Hafta hafta hamilelik rehberi: 6. Hafta Hamilelik

0
4163
Hafta hafta hamilelik 6.hafta
Hafta hafta hamilelik 6.hafta

Birinci trimesterde ve 6. haftadaysanız… Organları şekillenmeye başlıyor. O şimdi çivi başı kadar. Vücudunuz değişmeye başladı. Belki dışarıdan belli olmuyor ama, içeride epey hareket var. Ve ruh halinizdeki dönüşüm de cabası…

Henüz hamileliğiniz belli olmuyor ama bebeğiniz istikrarlı bir şekilde büyüyor. Bu hafta itibariyle bebeğiniz çarğıcı değişimler yaşar. Başlıca organları (kalp,akciğer, beyin, karciğer, mide vs) gelişmektedir.

Bebeğiniz…

Siz gebeliğin tüm rahatsız edici belirtileriyle yüzleşiyor olabilirsiniz ama iyi haber: Bebeğinizin çenesi, yanakları, gözleri, kulakları, burnu ve ağzı oluşmaya başlıyor. Kendisi 6mm. yani çivi başı kadar. Aynı zamanda böbrek, karaciğer ve akciğerleride gelişiyor.

Bebeğinizin plasentası gelişmektedir ama birkaç haftaya kadar işlevini yerine getiremez. Plasenta henüz görevini yapamadığı için bebeğiniz beslenmesini vitellüs kesesinden sağlar. Bu noktada cenin gelişiminde, bebeğinizin elleri ve ayakları bir katmanla birbirlerine bağlıdır. Birkaç hafta boyunca da ayrılmayacaktır.

Rahiminizi görebilseydiniz, gözleri ve burun delikleri şekil almaya başladığı için büyük bir baş ve karanlık noktalar görürdünüz. Gelişmekte olan kulakları, başının yan taraflarında küçük oyuklarla işaretlenmiştir. Kalbi dakikada 100 ila 160 defa, sizinkinin neredeyse iki katı atmaktadır. Ama şimdilik çok küçük olduğu için kalp atışlarını duymak için birkaç hafta daha beklemeniz gerekmektedir. Pek çok anne adayı bebeklerinin kalp atışlarını 12. haftaya kadar duyamaz.

Bağırsakları gelişmektedir ve dokularının tomurcuklanmasıyla akciğer oluşumu başlamıştır. Hipofiz bezi de beyninin geri kalanı, kasları ve kemikleriyle beraber şekil almaktadır.

Altıncı haftada bebeğinizin eğimli bir “kuyruğu” vardır. Bu da onu kurbağa yavrusu gibi gösterir. Bu “kuyruk” omuriliğin şeklinden dolayıdır ve omurga düzleştiğinde ortadan kaybolacaktır. Bu hafta itibariyle bebeğiniz çarpıcı değişimler yaşar. Başlıca organları (kalp, akciğer, beyin, karaciğer,mide vs) gelişmektedir.

Siz…

Vücudunuz dışarıdan değişmiyor olabilir ama içeride çok şey oluyor. Bir tanesi gebelik hormonları,  pelvik bölgenize kan akışını artırıyor, böbrekleriniz atık boşaltımında daha etkili ve hızlanıyor. Bununla birlikte büyüyen rahminiz, idrar kesenize baskı yapıyor ve böylelikle tuvalete gidiş sayınız artıyor.

Eğer bu ilk hamileliğiniz değilse altıncı haftada beliniz kalınlaşmaya başlar. Rahminizin boyutu da değişmeye başlar. Hamileliğin ilk haftalarında kanama görülebilir de görülmeyebilir de. Kanama durumunda genelde endişelenecek bir şey yoktur ama yinede düşük riskine karşın doktorunuzu durumdan haberdar etmekte fayda var.

6. haftada rahminiz yaklaşık erik boyutundadır ve göğüsleriniz hassastır. Hamileliğin bu noktasında göğüs uçları koyulaşmaya başlar. Bunun nedeni kesin olarak bilinmemektedir ama bu koyuluğun doğumdan sonra bebeğin beslenme kaynağını bulmasını kolaylaştırdığına inanılır.

Bu haftada hamileliğiniz henüz gözükmemektedir ama vücudunuzda ki değişimi hissedebilirsiniz. Pantolonlarınız karın bölgesinde rahatsızlık yaratabilir. Yine de hamile kıyafetleri giymek için henüz vaktiniz var. Normal kıyafetler giyme sürenizi uzatmak için normal bedeninizin bir iki beden üstünde olan kıyafetlerden alabilirsiniz. Göbek kemerleri de bir çözümdür. Bu kemerlerle beraber beliniz kalınlaşsa bile hamilelik öncesi kıyafetlerinizi giymeye devam edebilirsiniz.

Kendinizi biraz bölünmüş hissedebilirsiniz. Bir gün bunalımdaymış gibi, ertesi gün ise keyifli olabilirsiniz. Bu durum kesinlikle normaldir. Sürekli seviyesi değişen hormonlar, duygularda dalgalanmalara neden olur. Hormonlar dışında da hayatınız çok büyük bir şekilde değişmektedir. Kim bununla ilgili olarak duygusal olmaz ki? Hafif vajinal kanama, idrar sonrası iç çamaşırının veya tuvalet kağıdının kanlanması yaklaşık olarak hamilelerin dörtte birinde görülen yaygın bir olaydır.  Normal hamilelikte de olabilir  ama bazen de düşüğün veya dış gebeliğin ilk işareti olarak da görülebilir. Eğer bir kanamanız varsa doktorunuza başvurun.

Şimdiye kadar 500 gram ya da 1 kilo almış olabilirsiniz. Bazı kadınlar bu küçük değişimi farkeder, bazıları ise hamileliğin belirtileriyle çok meşguldur. Eğer sabah bulantısından şikayetçiyseniz, özellikle çok kusuyorsanuz kilo alımınız çok zordur. Stres yapmamaya çalışın. Bazı kadınlar diğerlerinden daha yavaş kilo alır. Normal boyutta bir kadın hamileliği boyunca 11-13 kilo alır.

Belirtiler…

Şimdiye kadar zaten bazı hamilelik belirtilerini farketmişsinizdir. Hassas göğüsler, sabah bulantıları, sık idrara çıkma, baş ağrısı, ruh hali değişimleri ve sinirlilik gibi. 6. haftadaki hamilelik belirtileri hafif ve katlanılabilinirdir.

Acıyan ve hassas göğüsler: Deneyimlediğiniz ilk hamilelik belirtisidir ve nedeni de göğüslerinizin emzirmeye hazırlanmasından dolayı ortaya çıkan hormonal değişimdir. Bu hassasiyet 4-6 haftalarında gözükür ve ilk üç aylık dönemin sonunda kadar sürer. Göğüsleriniz bir iki beden büyüyebilir. Bu büyümeyle başa çıkmak için destekleyici hamilelik sutyeni alın. Büyük ihtimalle balenli sutyenden uzak durmak isteyeceksiniz. 6. haftada hamilelik sutyeni seçmek, kopçayı genişletmekten daha iyi bir çözüm olur.

Yorgunluk hissi: Yorgun hissetmek de altıncı haftada olan ve hamileliğinizin ilk üç ayında devam edecek olan bir belirtidir. Bitkinliğinizin nedeni hormonlardaki, özellikle progesteron hormonu, değişikliklerden dolayıdır. Ayrıca sabah bulantısı ve sık idrara çıkmaktan şikayetçiyseniz daha da yorgun hissedeceksiniz. Endişelenmeyin, yorgunluk hissi ikinci üç aylık dönemde ortadan kaybolacaktır. (Ama hamileliğinizin son haftalarında geri gelecektir.) Vücudunuzu dinleyin eğer sinyaller veriyorsa bir ara verin. Ama egzersiz yapmaktan kaçınmayın, yürüyün veya yoga yapın. Egzersizle birlikte kazanılan endorfin moralinizi düzeltecek ve daha rahat uyumanızı sağlayacaktır. Yalnız aşırıya kaçmayın!

Sabah bulantısı ve kusma: İlk üç aylık dönemin ayırt edici işaretidir. Bulantı altıncı haftada başlar ve bir sonraki ay daha da kötüleşir. Kusma nöbetine bile yakalanabilirsiniz.  Anne adayı o kadar çok kusar ki hastaneye kaldırılması gerekir. Bunu yaşayanlar kilo kaybeder, vücutları susuz kalır, kalp atışları hızlanır ve sürekli kusar. Bu sorunun nedeni bilinmez. Bazı çalışmalar, obezite, ilk hamilelik ve genç hamileliklerde bu durumun olabileceğini gösterir. Hastaneye gitmek, vücudun kaybettiği sıvının geri kazanımı için gereklidir. Doktorunuz ayrıca kaybettiğiniz besin ve su ihtiyacının geri kazanımı için vitamin verebilir. Neyse ki kusma ve sabah bulantısı ilk üç aylık dönemin sonunda azalacaktır. (Hamilelerin sadece küçük bir oranı doğuma kadar kusma sorunu yaşar.)

Ruh halinde değişimi: 6. haftada görülür. Hamilelik dolayısıyla değişen hormonal değişimler beyinde ki nörotransmitersları etkiler ve bu da duygusallığa neden olur. Ayrıca hamileliğin diğer belirtilerinden muzdaripseniz bu sizi daha da kötü etkiler. Huysuzluğunuz 14. haftadan sonra azalacaktır.(İkinci üç aylık dönemde bu dönemin rahatsızlık veren durumları azalacaktır.)

Sık idrara çıkma: İki kişi için yiyip, iki kişi için idrara çıkıyor gibisiniz, böbrekleriniz vücudunuzda atık birikmemesi için boşaltımı hızlandırdı. Bunun yanında rahminizin büyümesi idrar kesenize baskı yapıyor. Tüm idrarınızı boşalttığınızdan emin olmak için çişinizi yaparken öne doğru eğilin. Hazır tuvaletteyken bunu yapın.

Mide yanması ve hazımsızlık: Çok iyi haber değil biliyoruz ama önümüzdeki 9 ay boyunca mide yanmasını yaşamadığınız dönem olmayacak gibi. bunun nedeni ise genellikle sindirilen sıvıların geri dönmesini engelleyen mide üstündeki bir kasın gevşemesi. Ama daha iyi bir haber; eğer acele öğün tüketmez ve belinizi saran kıyafetler giymezseniz bunu en aza indirebilirsiniz.

Koku hassasiyetinde artış: Eskisinden daha  hassas bir burnunuz var. İş arkadaşlarınızın yemeğini en uzak odadan bile alabilirsiniz. Nedeni hormonlardır ama bu durum mide bulantınızı artıyorsa kendinizi daha iyi hissedeceğiniz kokular bulundurun yanınızda. Mesela mentol, zencefil ve limon gibi.

İpucu: İkiz olabilirler mi?
İkiz ya da daha çok bebeğe hamile kalmak tüp tedavisinde çok yaygındır ama herhangi bir kadın birden fazla bebeğe hamile olabilir. Sizde onlardan biri misiniz?

Faktörler

– 31 doğumdan biri, %3’den  fazlası, ikizdir. Ama tıbbi yardım almadıysanız ikizlere hamile kalma olasılığınız 89’a 1’dir. Üçüz ya da daha çok bebeğe hamile kalma olasılığı ise 565’de 1’dir.

– Tek yumurta ikizlerinin olması şansa bağlıdır. Tamamen aynı olan tek yumurta ikizlerinin (bir döllenmiş yumurtanın ikiye bölünmesi) olma ihtimali 250’de 1’dir.

– Çoklu hamileliklerin olmasını pek çok şey etkiler. Tüp bebek tedavisi çoklu hamilelik riskini artırır. Bu tedaviyi gören kadınların yüzde 20 ila 25’inde çoklu hamilelik görülür.

– Eğer bir kere ikizlere hamile kaldıysanız, gelecek hamileliklerinizde bunun tekrar etme olasılığı yüksektir.

– Eğer ailenizde başka çoklu hamilelik olmuşsa, sizin de çoklu hamilelik yaşamanız olasıdır.

– Yaşınız ne kadar yüksekse çoklu hamilelik yaşama ihtimaliniz o kadar yüksektir, yaşın ilerlemesiyle değişen hormonlar çoklu hamileliğe sebep olabilir.

– Birden fazla kere hamile kaldıysanız, ikiz sahibi olmanız daha yüksektir.

– Uzun ve iri kadınların ikiz sahibi olması minyon kadınlara göre daha yüksektir.

– Bu günlerde bir kadının birden fazla hamilelik yaşadığını anlaması genelde ilk üç aylık dönemde ultrasonda belli olur. Genelde 11 ile 13. haftalar arası. Eğer tüp bebek tedavisi sonucu hamile kaldıysanız vücudunuza ki embriyo sayısına bakılması için muhtemelen ilk 8 hafta içinde ultrasona gireceksinizdir. Ultrason genelde 6 ila 8. haftalarda çoklu hamileliği anlamak için kesin sonuç verir.

Sağlıklı beslenme: 6.haftada kilo almaya başlamış olabilirsiniz. Pek çok kadın sabah bulantısından dolayı ilk üç aylık dönemde fazla kilo almaz (500gr-2kg arası). Pek çok kadın hamileyken iki kişilik yer. Gerçekçi bakmak gerekirse vücudunuz hamileliğin ikinci üç aylık dönemine kadar ekstra kaloriye ihtiyaç duymaz. İkinci üç aylık dönemde de her gün ekstradan 300 kalori almak gerekir, bu da çok yüksek değildir; bir simit yaklaşık 300 kaloridir. Pek çok kadın kaloriyi abartır, günde 500 ekstra kaloriden fazlasını alır.

Sabah bulantınız azaldıkça iştahınızın arttığını farkedeceksiniz. Bebeğinizi beslenmeniz için yapmanız gereken en iyi şey, iştahınızı frenlemek ve sık sık ama az yemektir. Bu ayrıca sabah bulantınıza da iyi gelir, sabah bulantısı boş bir midede daha da kötü olur.

Ekstra 300 kalorinizi sağlıklı yiyeceklerden seçtiğinizden emin olun. Meyveler, kabuklu yemişler, yoğurt ve diğer sağlıklı besinler bebeğinizin sağlıklı beslenmesine yardımcı olur. Yüksek lifli besinler ayrıca kabızlıkla mücadele etmeye yardımcı olur.

Doktor ziyareti: Evde yaptığınız gebelik testinden olumlu sonuç aldınız, fakat bir hekim onaylamadı. Siz de ilk hekim ziyaretinize odaklandınız. İlk ziyaretler genellikle ilginç ve uzun olur. Birkaç testten geçeceksiniz; pelvic sınavının da olduğu bir fiziksel test, Pap smear, kan grubunuzu belirlemek için kan testi, demir eksikliği, cinsel hastalık, german measles’e bağışıklık, etnik ve spesifik hastalıklara karşı.

Bunun yanı sıra, bir kaba idrar yapmanız istenecek. Böylece idrarınızdan vücudunuzdaki glikoz, protein, kırmızı ve beyaz kan hücreleri ve bakteriler test edilecek. Son bir şey daha; sorularınızı sormayı unutmayın, gerekirse evde bir liste hazırlayın. Hekiminize aklınıza takılan ne varsa sorun. Gebelikte cinsel ilişkiden, beslenmeye kadar.

Okumalısınız: Hamilelikte stresi azaltmak için neler yapabilirsiniz?

5. Hafta7. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın