleşecek. Eğer bebeğiniz RH pozitifse doğumdan sonra tekrardan iğne olmanız gerekir.

Bu zamanlarda bazı kadınlar alt bacaklarında garip bir his duyar ve uyurken ya da rahatlamaya çalışırken bile bacaklarını sallarlar. Bunun adı huzursuz bacak sendromudur ve nedenini kimse bilmemektedir. Bu aylarda görülmesi çok normaldir. Bacağınızı esnetmeye veya masaj yapmaya çalışın. Aldığınız kafein oranını azaltın. Doktorunuzdan demir hapı vermesini isteyin. Bunlar sizi rahatlatabilir.

Karnınız yeterince büyük. Bu hafta itibarıyla eğer ortalama bir kiloya sahipseniz kilo alımınız 8 ile 9 kilo arasındadır. Karnınızda büyük bir karpuz varmış gibi hissetmeniz gayet normal çünkü 28.haftaya ulaştınız.

Belirtiler…

Son üç aylık döneme girdiniz! 9-12 hafta arası ailenizin en küçük üyesine merhaba diyeceksiniz! Ama o zaman gelinceye kadar bazı acılar ve ağrılar yaşayacaksınız.

Nefes kesilmesi: Nefes kesilmesi ilk üç aylık dönemde çok görülen bir belirtiydi. 28.haftayla, rahminizin oldukça büyümesiyle diyaframınızdaki baskı arttı. Bunun sonucu olarak da nefesiniz kesilebilir. Bu normaldir ve genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Rahatlamak için oturun yada dik bir şekilde ayağa kalkın.

Sırt ağrısı: Yaklaşık 8 kg. fazlanız olduğu için sırtınıza eskiye oranla daha fazla yük bilmektedir. Ayrıca hormonal değişimlerin olması da sırtınızı ağrıtır.

Yorgunluk: Taşıdığınız ekstra kilolardan dolayı daha fazla enerji harcıyorsunuz. Ayrıca son zamanlarda uyku problemleri yaşamanız da sizi daha yorgun yapıyor. Bu sorunu engelleyemeseniz de dinlenebildiğiniz kadar dinlenmeye çalışın.

İpucu…

Çocuk doğum sınıfı seçmek: 
Büyük gününüz için aylar var ama okul devam ediyor, not almaya başlayın. Bu derslerden birinden tüm becerilerle birlikte mezun olacaksınız. Siz ve koçunuz bu işin üstesinden alnınızın akıyla çıkmalısınız. Hastanede veya yerel öğretim üyesini seçebilirsiniz ama doğumdan önce bitirebilmeniz için imzayı geciktirmeyin. Seçtiğiniz kursun bebek bakımı, CPR ve emzirme derslerini içerdiğinden emin olun. Özel ihtiyaçlarınız mı var? 2.dönem hamileler için özel becerilerini artırmak için teknikler var, bir sezaryenden sonra normal doğum yapacak anneler için özel kurslar var. Birden fazla bebek bekleyenler içinde özel kurslar var. bunlarla birlikte haftasonu paketleriyle birlikte ders veren özel yerler de var, bu da çift için en iyi seçim olabilir. Hangi kursu seçerseniz seçin eğitmeninizin ulusal bebek doğum eğitim organizasyonu tarafından sertifikası olduğundan emin olun.

Pre-eklampsi hakkında sorular: Pre-eklampsi hamile kadınların %3-8’ini etkiler. Bu tanı konulan kadınlarda yüksek tansiyon ve idrar da protein kaçağı görülür. Pek çok kadın da pre-eklampsi doğuma yakın zamanda ortaya çıkar ve hafif geçer. Bebekleri düzgün bir bakımla gayet iyi yaşar. Ama pre-eklampsi yoğunsa bu bebeğin organlarını etkileyebilir ve en iyi yol bir an önce doğum yapmaktır.

Pre-eklampsinin belirtileri nelerdir? Pre-eklampsi bir an da belirebilir ve belirtilerini fark etmek çok önemlidir. Aşağıdakilerden bir tanesi bile varsa doktorunuzu arayın.

– Yüzde veya gözlerde aşırı şişme
– Ellerde ayak ve ayak bileklerinde ani şişme
– Hızla kilo alımı, haftada 2 kg dan fazla
– Ağır ve kalıcı baş ağrısı
– Görüşte değişiklik; çift görme, bulanık görme, noktalar görme, ışığa duyarlılık, geçici görme kaybı
– Karında dayanılmaz bir ağrı
– Sürekli kusma

Okumalısınız: Hamileler için hurmanın faydaları nelerdir?

27. Hafta29. Hafta 

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın