Yeni anne kendine nasıl zaman ayırabilir?

0
4129
Yeni annelere mucize çözümler
Yeni annelere mucize çözümler

Yeni anne kendine nasıl zaman ayırabilir? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, doğum sonrası ve lohusalıkta günlük bakım önerilerini yazdı! İşte yeni annelere mucize çözümler…  

Sevgili yeni anne; yeni yaşamanıza adapte olmak hem keyifli hem de oldukça yorucu bir süreç ve biraz zorlanabilirsiniz. Bebeğin doğumuyla birlikte fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan birçok değişiklikler yaşanır. Çoğu anne kendini yalnız, bunalmış, kaybolmuş, kaygılı ve depresif hissedebilir. Alışılmadık bu yoğun temponun içinde kendinizi unutmanız çok normal. Bu tüm annelerin başlangıçta yaşadığı bir durumdur. Ruh sağlığınızı korumanız için kendinizi unutmamanızı tavsiye ederim. Uzmanlar mutlu bir bebek gelişimi için mutlu ebeveynler olduğunu söylüyor. Siz mutlu olursanız bebeğinizde mutlu olur.

Her şey mükemmel olmak zorunda değil

Çoğu anneler bebeklerini birkaç saniyeliğine de olsa, yalnız bıraktıkları zaman, kendilerini kötü hisseder. ‘’Bencilce kendimi düşünüyorum!’’ diye vicdan azabı duyarlar. Fakat kendinize vereceğiniz kısa molalarınız sizi motive edecek. Böylece bebeğinize sevgi ve şefkat göstererek daha keyifli zamanlar geçiriyor olacaksınız. Suçluluk hissetmeniz için hiçbir neden yok. Kontrolü bırakın. Bir birey olduğunuzu unutmayın ve kendinize özel alanlar yaratmaya çalışın. Eşinizle sizi üzen, yoran durumları paylaşın. Sıkıntılarınızı daha kolay çözmenize yardımcı olacaktır.

Yeni hamile anne nelere dikkat etmeli
Yeni hamile anne nelere dikkat etmeli

 

Yeni annelere mucize çözümler

Anneler kendilerine ayırabilecek zaman bulduklarında, bütün yapmak istediklerini bu kısa zamana sığdırmak isterler. Genellikle bu zamanı iyi değerlendiremiyor olabiliyorlar. Zamanınızı planlı bir şekilde yönetirseniz kendinize ayırdığınız vakti istediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz. İlk önce, kısa sürede halledebileceğiniz işlerin listesini yapın ve işaretleyin. Daha önce yapmaktan keyif aldığınız aktivitelere tekrardan zaman ayırın. Anne olduğunuz için sevdiğiniz her şeyden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Şimdi biraz kendinizle vakit geçirme vakti!..

  • Öncelikle duygularınızı içinizde yaşamayın. Doğumdan sonra birçok çelişki yaşayabilirsiniz, bunalmış hissediyor olabilirsiniz. Bir uzmandan destek alabilirsiniz.
  • Ev işlerinde ve mutfakta çok fazla zaman harcadığınızı düşünüyorsanız bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Eşinizden, annenizden, kardeşinizden destek isteyin. Konuşmaktan çekinmeyin. ‘’Kimsenin yardımına ihtiyacım yok’’ diye düşünmeyin. Hepimizin yardıma ihtiyacı vardır. Gelen yardım tekliflerini tereddüt etmeden değerlendirin. İnanın iyi gelecek.
  • Bebek bakımında eşinizden destek isteyin. Unutmayın o da bebeğinizin babası, sorumluluğu tek başınıza üstlenmeyin. Eşinizi bebek bakımında günlük rutinlerinize dahil edin. Bu sizi hem rahatlatıyor olacak hem de bu sayede kendinize zaman ayırmış olacaksınız.
  • Kendinizi salmayın. Bütün gün evde üzerinizde pijamalarla ve dağılmış saç topuzla gezmek yerine, rahat ve şık hissettiğiniz ev kıyafetlerini tercih edin. Yüzünüze biraz canlılık vermesi için hafif bir makyaj yapın.
  • Bebeğinizin uyuduğu zamanları iyi değerlendirin. Ilık bir duş yapmak size iyi gelecektir.
  • Kitap okuyun, mutlaka bir başucu kitabınız olsun. Kitabı okurken dinlenmiş olursunuz.
  • Bebeğiniz uyuduğunda siz de biraz uyumaya çalışın. Uykusuz kalmak, ruhsal olarak da size iyi gelmeyecektir.
  • Beslenmenize her zamankinden fazla önem verin. Emziren bir anne için beslenme önemlidir. Bu süreçte bir diyetisyenden destek alabilirsiniz. Böylece sağlıklı bir şekilde normal kilonuza ulaşabilirsiniz.
  • Evin dışında farklı hobiler edinin. Mesela karantina günleri bittiğinde hep gitmek istediğiniz pastacılık kursuna kayıt yaptırabilirsiniz.
  • Kültür ve sanat aktivitelerine katılın. Bu dönemde sinema ve tiyatroya gidemesek de evde film keyfi yapabilir, Spotify’dan dinlendirici müzikler açabiliriz.
  • En sevdiğiniz restorandan kendinize yemek sipariş edin. Evde bir gün olsa bile yemek pişirmemek sizi dinlendirecektir.
  • Egzersiz ve spora başlayın. Böylece doğum kilolarınızdan da kolayca kurtulabilir, eski formunuza kavuşabilirsiniz. Egzersiz yapmak sizi her yönden rahatlatır, kendinizi daha mutlu ve huzurlu hissetmenizi sağlar.
  • Yürüyüş yapmayı seviyorsanız sosyal mesafe kurallarına uygun olarak hafta içi sahile, parka ya da ormana yürüyüşe çıkabilirsiniz.
  • Sosyal çevrenizi genişletin. Ebeveynliğe, bebek bakımına dair konuların konuşulduğu gruplar diğer annelerle tanışmak için ideal ortamlar olabiliyor.
  • Eşinizle baş başa kalın ve karşılıklı sohbet edin. Ailenize minik bir üyenin katılmasıyla ilişkiniz boyut değiştirmiş olabilir. Bebeğinizden önce neler yapıyorsanız aynı şeyleri yapmaya devam edin. Dışarıda birlikte yürüyüşe çıkın ya da bebeğiniz uyuduktan sonra film izleyin. Bu tür kaçamaklar ilişkinizi güçlendirerek dinamik tutacaktır.
  • Kişisel bakımınıza özen gösterin. Evde saçlarınızı şekillendirin, yüzünüze maske yapın ve cilt bakımınızı ihmal etmeyin. Bakımlı, güzel olduğunuzu görmek, kendinizi çok daha iyi hissettirecektir.
  • Arkadaşlarınızla iletişime ara vermeyin. Arkadaşlarınızla görüntülü sohbet edin, kahve eşliğinde yeni yıl hayallerinizi paylaşın.
  • Online alışveriş yapın. Kendinize hep almak istediğiniz bir kıyafet alın ve kendinizi ödüllendirin.

Evet bir anne ve eş olarak sorumluklarınız var ancak unutmayın ki duygusal sağlınınız, her şeyden çok daha önemlidir. Kendinize ayırdığınız zamanın her anından keyif almaya bakın! Rutine koyarak, günlük aktivitelerinizin tadını çıkarın. Bunu yaptığınızda bebeğiniz iyi olacak. Ve siz de iyi olacaksınız.

 

Önceki İçerikÇocukların güvenliği için oto koltuğu kullanmanın önemi
Sonraki İçerikTakviye gıdalar nelerdir? Takviye edici gıdalar zararlı mı?
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın