Ara tatil nasıl değerlendirilmelidir?

0
673
Ara tatil ve aileler nelere dikkat etmeliler
Ara tatil ve aileler nelere dikkat etmeliler

Pandemi süreci devam ederken çocuklar 2021-2022 eğitim dönemin ilk ara tatili verildi. Uzaktan eğitimle okuldan uzak kalan çocuklar verilen bu ara tatili nasıl değerlendirmelidir? Ailelelerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir? İlk notunu alan çocuğa nasıl davranılmalıdır? Uzman Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu, okulların ara tatil vermesiyle dikkat edilmesi gerekenleri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Ara tatil nasıl değerlendirilmelidir? 

Her öğrencinin dinlenme şekli farklıdır; kimi öğrenci kitap okuyarak farklı dünyalar keşfederek dinlenir; kimi öğrenci kulaklığını takarak melodilerle dans ederek dinlenir; kimi öğrenci renklerin arasında kaybolarak dinlenir mi kimi öğrenci sportif bir faaliyetle ruhunu, zihnini ve bedenini dinler dinlendirir..

Her öğrencinin bu ara tatili hem verimli hem de bol dinlenmeli motivasyonla geçirmesi için nelere dikkat etmeli yazımın devamında bulabilirsiniz.

Pandemi sürecinde çevrimiçi online eğitimden sonra başlayan yüz yüze eğitim tüm öğrenciler ve veliler için büyük bir heyecanla beklenen bir durumdu. Çevrimiçi online eğitimin ders verimliliği, konsantrasyon ve adaptasyon yönünden bir çok öğrenci için motivasyon düşürücü etkisi vardı. Fakat bir yönünden de ulaşılması kolay ve zaman mekan kısıtlaması olmadan yeni bilgileri aktarım açısından da olumlu etkisi vardı. Çevrimiçi online eğitim veyahut yüz yüze eğitime devam öğrencilerin “En çok neyi seviyorsunuz?” diye soracak olsak, şüphesiz “tatil” cevabını almamız muhtemeldir.

Ara tatil, eğitim öğretime verilen bir aradır. Çocuklarımızın kültürle, sanatla, sporla, doğayla pandemi şartları göz önünde bulundurularak öğrencilerin hem dinlenmesi hem keşfetmesi hem de akademik olarak tekrar ve eksiklerini tamamlaması açısından çok değerli bir zaman dilimidir. Öğrenciler bir yandan ara tatile girmenin sevincini yaşarken bir yandan da bu dönemi verimli ve güzel geçirmek için tatil programı hazırlayarak kaliteli bir zaman dilimi oluşturmaktadırlar.

Ara tatil sadece dinlenmek ve okulla ilgili aktiviteleri bırakmak olarak algılanmamalıdır. Ara tatil dönemin değerlendirmesi ve hedefler için planlamaların yapılması için kritik zaman dilimleridir. Akademik başarısı istemediği düzeyde olan öğrenciler için istediği düzeye ulaşması için değerlendirilmesi gereken bir fırsattır. Okulun rutininde zaman bulunamayan aktivitelerin yapılabilmesi için de büyük bir fırsat olan ara tatiller verimli geçirilmesi için; “ tatil için yapılacak planlamalar da velilerin beklentileri göz önünde olmasından ziyade; öğrencinin fiziksel ve duygusal ihtiyaçları doğrultusunda yapılmalıdır.”

Ara tatil ve ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler
Ara tatil ve ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler

Ebeveynler Ara Tatilde Nelere Dikkat Etmelidir? 

“Ders Çalışşş..  

Arkadaşların şimdi ders çalışıyordur, sen hala geziyorsun..

Verdiğimiz emeklerin karşılığı bu mu? Bırak telefonu/ kapat bilgisayarı bir iki tane soru çöz bari.. “

Ara tatil döneminde öğrencilerin dikkat etmeleri gereken noktalar kadar velilerin de dikkat etmeleri gereken noktalar bulunmaktadır.

Öncelikle çocuklara ders çalış baskısı ve arkadaşlarının kıyaslaması ders çalışma motivasyonunu arttırmak yerine ders çalışma motivasyonunu azaltmaktadır. Zaten pandemi döneminde yeterince evdeydi çocuğum zaten istediğim gibi ders çalışmadı demek yerine mevcut duruma odaklanmayı ve ona göre plan yapmayı tercih etmelidir.

Ailelerin çocuklarının tatile ihtiyacı olduğunu unutmamalıdır. Tatil sürecini daha  verimli hale getirmek için planlama ve hem dinlenme hem de öğrenme şeklinde  hazırlık yapılmalıdır . Çocuğun ilgi ve yeteneklerine göre aktiviteler sağlanmalı  ve mümkünse ailece beraber kaliteli zaman dilimleri oluşturulmalıdır.

Bu dönemde tekrarlar ve ödevler yapılarak okuldan tamamen uzaklaşılmamalıdır. Tatil de program yaparken çocuğunuz ile beraber yapmalısınız. Günün hangi saatinde ders çalışacağı hangi saatinde ne kadar bilgisayar kullanımı ayarlaması yapmak verimi arttırmaktadır. Ara tatil yeni döneme hazırlıkta büyük bir motivasyon ve dinlenme fırsatıdır.

Birinci sınıf öğrencilerinin velileri çocuklarına kısa öyküler okuması  desteklenip; öyküyle ilgili sorular sorarlarsa çocuklarının düşünme ve öğrenme  becerilerini geliştirir. Ayrıca onlarla birlikte resim yapmak, şarkı söylemek, şiir  okumak çocukların duygusal gelişimlerine katkı sağlar. 2, 3, ve 4’üncü sınıf  öğrencilerinin velileri, çocuklarının yarım saatten az olmamak kaydıyla kitap  okumalarını desteklemeleri gerekmektedir.

Okunan kitapla ilgili veli ve  öğrencinin düşünce paylaşımı yapması çocuğu daha çok okumaya dolayısıyla  öğrenmeye motive eder. Ara tatile kadar işlenmiş olan konulara göz atmak üzere  bir tekrar programı uygulamaya yönlendirmek öğrencinin öğrenmiş olduğu  bilgileri unutmamasını sağlamaktadır.

Ara tatilde dikkat edilmesi gerekenler
Ara tatilde dikkat edilmesi gerekenler

Öğrenciler Ara Tatilde Nelere Dikkat Etmelidir? 

“Şimdi tüm gün uyuma ve oyun oynama zamanı geldi.. 

Kitaplarımı ara tatil bitimine kadar kapağını dahi açmayacağım…”

Demek yerine planlı ve programlı bir düzenleme ile istediğiniz her şeyi yapmak için Ara tatiller büyük bir fırsattır.

Öncelikle kendinize verimli ve programlı olması için bir plan hazırlayın. Ebeveynlerinizden veyahut okul rehber öğretmeninizden destek alabilirsiniz.

Kitap okuma alışkanlığı sınavda sizi iki adım öne geçiriyor. Sınav sonrasında “zamanım yetmedi, tüm soruları yanıtlayamadım, yanlış okumuşum soruyu..”  söylememek için kitap okuma alışkanlığı edinmeniz gerekmektedir. Okuma alışkanlığı kişinin çözümleme becerisini artırarak hızlı ve doğru karar vermesini sağlar. Sadece Türkçe dersi değil, tüm dersleri doğru yorumlamak ve çözümlemek için kitap okuma alışkanlığı edinmelisiniz.

Spor yapmak hem sizi dinlendirir hem de daha kolay öğrenmenizi sağlar. Zihinde canlandırma yöntemi ile bir spor hareketini nasıl yapacağınızı anımsar ve davranışa dönüştürürsünüz. Bilişsel gelişime katkı sağlayan spor ders başarısına da olumlu etkide bulunmaktadır.

Sokak hayvanlarını unutmayın. Sokak hayvanları için kapıya ya da sokağa  mama ve su bırakmak çocuğun sorumluluk bilincinin gelişmesini destekler. Ayrıca çocuğun kendini iyi hissetmesine katkıda bulunur.

Ev içi sorumluluklara katılmak zihninizi dinlendirir. Günlük yaşamdaki işleri beraber yapmak ve sorumlulukları paylaşmak kendine güven duygusunu güçlendirir. Yapabiliyorum duygusu ile içsel motivasyonun artmasını sağlar.

İlgi ve yetenekleriniz doğrultusunda yabancı dil öğrenebilir, resim yapabilir, enstrüman çalabilir, satranç oynayabilirsiniz.

Gelecekte seçmeyi hedeflediğiniz meslekle ilgili araştırmalar yaparak  hedefinize ulaşmaya yönelik gelecek planlaması yapabilirsiniz

Öz değerlendirme yapabilirsiniz. “Planladıklarımı gerçekleştirebildim mi? Yeni dönemden neler bekliyorum? Bunun için neler yapmalıyım?” sorularına yanıt  arayabilirsiniz.

Keyifli ve verimli bir tatil dilerim tüm öğrencilerimize..

 

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikÇocuğumun bağışıklığı yeterli mi?
Sonraki İçerikAnneler ek gıda için acele etmeyin
Uzm. Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu; Online olarak danışanlarıma Aile Danışmanı olarak hizmet vermekteyim. Lisans eğitimimden sonra mesleki ve kişisel gelişimime katkı sağlayacak bir çok eğitim aldım ve projelerde bulundum. Aile Danışmanı olarak eğitimlerim doğrultusunda danışanlarımın ihtiyaçlarına yönelik farklı terapi yöntemleri kullanarak yetişkin, ergen,çocuk ve aile terapileri yapmaktayım. Evlilik ve sağlıklı aile konusuna dair merak edilen birçok sorunun yanıtını hem teorik hem de pratik yapılabilecek nitelikte için de etkinliklerle Evliliğe ve Aileye dair bir çok soruya farkındalık kazanılmasını sağlayacak klavuz niteliğindeki “Evlilik” (2019) kitabının yazarıyım. Aynı zaman da yerel, ulusal ve uluslararası yayınlarda aile ve çocuk konuları merkezinde mutlu aile; mutlu çocuk; mutlu toplum bilincinde yazılar yazmaktayım. Eğitimime Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans ve İstanbul Üniversitesi “Çocuk Gelişimi” bölümünde 2. Lisans eğitimime devam etmekteyim. Atatürk Üniversitesi bünyesinde “Çocuk Cinayetleri ve Olayları Üzerine Basında Yer Alan Haberlerin Analizi” sosyo-kültürel bir araştırma projesi yürüttüm. www.doktortakvimi.com üzerinden aktif olarak Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Türk ailelerine yönelik aile ve çocuk konularında aile eğitimleri, seminerler ve danışmanlık hizmeti vermekteyim. Aldığım Eğitimler • Atatürk Üniversitesi ;Sosyoloji Bölümü • İstanbul Üniversitesi ;Çocuk Gelişimi Bölümü • Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans • Atasem Atatürk Üniversitesi “Aile Danışmanı Sertifikası” • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Evlilik Öncesi Eğitim” • Atatürk Üniversitesi “Pedagojik Formasyon” • Erzurum Hizmet İçi Eğitim Merkezi “Rehber Öğretmen Sertifikası • Haliç Üniversitesi “NLP Uzmanlığı” • Haliç Üniversitesi “Yaşam Koçu” • Gebze Teknik Üniversitesi; Bilişsel Davranışçı Terapi • Internatıonal Therhappy Center Oyun Terapisi

Bir Cevap Yazın