Bebeklerin ilk 3 yıldaki gelişimi çok hızlı ilerler. Hayatta hem fiziksel hem de zihinsel gelişmenin en hızlı büyüme dönemi ilk 3 yaş dönemidir. Yaşamın temelleri de bu dönemde atılır. Gelecekte sağlıklı bir birey olması için bebeklerin bu dönemde doğru beslenmesi çok önemlidir.
Bebeğin dünyaya geldiğinde ilk besini anne sütüdür. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü 2 yaşına kadar bebek beslenmesinin en önemli temelidir. Ancak bazen anne sütünün verilemediği ya da yetersiz olduğu durumlarla karşılaşılabilir. Bu durumda da bebeğin beslenmesi devam sütleri yani bebek mamaları ile 2 yaşına kadar desteklenmelidir.
Anne sütü alamayan bir bebeğin anne sütüne en yakın şekilde üretilmiş bebek maması ile beslenmesi her annenin isteğidir. Devam sütleri bebek beslenmesinde 2 yaşına kadar verilmeye devam edilmelidir.
Her bebek maması bebeğin boy kilo gelişimini ve belli besin ihtiyaçlarını karşılar ancak her bebek maması aynı değildir. Bazı önemli içeriklere sahip olan bebek mamaları anne sütüne daha yakındır. Bu nedenle de bebeğinize mama vermeniz gerekiyorsa mutlaka bu içerikleri kontrol ederek tercih etmeniz bebeğinizin gelişimi ve beslenmesi için önemli olacaktır.
Anne sütüne yakın bir bebek mamasında olması gerekenler
Sadece Laktoz içermesi:
- Anne sütüne yakın olan bir bebek mamasının karbonhidrat kaynağı sadece laktoz olmalıdır. Laktoz sütün kendi doğal şekeridir. Anne sütünün kendi doğal şekeri yani karbohidrat kaynağı da sadece laktozdur. Anne sütüne yakın bir devam sütü İlave şeker, nişasta ve maltodekstrin içermemelidir. Bu bilgiyi bebek mamalarının içindekiler bölümünden kontrol edebilirsiniz.
Prebiyotik Lif İçermesi:
Anne sütü içeriğinde prebiyotik lifler bulunur. Prebiyotik lifler anne sütünün 3. büyük kuru madde içeriğidir. Anne sütünde bulunan prebiyotik lifler bağırsaklardaki yararlı bakterileri besler. Sayılarını ve etkinliğini arttırır. Zararlı bakterilerle savaşır ve vücudu hastalıklardan korur. Bu sayede hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de sindirimi rahatlatır. Prebiyotik lifler bebeğin daha rahat ve yumuşak kaka yapmasını sağlar.
Aynı zamanda prebiyotik lifler B ve K vitaminlerinin, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin vücuttaki emilimini arttırır.
Anne sütüne yakın bir bebek maması mutlaka prebiyotik lifler içermelidir. Türk Gıda Kodeksi Devam Formülleri Tebliği’ne göre devam sütünde olması gereken prebiyotik lif miktarı 0,8g/100 ml’dir.
Yani 100 ml bebek mamasında 0,8 gram prebiyotik lif bulunması mamanın etiketinde dikkat etmeniz gereken bilgilerden. 9:1 oranında GOS/FOS içeren prebiyotik lif karışımı miktar ve oranı bağışıklık sistemini desteklemek için olması gereken lif oranıdır. Bebek mamalarının enerji ve besin öğeleri bölümünde lif olarak görebilirsiniz.
Prebiyotik lifler bebek mamalarının içindekiler bölümünde FOS ve GOS olarak yer alır.
FOS: Froktooligosakkarit
GOS: Galaktaoligosakkarit
Balık Yağı İçermesi:
- Anne sütüne yakın bir bebek maması omega 3 ve omega 6 kaynağı olan balık yağını mutlaka içermelidir. Çünkü balık yağı LCPUFA (DHA ve AA) kaynağıdır ve bu özellik bebeğin hem bağışıklığı için hem de beyin ve sinir sistemi gelişimi için önemlidir.
Bazı bebek mamalarında sadece 1 numaralı ürünlerinde balık yağı bulunurken bazı markalarda bebeğin ayına göre tüm numaralarında balık yağı içeriği bulunur. Bu nedenle de bebeğiniz büyüse de 2 yaşına kadar balık yağı içeren bir devam sütü kullanması beyin gelişimi ve bağışıklık sistemi için çok önemidir.
Nükleotid ve Taurin içermesi:
- Anne sütünde bulunan önemli gelişim içerikleri vardır. Bunlar nükleotidler ve taurindir. Taurin ve nükleotid büyüme ve gelişmeyi destekler, beyin gelişimi için de çok önemlidirler. Bu içerikler bir bebek mamasında mutlaka bulunmalıdır.
Bazen bebeklerin özel beslenme ihtiyaçları da olabilir. Alerji, kolik, prematüre doğum, ishal, laktoz intoleransı, reflü gibi özel beslenme ihtiyaçları için üretilmiş özel bebek mamaları bulunur. Bu mamalar da doktor önerisi ile kullanılır. İhtiyaç durumunda doktor tarafından önerilir.