Yazı İçeriği
İnfantil kolik nedir, nasıl başa çıkılır? İnfantil kolik belirtileri nelerdir? Bebeklerde infantil kolik (gaz sancıları) tedavisi nasıl yapılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Yağcı yazdı!…
Süt çocuğu koliği (infantil kolik) nedir?
Süt çocuğu koliği yaşamın ilk aylarında normal kilo artışına sahip bebeklerde ataklar tarzında görülen, nedeni belli olmayan, bebeği ve aileyi çok sıkıntıya sokan sürekli ve aşırı ağlama nöbetleri ile belirgin bir durumdur.
Süt çocuğu koliğinin görülme sıklığı ve görülme yaşı nedir?
Koliği olsun ya da olmasın tüm süt çocukları yaşamın ilk 3 ayında diğer zamanlara göre daha fazla ağlar. Süt çocuğu koliği olan bebeklerde ağlama nöbetleri genellikle her gün aynı saatte başlar, akşam ve gece ağlamaların en yoğun olduğu zamanlardır. Gaz ve ya dışkı çıktığında geçici bir rahatlama olabilir fakat ağlama atağı genellikle bebek yorulduğunda son bulur. Tüm bebeklerin yaklaşık %30 unda gibi yüksek bir oranda görülen kolik, bebek 2 haftalıkken başlar, 3. aydan itibaren azalarak son bulur.
Koliğin nedenleri nelerdir?
Koliğin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Saptanan nedenler içerisinde bebeğin az ya da fazla beslenmesi, hava yutması, seyrek gaz çıkarması, annenin gebeliğinde ve sonrasında sigara içmesi, annenin kahve gibi bol kafeinli içecekler tüketmesi, annede kaygı bozukluğu ve depresyon gibi sağlık sorunlarının olması gibi faktörler suçlanmaktadır. Yine bebeğin bağırsaklarında normalde bulunması gereken bakterilerin yetersiz oluşu, inek sütü ve proteinine aşırı duyarlılık ve artmış barsak hareketleri de suçlanmaktadır.
Kolik atağı nasıl olur?
Bebeğin kolik atağı aniden başlar. Sıklıkla akşam saatlerinde görülür. Bebeğin normal ağlaması ile kolik ağlaması arasında belirgin fark vardır. Nöbetler sırasındaki ağlama atakları gürültülü, yüksek sesli, insanın içine işleyen, kulak tırmalayıcı ve rahatsız edici niteliktedir. Kolik atakları sırasında tüm vücutta kasılma, yüzde kızarma, ağız çevresinde solukluk, karında gerginlik ve şişlik, bacakları karna doğru çekme, ellerin sıkılması gibi belirtiler görülebilir ve bebeğin avutulması zor olabilir.
Koliğin tedavisi var mıdır?
Tedavide amaç kendiliğinden düzelen bu durumu bebek ve aile zarar görmeden atlatmaktır. Öncelikle bebekte bir hastalığı olup olmadığının kanıtlanması için uzman doktor muayenesinden geçmelidir.
Tedavide ilk basamak yöntemler nelerdir?
1- Anne sütü ile beslenenlerde, her öğünde bir memenin tamamen boşaltılması gerekir.
2- Biberon ile beslenenlerde bebeğin dik tutularak eğimli bir şekilde beslenmesi hava yutulmasına engel olur.
3- Araba ve ya bebek arabasında gezdirme
4- Salıncağa konup sallatılması
5- Ilık banyo yaptırılması (Banyo suyuna 3-4 damla lavanta katılabilir)
6- Bebeğin karnına avuç içimizle hafif bastırarak karnından aşağı doğru sıvazlatılması
7- Burnun temizlenmesi
8- Mama ile beslenenlerde mama markasının değiştirilmesi
Kolik tedavisinde anne ne yapmalı?
1- Anne fazla miktarda inek sütü tüketmemeli
2- Anne limon, turp, lahana, karnabahar, brokoli, çikolata, soya, baharatlı yiyecekler ve soğan az tüketmeli
3- Anne günde en fazla 2 fincan kahve tüketmeli
4- Sigara kesinlikle içilmemeli
Bebeğe yönelik ilaçlar ve bitkisel takviyeler var mıdır?
Kesin olarak kanıtlanmış bir tedavi maalesef yok fakat denenmiş ve faydası görülmüş tedaviler mevcuttur.
1- Doktorunuz uygun görürse bazı çaylar denenebilir. Papatya, rezene, meyan kökü, güvercin otu, oğulotu, nane çayı gibi içecekler bebeklere verilebilir.
2- Formül mama ile beslenen bebeklerde hidrolize mamalar denenebilir.
3- L. Routeri, Sinbiyotik (probiyotik ve prebiyotik karışımı), ve laktaz içeren damlalar etkidir.
4- Bebeğe ağızdan şekerli su vermek geçici rahatlama sağlayabilir.
5- Simetikon içeren gaz damlaları
6- Tedaviye dirençli bebeklerde antikolinerjik ilaçlar kullanılabilir.
7- Manipülatif tedaviler (Kayropraktik, Şiroterapi, Osteopati)
8- Bebek masajı yapılması (Eklemlere parmaklarla hafif bası şeklinde)
9- Akupunktur (3 hafta süreyle bebeğin beline L4 noktasına haftada 2 kez uygulanması)10- Refleksoloji (El ve ayaklardaki refleks noktalarını uyarmaya dayanan bir tedavi yöntemi)
Kolik bebek anneleri bu zorlu süreçte dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!