Akraba evliliğinin riskleri ve bebeklere etkileri nelerdir?

0
1431
Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar
Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar

Akraba evliliğinin riskleri ve bebeklere etkileri nelerdir? Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar nelerdir? Akraba evliliğinin zararları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, akraba evliliğinin çocuklar için zararlarını yazdı!..

Akraba evliliği nedir?

Akraba evliliği toplulumuzun bazı kesimlerinde kabul edilmiş hatta belki kural edinilmiş bir alışkanlıktı bir zamanlar. Günümüzde de hala devam etmekte olan akraba evliliği nedir? 

Akraba evliliği, en genel tanımı ile aynı kandan olan kişilerin evlenmesidir. 3. Veya 4. Kuşak akraba evliliklerinde doğacak çocuk için sakıncalı olsa da en büyük risk 1.kuşak akrabaların evlilikleridir. Kuzen evlilikleri gibi… 

Akraba evlilikleri nedeniyle ölü doğum sıklığı arttı

Genetik hastalıkların sıklığını olumsuz etkilemesi nedeni ile üzerinde önemle durulması gereken ve üzerinde ciddi tartışma gerektiren akraba evliliklerinin ülkemizdeki sıklıkları Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün 1983 yılında yaptığı çalışma da %21,10 olarak bildirilmiştir.

Ölü doğum sıklığının normal evliliklere ve normal gebeliklere oranla yaklaşık iki kat daha arttığı söylenmektedir. Düşük ve ölü doğumlar ile birlikte ele alındığında yine aynı artış dikkat çekmektedir. Yenidoğan kayıpları doğumdan sonra görülmektedir. Neredeyse yarı yarıya bir artış da yenidoğan ölümlerinde izlenmektedir. Doğumsal kusurlar yaklaşık %10 daha fazla görülebilir. Çekinik ve çok faktörlü kalıtım gösteren hastalıkların görülme sıklıkları artış göstermektedir. Kan gruplarını genel de halkımız şöyle nitelendirir, kan uyuşmazlığı olmadığı için herhangi bir risk söz konusu değildir. Hayır böyle bir tutum yanlıştır. Anne babanın kan gruplarının uyuşması risk olmadığını göstermez. Kan uyuşmazlığı ile akraba evliliğine bağlı riskler tamamen ilgisizdir.

Akraba evliliği yapmış çiftlerde muayene ve özgeçmiş

Öncelikle ailenin en az 3 kuşaklık aile ağacı çizilmeli ve her birey hakkında bilgi alınması gerekebilir. Herhangi bir hastalığın belirtileri saptanırsa bu durumlarla ilgili bireylere ulaşılması gerekebilir. Ailedeki hastalıklar ve belirtiler de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Doktorun anemnez esnasında sorduğu soruların tamamına hasta doğru ve net cevap vermelidir. 

Akraba evliliği olan bir çiftin bebeği için gebelik takibinde nelere dikkat edilmelidir ve nasıl olmalıdır?

Bu aileler de gebeliklerinde takipleri daha kontrollü olmalıdır. Gebelikte biyokimyasal tarama testi, ayrıntılı ultrasonografi ve bebeklerinin doğduğunda değerlendirilmesi, metabolik hastalıklar açısınan araştırma yapılması gerekir. Normal gebelikler de yapılan ikili dörtlü test ve ayrıntılı ultrasonografi bu gebelikler de de yapılmaktadır.Ya da farklı bir seçenek anneye daha güvenli tanı testleri önerilebilir. 

Akraba evliliklerinde bebeğin anomalili olma ihtimalinden ziyade sağlıklı bir bebek dünyaya gelebilir mi?

Elbette gelebilir ancak akraba evliliği yapanlarda diğer evliliklere göre sağlıksız bebek olma riski artıyor. Ailenin daha önceki gebeliklerinde sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesinin daha sonraki ilerleyen dönemlerdeki gebelikler de ise sağlıksız ya da sağlıklı bir bebeğin dünyaya geleceğinin garantisi yoktur. Bu çiftlerde sağlıksız bebek doğma riski de artış göstermektedir ancak doğan çocıuklarında nredeyse %95’i tamamen sağlıklı bir  şekilde hastaneden çıkışı yapılmıştır. Aynı anne babadan aynı evlilikte sağlıklı bebek dünyaya gelebilir ancak ikinci bir denemede yine de  bunun garantisi bulunmamaktadır. 

 

Önceki İçerikGebelikte yapılan testler ve tahliller nelerdir?
Sonraki İçerikBebek ve çocuklarda güneş çarpması
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın