Çocuklara nasıl sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırabiliriz? 

0
8232
Çocuğun sağlığı ve beslenmesi
Çocuğun sağlığı ve beslenmesi

Çocuğun sağlığı ve beslenmesi nasıl olmalı? Çocuklara sağlıklı kahvaltı alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz? Diyetisyen Meltem Yavaş, çocuklar için sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerinde bulundu!… 

Çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri

Çocukların beslenme alışkanlıkları ailenin beslenme biçimi, sosyo-kültürel durumu ,çevresel faktörler gibi birçok durumdan etkilenir. Yetişkinlik döneminde sağlıklı bir birey olabilmeleri için çocukluk döneminde  sağlıklı  beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır.

 Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmasında rol oynayan ebeveynler,aile üyeleri veya yakın çevredeki bireylerin bu süreçte ,katı yasaklar koymadan,ödül-ceza sistemi uygulamadan ,sınırsız hoşgörüyle birlikte çocuğun her istediğini yapma gibi davranışlardan uzak durarak süreci yönetmeleri gerekir.

Çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri
Çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri

Gelin madde madde yapmanız gereken noktalara göz atalım: 

1- Sağlıklı kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalı

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kahvaltıyla başlar.Çocuklarınıza her gün yumurtanın,peynirin,tam tahıllı karbonhidrat kaynaklarının bulunduğu besin ögelerinden dengeli kahvaltılar hazırlayın.

 2- Beslenme çantası hazırlayın

Online eğitim sonrasında çocuklar yeniden fiziksel olarak okullara gittiğinde evde kazandırdığınız sağlıklı beslenme alışkanlığını beslenme çantası hazırlayarak devam ettirebilirsiniz. Eğer okulda sağlıklı seçenekler bulabileceği bir yemekhane varsa ara öğünleri için; eğer ana öğünler için okulda bir seçenek (yemekhane vb.) yok ise hem ana hem ara öğünler için beslenme çantasına uygun besinleri koymalısınız.

3- Beslenme saatleri ve aile sofrası

Gün içerisindeki beslenme saatleri belirli bir düzene oturtulmalı ve evde yenilen yemeklerde ailece sofraya oturmaya özen gösterilmelidir.Sofrada sıkıntı verici,üzücü konuşmalar ve tartışmalar yapılmamalı,tek tip besinleden uzak çeşitli besin gruplarını( süt-yoğurt grubu,sebze-meyveler, ekmek-tam tahıllar, et-kurubalagiller) içeren menüler hazırlanmalıdır.

4- Çocuğunuzu su tüketmeye teşvik edin

En sağlıklı içeceğin su olduğu bilincini çocuklarınıza aşılamaya çalışın.Okul çantasına akşamdan bir şişe su koymaya , evde bulunduğu zaman diliminde de su içmeye teşvik etmeye özen gösterin.
 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

 

Önceki İçerikÇocuklar için uyku arkadaşı güvenli mi?
Sonraki İçerikDoğum sonrası ne zaman egzersiz yapmalıyız?
Diyetisyen Meltem Yavaş
1997 yılında Bursa-Osmangazi’de doğdu. 2015 yılında Bursa Milli Piyango Anadolu Lisesi'ni bitirdi. Lisans eğitimini 2015-2019 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden şeref öğrencisi ünvanı ile mezun oldu ve diyetisyen ünvanını aldı. 2018-2019 arasında Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi ve Çocuk Hastanelerinde erişkin ve çocuk beslenmesi stajlarını yaptı.2020 Şubat ayında Aktif Hayat Tıp Merkezi’nde göreve başladı. Eğitim hayatı boyunca ve sonrasında sporcu beslenmesi, diyabet, obezite ,mikrobiyota-beslenme ilişkisi gibi konularda seminer ve sempozyumlara katıldı. Diyabette Beslenme, Gebelik Ve Emziklik Döneminde Beslenme ,Sporcu Beslenmesi, Kalp Damar Hastalıklarında Ve Hipertansiyonda Beslenme, Onkoloji Beslenmesi, Böbrek Hastalıklarında Beslenme, Gut Hastalığında Beslenme,Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Nörolojik Hastalıklarda Beslenme, Ketojenik Beslenme, Anoreksia Nevroza,Menopozda Beslenme

Bir Cevap Yazın