Sevgili Anneler,
Nihayet yaz geldi, okulların kapanmasına az kaldı ve tatil programları yapılmaya başlandı. Eğer boşanmış bir anne iseniz ve çocuğunuz veya çocuklarınız ile yapacağınız tatil programınıza Schengen Bölgesi’ne üye ülkelerden birini de eklemek istiyorsanız bu yazı sizin için. Neden mi?
Öncelikle Schengen Bölgesi’ne üye ülkelerden birine seyahat programı yapılması halinde, ülkemiz vatandaşları için aranan vize gerekliliği maalesef hepimizin malumu. İşte bu vize başvurusunda 18 yaş altı için istenen belgelerden biri, birlikte seyahat edilmemesi halinde, ebeveynlerin noter onaylı muvafakatnamesi. Annenin müşterek çocukla birlikte seyahat edecek olması da bu kuralı bertaraf etmiyor, diğer ebeveynin de muvafakati aranıyor. Evlilik birliği devam ediyorsa veya evlilik birliği boşanma ile sona ermiş olmasına rağmen halihazırda ebeveynler arasında “iyi” ilişki sürdürülüyorsa, seyahate katılmayan ebeveynin müşterek çocuğun-çocukların Schengen Bölgesi seyahati için yapması gereken işlem çok açık ve kolay; en yakın notere gidip bu muvafakatnameyi düzenletmek. Fakat asıl sorun bu muvafakatı vermekten imtina eden ebeveyn /eski eşle karşı karşıya kalınması halinde başlıyor. Bu durumda neler yapılabileceğini özetlemeye çalıştım sizler için;
* Öncelikli olarak, müşterek çocuğun- çocukların diğer ebeveynine (bundan sonra muhatap olarak bahsedeceğim) noter marifeti ile bir ihtarname keşide etmek ve ihtar içeriğinde, planlanan seyahat, amacı, tarih aralığı bildirilerek; müşterek çocuk veya çocukların anne refakatinde gerçekleştirecekleri Schengen Bölgesi seyahati için yapılacak vize başvurusuna ve işbu turistik gezi amaçlı seyahate muvafakat ettiğine ilişkin muvafaktaname düzenlenmesini talep etmek gerekiyor.
* Söz konusu ihtarnamenin muhatabına tebliğinden sonra, ihtar içeriğinde belirtilen “makul süre” içinde muvafakatname düzenlenmemesi halinde (sessiz kalınması veya olumsuz geri dönüş yapılması muvafakatnamenin verilmediği anlamına geliyor), muhatabın muvafakatname vermekten imtina ettiği kabul ediliyor.
* Muhatabın muvafakat vermekten imtina etmesi halinde artık yargı yoluna başvurabilirsiniz, yani dava açabilirsiniz. Müşterek çocuğun ikamet adresinin yargı çevresinde bulunan Aile Mahkemesi’nde açılacak bu dava için hazırlanacak dava dilekçesinde, noter marifeti ile keşide ettiğiniz ihtarname sürecini anlatıp ilgili belgeleri de ekleyebilirsiniz. Belge eklenmesi sürecin, yani yargılamanın hızlanmasını sağlayacaktır. Mahkemeden talep edilecek husus; “Müşterek çocuğun, velayeti üzerinde bulunan annesi refakatinde Schengen Bölgesi seyahati için yapılacak vize başvurusuna ve turistik gezi amaçlı seyahate “baba yerine” MUVAFAKAT VERİLMESİ”. Mahkemeler, velayet sahibi annenin çocuğu ile birlikte herhangi bir şehre ya da ülkeye seyahat edebilmesi için davalı babanın izin vermesine gerek bulunmadığından bahisle, taleple ilgili karar verilmesine yer olmadığına karar verebiliyorlar. Böyle bir karara, vize başvurusu için istenen diğer tüm belgelerin de eklenmesi neticesinde yapılan başvuruların olumlu sonuçlarını bizzat tecrübe ettiğimi ifade etmeliyim. Tüm Mahkemeler aynı kararla bağlı değiller muhakkak, fakat, seyahat planınız turistik/ gezi amaçlı ise, sabit ve düzenli bir işiniz, sabit ve sürekli bir ikametgahınız varsa, müşterek çocuğu baba ile görüştürmekten imtina ettiğiniz, velayet hakkınızı kötüye kullandığınız ispat edilemeyecek, müşterek çocuğu kaçırma, vb. bir hususta aleyhinizde geçerli bir delil ileri sürülemeyecek ise, yazılı talebinize de bir cevap alamadıysanız ya da olumsuz aldığınız cevap gerekçesiz ise veya çocuğun menfaatine uygun değilse ve en önemlisi; planlanan seyahat müşterek çocuğun menfaatine ise, Mahkemelerin talebiniz karşısında olumsuz sonuç vermeyeceği kanaatindeyim.
Bu yazının, geçmişten gelen öfkesini, kızgınlığını, hırslarını, müşterek çocuğun menfaatinden öncelikli tutan “eski eş” ile mücadele etmek zorunda kalan tüm annelere faydalı olmasını dilerim.
İyi tatiller.