Anne sütünü hangi besinler arttırır?

0
1247

Gebelik süreci bitti ve artık heyecanla  bebeğimizi nasıl sağlıklı besleyeceğimizi düşünme  vakti geldi… Evet biliyorum akıllarda soru işaretleri var. Sütüm yeterli olur mu? Sütümü hangi besinler artırır? Gibi birçok sorular var aklımızda… Peki biz bu dönemde anne sütünü arttırmak için nelere dikkat edelim?

Artık  biliyoruz ki anne sütü her bebek için en doğal ve en taze besindir. Her anne bebeğini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek mutlaka ister. 

Eyvah çevresel faktörler!

Emzirme döneminde çevresel faktörlerin sizleri çok etkilediğinin farkındayım. Şunu ye, iç sütün artar.. Cümlelerini sıklıkla duydunuz ya da duyacaksınız. Eğer bu gibi söylemlere inanarak söylenenleri yiyip içerseniz,  emzirme döneminde kilo artışınız muhtemel olacaktır. Belki de gebelikte almadığınız kiloları emzirme döneminde almış olacaksınız..

İşte bu yüzden bu dönemde neler tüketmek daha doğru olur? Neler anne sütünü artırır kısaca bakalım..

Mutlu olun

Süt yapımını sağlayan hormonlar beyinde hipofiz bezinden salgılanır ve siz bu hormonu salgılatmaya başladığınızda beyine giden uyarı süt salınımınızı olumlu yönde etkileyecektir. Stres durumunda negatif etkilenerek süt salınımı azalmasına sebep olacaktır. Bebeğinizi büyük bir sevgi ile emzirmeye özen gösterin.

Su için!

Özellikle bebeğinizi emzirirken mutlaka su tüketiminizi artırın. Günde ortalama olarak 3-3,5 litre su tüketin. Su içmek süt salınımınızı artıracaktır. Sıvı tüketiminizi şekerli besinlerden yana kullanmanız sizin fazladan kilo almanıza sebep olacaktır. Saf su tüketmek, hem sizin hem de bebeğiniz için EN SAĞLIKLI sı bunu unutmayın.

 Yeterli ve dengeli beslenen!

Öğünlerinizde yeterli ve dengeli bir miktarda beslenmeye özen gösterin. Bütün beslenme gruplarını (Et grubu, süt grubu, tahıl grubu, sebze ve meyve grubu) günlük  öğünlerinizde bulundurmaya özen gösterin.

Protein alımına dikkat!

Emzirme döneminde vücudunuz daha fazla enerji harcayacağından dolayı bu durum daha çok acıkmanıza sebep olacaktır. Bu sebeple her sabah kahvaltınızda 1 adet haşlanmış yumurta ve peynir,  öğle ve akşam öğünlerinizde et/tavuk/balık gibi proteinden zengin besinler tüketmeye özen gösteriniz. Haftada 2 gün balık tüketimi ve her gün yumurta tüketmek bebeğinize sağlıklı süt geçişini ve beyin gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir.

Gaz problemine son!

Rezene çayı hem sizin hem de bebeğinizin gaz problemlerini azaltmaya yardımcı olacaktır. Yapılan çalışmalara göre; rezene çayı gaz giderme etkisinin yanı sıra anne sütünü artıran besinler arasında yer almaktadır. Günde 2 fincan rezene çayı tüketimi yeterli olmaktadır.

Her derde deva hurma

Özellikle kuru meyvelerden incir ve hurma emzirme döneminde süt miktarını artırdığı bilinmektedir. Fakat beslenmenizde yer verirken porsiyon kontrolüne dikkat! 1 orta boy meyveye karşılık gelen miktarları 2-3 adet olduğunu unutmayalım.

Canın tatlı mı istiyor?

Hem süt salınımınızı artırmak hem de kalsiyum alımınızı artırmak adına canınız tatlı istediğinde tercihinizi şerbetli tatlılar yerine, SÜTLÜ TATLIlardan yana kullanın.

Aç kalmak yok !

Emzirme döneminde uzun süre açlıklar yaşamayınız. Özellikle yağlı tohumlardan fındık, badem, ceviz magnezyum ve çinko açısından zengindir. Hem süt miktarınızın artmasını sağlarken hem de bebeğinizin beyin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Hem anneyi hem de bebeği  rahatlatacak çay tarifimi paylaşmak istiyorum; aşağıdaki tarifimdeki  herhangi bir besine karşı alerji durumunuzda kullanmanız önerilmemektedir.

Anne sütünü artiracak, bebeğin gazını azaltacak çay tarifi 

Malzemeler:

1 yemek kaşığı rezene

1 yemek kaşığı ıhlamur

1 yemek kaşığı papatya

1 tatlı kaşığı taze kimyon

1 tatlı kaşığı anason

Yapılışı:

Porselen bir demliğe yukarıdaki ölçülerde bitkileri koyun ve üzerine 2 su bardağı kaynar su ekleyin. Demliğinizin üzerini bir havlu ile kapatınız. Yemeklerden hemen sonra birer fincan tüketiniz.

 

Önceki İçerikÇocuğunuz istiyor diye köpek almak doğru mu?
Sonraki İçerikYeni yılda yeni kararlar
Diyetisyen Gönül Tuba Ciğerli
1990 yılında Kütahya/Tavşanlı’ da doğdu. 2008 yılında Bursa Cumhuriyet Lisesi'ni bitirdi. Lisans eğitimini 2012-2016 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik(%100 Burslu)  Bölümü'nden başarı ile mezun oldu ve diyetisyen ünvanını aldı. 2017 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon programını başarıyla bitirdi. 2014-2016 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde klinik stajlarını yaptı. 2016-2017 yılları arasında  Ceylan International Hospital’da kurucu diyetisyen olarak görev aldı. 2018 yılında Medicana Sağlık Grubu Bursa Hastanesi'nde göreve başladı. Eğitim ve çalışma hayatı boyunca anne-çocuk beslenmesi, obezite, diyabet, onkoloji, sporcu beslenmesi ve obezite cerrahisi beslenmesi olmak üzere birçok eğitim ve kurs programlarına katıldı. Tıbbi İlgi Alanları: Gebelik Ve Emziklik Döneminde Beslenme - Obezite-Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği-Diyabette Beslenme --Sporcu Beslenmesi-Onkoloji Beslenmesi-Kalp Damar Hastalıklarında Ve Hipertansiyonda Beslenme -Böbrek Hastalıklarında Beslenme-Anoreksia Nevroza-Menopozda Beslenme-Gut Hastalığında Beslenme-Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Nörolojik Hastalıklarda Beslenme- Ketojenik Beslenme

Bir Cevap Yazın