Doğum sonrası ne zaman egzersiz yapmalıyız?

0
7292
Doğum sonrası egzersiz programı
Doğum sonrası egzersiz programı

Doğum sonrası ne zaman egzersiz yapmalıyız? Doğum sonrası egzersizlere ne zaman başlayabiliriz? Sezeryan doğum sonrası hangi egzersizler yapılabilir, ne zaman egzersize başlayabiliriz? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, doğum sonrası yapılabilecek egzersizleri yazdı!… 

Doğum sonrası ne zaman egzersiz yapmalıyız? 

Tebrikler, anne oldunuz! Anne olmak, annelik kimliğine uyum sağlamak hem keyifli hem de yorucu bir süreçtir. Kadınların birçoğu doğumdan sonra anksiyete belirtileri göstermektedir. Yeni anne doğum sonrasında içinde birçok kaygı ve endişe barındırır. Bu endişelerin odağı genellikle bebekle ilişkilidir. Üstüne bir de fiziksel görünümüyle ilgili sıkıntılar eklenir. Bu durum lohusalık dönemini zorlu geçirmesine neden olur. Bir an önce vücudunuzu şekillendirmek için sabırsızlanıyor olabilirsiniz ama unutmayın bu bir geçiş sürecidir. Bu süreçte önemli olan bebeğiniz ve sütünüz. Bedeninizin yenilendiği, tazelendiği bu dönemde, tekrardan eski formunuza dönebilmeniz için iyileşme sürecinde aceleci davranmamak ve doğum sonrası egzersizlere adım adım başlayarak bedeninizi geri dönüş için hazırlamak en iyisidir. Doktorunuzla görüştükten sonra başlangıç olarak yürüyüş yapmak eksi formunuza ulaşmak için iyi bir seçenek olabilir. Tempolu yürüyüş size ileride yapacağınız daha zor egzersizlere hazırlayacaktır. Yürüyüşün en güzel yanı bebeğinizin de size katılmasının mümkün olmasıdır. Bu sayede temiz hava ve güneş alırken kendinizi daha iyi hissediyor olacaksınız.

Peki doğum sonrası egzersize ne zaman başlamalıyım?

Yaptığınız doğuma bağlı olarak bu sorunun cevabı değişmektedir. Doğum sonrası karın ve pelvik taban kaslarının iyileşme süreci her kadında farklılık gösterir. Normal doğum sonrasında 6-8 hafta, sezaryen doğum sonrasında iyileşme sürecine bağlı olarak 10-12 hafta sonrasında tekrardan egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Bu zamanlama konusunda doktorunuzun yönlendirmesi önemlidir! Özellikle sezaryen ile yapılan doğumlardan sonra egzersize başlamak için dikişlerin tamamen alınmış ve iyileşmiş olması gerekiyor.

Bebek büyütürken kendinizden vazgeçmemelisiniz. Anne kendine önce iyi bakmalı. Bebeğinizi emzirmeniz spor ya da egzersiz yapmanıza engel değil. Bu dönemde kaslarınızı çok fazla yormadan, sizi rahatlatabilecek Yogayı tercih edebilirsiniz. Yoga doğum sonrası annelerin bedensel ve duygusal toparlanmalarına yardımcı olacak en iyi yöntemlerden biridir. Doğum sonrası motivasyonunuzu arttırmanın en iyi yolu kendinize zaman ayırıp bir uzman eşliğinde egzersizlere başlayarak sağlıklı beslenme ile alınan kiloları sağlıklı bir şekilde verebilirsiniz.

Doğum sonrası egzersize ne zaman başlanmalı?
Doğum sonrası egzersize ne zaman başlanmalı?

Doğum sonrası egzersizin faydaları

Öncelikle egzersize kendinizi fiziken ve ruhen ne zaman hazır hissederseniz doktorunuza danıştıktan sonra o zaman başlayabilirsiniz. Egzersizler bir uzman eşliğinde kişiye özel olmalıdır. Doğru yönlendirme, doğru nefes ve doğru hareketlerle yapılması gerekir. Bazı egzersiz programlarına bebeğinizle birlikte katılarak aktivitenizi eğlenceli ve keyifli hale getirebilirsiniz. Böylece bebeğinizden ayrılmadan kendi sağlığınıza özen göstermiş olursunuz.

  • Egzersiz yapmak enerji seviyenizi arttıracaktır. Doğum sonrası oluşabilecek depresyonu önleyerek daha olumlu ve mutlu hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Değişen uyku düzeni, uykusuzluk nedeniyle oluşan yorgunluk ve bitkinlik durumunu ortadan kaldırarak uykunuzun kaliteli olmasını sağlayacaktır.
  • Hem normal doğum, hem de sezaryen ile doğum sonrasında özellikle karın bölgenizin sarktığını ve bu bölgede diğer bölgelere göre daha fazla yağ depoladığını görebilirsiniz. Egzersizler karın kaslarınızı güçlendirerek sarkan bölgelerinizin toplanmasına, karın bölgelerinizdeki yağ depolarınızın erimesine yardım edecektir.
  • Egzersizler gebelikte oluşan duruş bozukluklarını gidermeye yardım eder.
  • Emzirmeden dolayı yaşanan omurga ağrılarının önüne geçer.
  • Bacak kaslarını güçlendirir.
  • Kas gücünüzün artması vücudunuzun forma girmesini sağlayacaktır.
  • Egzersiz yapmak anne sütüne de faydası vardır.
  • Doğum sonrası epizyotemi kesiklerinin iyileşmesini sağlamak, rahim sarkması ve idrar kaçırma sorunlarının giderilmesini önlemek için kegel egzersizleri yaparak bu kasların güçlenmesi toparlanmanızı sağlayacaktır.

Sonuç olarak bebeğiniz doğduktan sonra adeta yeni bir kimlik kazanıyorsunuz. Unutmayın ne zaman yeniden spora başlayabileceğinizi en iyi siz bilebilirsiniz. Bu dönemde yaptığınız spor, eski spor yapma şeklinizle uyumlu olmayacaktır. Hemen değişim bekleyerek kendi sınırlarınızı zorlamayın. Yavaş olun ve bedeninize çok yüklenmeyin. Beslenmenize de dikkat ederek bol bol su için.

 

Önceki İçerikÇocuklara nasıl sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırabiliriz? 
Sonraki İçerikEn iyi kolajen markası hangisi?
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın