Adet düzensizliği neden olur? Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir?

0
1810

Eski çağ kadınları gözlemlerle göre gökyüzündeki ayın döngüsü ile üreyebilirlik arasında anlamlı bir ilişki kurmuşlar ve bu nedenle adet döngüsü menstrasyon (Latince mens=ay) adı ile anılmıştır.

Normal bir adet döngüsü bir adetin başından diğerine kadar olan süre 28 + – 7 yani (25-35 gün) aralığındadır. 27 gün arasında süren  periyod boyunca kan kaybı 20-60 ml arasında olur. 21 günden kısa , 35 günden uzun süresi 7 günü geçen, miktarı 20 ml’den az 60 ml’den fazla olan tüm adet kanamaları normal olmayan adet kanmaları olarak adlandırılır.

Her kadın adet döneminde farklı belirtiler yaşar. Bazen hiçbir belirti olmazken bazen de adet önce ve adet dönemi fizik ve ruhsal olarak oldukça sıkıntılı geçebilir. Adet döngüsü hormonların birbiri ile  olan ilişkisi ve kadı üreme organlarındaki cevapların bir bütünlüğüdür. Bu sistemi bazen herhangi bir faktör adet düzensizliğine neden olmaktadır.

Adet düzensizliğini hafife almayın

Kadınların jinekoloğa başvurdukları şikayetler arasında 1. sırayı adet düzensizliği alır. Her kadın zaman zaman periyondunda sapmalar düzensizlikler yaşayabilir. Yoğun süren geçirilen ağır hastalıklar seyahatler ani kilo değişimleri yoğun spor vs. gibi durumlar adet döngüsünde sapmaya neden olabilir.

Tüm adet adet düzensizliğinin %25’i organik (rahim , yumurtalıklar, rahim ağzı sorunları) sebeplerle görülürken %75’inde hormonları ilgilendiren, döngünün dinamiği ve işleyişi ile ilgili sıkıntılar vardır. Disfonsiyonel üretim kanamalar (DFUK adını verdiğimiz bu durumda kanamanının fiziksel bir nedeni yoktur.)

Adet düzensizliğinin nedenleri nelerdir?

Rahimde miyomlar, polipler, rahim ağzı yaraları, rahim kalınlaşması, yumurtalık kistleri ve genital kanserler adet düzensizliğinin fiziksel nedenlerindendir. Fiziksel nedenlerin en sık görülen sebepleri ise yine 5 kadından 1’inde görülen iyi huylu rahim tümörü olan myomlardır, diğer sık görülen sebepler endometriyal polipler ve endometrium hiperplazisidir.

DFUK’da ise en sık sorun yumurtlama sorunudur. İnsülin direnci ve kilo fazlalığı ile karakterize polikistik over sendromu en sık adet düzensizliğine nden olan metabolik problemdir.

Tedavi nasıl yapılır?

Tedavi adet düzensizliğinin sebeplerine yöneliktir. Fiziksel sorunlar (miyom, polip vs) operasyon gerektirirken, hormonal sorunlarda süreç bazen kendiliğinden düzelmektedir. Bazen de adet düzenleyici ilaç kullanımı gerekli olmaktadır.

Bir Cevap Yazın