Anne sütü mucizedir! Gebelik boyunca aldığımız kilolar hep doğum sonrası bebeği besleyebilmek için süte dönmeye hazırdır. Bebeğimizle doğum sonrası en geç bir saat içinde tanışalım, onu emzirelim, “bağlanma” denilen mekanizma çalışsın ve süt üretimi başlasın. Beyin ve meme arasında çalışan sistem bebeğin emmeye başlamasıyla tetiklenir, meme boşaldıkça hızlanır. Bebeğimiz ne zaman isterse emzirelim. Önce sizin, sonra etrafınızdakilerin sütünüzün bebeğinize yeteceğine inanması birinci kural!
Anne sütü her bebeğin şifasıdır
Sağlıklı büyüyüp aynı zamanda gelişebilmesi için gereklidir. Her canlının kendi annesinin sütü ona en yararlı olandır. Anne sütünün mucizevi özelliklerinden biri de içeriğinin, annenin kendi bebeğinin ihtiyaçlarına göre değişebilmesidir. Örneğin plasenta yaşlanması nedeniyle anne karnında gelişemeyen, düşük doğum ağırlığı ile doğan bebeklerin anne sütlerinin protein içeriği, yaşıtlarını yakalayabilmesi için diğer bebeklerin anne sütlerine göre daha fazladır. Öyle mucizevidir ki anne sütü, aynı emzirmede sütün her aşamadaki özellikleri bile farklıdır. Örneğin emzirmenin ilk dakikaların da öncelikle su ve protein içerikli süt salgılanırken, emzirmenin sonlarındaki sütün yağ içeriği daha fazladır. Böylelikle kısa emip bırakan bebek susuz ve gelişiminden geri kalmaz, uzun emen bebek de daha fazla doygunluk hisseder ve acıkma süresi uzar.
Hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz
Bakteri, virüs, mantar, tüm mikroorganizmalara karşı savunma sistemlerini içerir. Oligosakkaritler, interlökinler bu bakteri, mantar ve mikroorganizmaları direk öldürme sistemlerine sahiptir. Oligosakkaritler sadece insanlarda bulunduğundan, inek sütünde ya da piyasadaki hiçbir mamada benzeri yok. Taklit etmeye çalışılsa da aynı etkileri sağlamak mümkün olmuyor. Bakterileri öldürüyor, zararlı bakterilerin bağırsak duvarına yapışmasını engelliyor, bağırsak ilişkili bağışıklık sistemini düzenliyor ve faydalı bakterilerin çoğalması için gerekli prebiyotik özelliği var.
Bebeğinizden anne sütü mucizesini esirgemeyin
Anne sütünün bebeklerin beyin gelişiminde ve görme keskinliğinin artmasında çoklu yine mucizevi etkileri bulunmaktadır. Taurin, palmitik asit ve oleik asit içermektedir.
Büyümeyi sağlama mekanizması hem verdiği enerji ile hem de salgılanan çok çeşitli büyüme faktörleri ile olmaktadır. Ama daha keşfedilecek çok şey var. Araştırıldıkça keşfedilen son mucizelerden biri de anne sütünde kanserli hücreleri öldüren özel bir protein bulunması. Bu proteine “HAMLET” proteini deniliyor. Öyle bir protein ki, sağlam hücreyle kanserli hücreyi ayırabiliyor. Problem çıkarma ihtimali olan hücreyi önceden tespit edip öldürüyor. Bu kadar mucizevi bir yaşam ürününü bebeklerimizden esirgemek ne kadar büyük bir hata olur.
Her annenin sütü olur, pes etmeyin!
Peki her annenin sütü olur mu? Herkes bebeğini emzirebilir mi? Anne sütü her bebeğe yeter mi? Bu soruların cevabı yüksek olasılıkla evet. Yani aksi olma ihtimali çok düşük. Gebelik boyunca alınan bütün kilolar bebeğiniz doğduktan sonra süte dönüşmek için hazır bekliyor. Eğer günlük ortalama 3 litre sıvı tüketirseniz, uykunuzu düzenleyebilirseniz, kendinize inanırsanız, kendinizi “ben bebeğimi emzireceğim” diye telkin ederseniz, ailenizdeki diğer bireyler de size bu konuda destek olur ve teşvik ederse, sütünüzün bebeğinize yetmemesi için hiçbir neden yoktur. Yani babalara, büyükannelere, teyze ve halalara da büyük iş düşüyor.
Göğüs yapısı ile ilgili sorun olanlar, meme başı çökük olanlar da bebeklerini emzirebilir. Meme başı tam çıkana ve bebeğin çenesi kuvvetlenene dek iyi bir marka silikon meme başı adaptörü kullanılabilir. Yalnız piyasada yaygın olarak bulunan uygun fiyatlı silikonlardan satın alırken dikkat edin. Bebek silikonu emdiğinde annenin meme başının tam olarak boşluğu doldurması ve negatif basınca direnerek meme dokusuna tam olarak yapışması gerekmektedir. Öncesinde, meme başını çıkarabilmek için pompa ile sağım işlemi yapılabilir. Bu silikon parçanın temizliğine dikkat etmek, her emzirme sonrası yıkayıp kurulamak, günde en az bir sefer kaynatmak gerekmektedir.
Bebeği emzirme pozisyonu nasıl olmalı?
Annenin emzirme sırasında doğru pozisyonda oturmaya ihtiyacı vardır. Sırt ve boyun ağrılarının olmaması için oturduğunuz koltuk ya da sandalyeye sırtınızı yaslayın, gerekirse ayak altına yükseltici konulabilir, bebeğinizin yüzü tam göğsünüzün karşısında (ne altında ne de üstünde) olacak şekilde kucağınıza ince bir yastık koyabilirsiniz.
Başarılı emzirme için bebeğin alt dudağının dışa dönük olduğundan, anne memesinin tüm koyu renkli kısmının bebeğin ağzında olduğundan emin olun. Başparmak yukarıda, dört parmağınız aşağıda olacak şekilde “C” işareti yapın, makas işareti yapmayın. Bebeğinizin burnu tıkanır ve nefes alamazsa emmeyi zaten bırakacaktır. Makaslama, süt kanallarında tıkanıklığa yol açabilir, süt akım hızını düşürebilir. Bebeğinizin her emme hareketinden sonra yutkunması, emdikten sonra huzura kavuşup uyuması, her emme sonrasında bağırsak seslerinin dışarıdan gurultu şeklinde duyulması ya da dışkılaması sütünüzün geldiğine ve hatta yettiğine işarettir. Bebeğinizin beklenen kiloyu alması sütünüzün yettiğinin kesin kanıtıdır. Bebeğinizi besleyecek, büyütecek, mikroorganizmalardan koruyacak, zekâsını artıracak, görme keskinliği kazandıracak, obeziteden, astımdan, romatizmal hastalıklardan, depresyondan ve kanserlerden koruyacak güç memenizde!
Ne yesem de sütü artırsam diye düşünmeyin
İsterseniz aç kalın, sıvı tüketiminize dikkat ettiğiniz müddetçe sütünüz olacaktır. Uyku çok önemli. Bencil olun. Bebek uyurken siz de uyuyun. Her annenin sütü kendi bebeğine göre dizayn ediliyor. Prematüre bebeklerin anne sütlerinin protein içeriği o yüzden daha fazladır. Son kaldığınız memeden başlayın emzirmeye ki göğsünüz tamamen boşalsın. Aynı emzirmede birini bitirince diğerine geçin. Tam boşalma sonrası süt üretimi maksimuma çıkar. Emziremeyecek kadın yok denecek kadar azdır. İnançsız olmayın. Eşinizin, akrabalarınızın ve kayınvalidenizin desteği süt üretimini artıracaktır. Unutmayın yetmeyecek anne sütü yoktur, kötü strateji vardır.