Çocuklara ödev yapma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

0
1514

Okullar açıldı ve çocuklar okula alışmaya başladı. Peki bu ödev işi nasıl olacak merak edenler var mı? Etmelisiniz. Çünkü ödev yaptırırken en ufak bir taviz sonrasında bir bakarsınız çocuğunuzun ödevini siz yapmaya başlamışsınız. Nereden mi biliyorum? O zaman anlatayım…

Çocuğunuzun  ödevine yardım ederken dikkat
Küçük eller kalem tutmaya kreş ya da anaokulu zamanında başlıyor. İlk başta karalamalar sonra resimler yapmaları sonrasında etkinlikler ve artık çocuğunuz kalemle iyice haşır neşir hale geliyor. Anaokulunda aile etkinlikleri oluyor ve evde zevkle çocuğunuzla beraber yapıyorsunuz. Gün gün alışıyorsunuz. Ama anaokulundan sonra 1. Sınıf biraz farklı geliyor. Çocuğunuz art arda çizgi çalışmaları yaparak anlamlı çizgiler oluşturmaya başlıyor. İlk başlarda noktaların üzerinden gitme olduğu için sorun yaşamıyorsunuz. Sonraları harflere geçiyorlar. O zaman ödev stresi yavaştan kendini göstermeye başlıyor. Çocuğunuz sabırsızsa bir an önce yazmak istiyor. Ama ne mümkün her şeyin bir sırası var. Önceleri sorun yasamazken ödev yaparken ‘anne yoruldum.’ Cümlesi ile karşılaşıyorsunuz. Çok normal o küçük eller de sıkılabiliyor. Sonrasında ‘anne sende yap, yardım et’ diyebiliyor. İstanbul kilit cümle budur. Annenin yüreğine dokunan cümle ‘anne yoruldum, yardım et’. Ama kararlı ve güçlü olup tavrınızı belirlemelisiniz. Yardım etmeli misiniz yoksa etmemeli mi karar vermelisiniz. Bir kere yardım ederseniz bu yardım gün gün artacak ve ödevi kendiniz yapacak hale gelirsiniz ki bunun çocuğunuz için hiçbir yararı olmayacaktır.

Kardeşler dikkat dağıtabilir
Eğer evde kardeş veya kardeşler varsa işiniz daha da zorlaşacaktır. Çünkü kardeş merak edip kalemle okullu çocuğunuzun defterini, kitabını karalayacak ödevini süresini uzatacaktır. Kardeşlerin dikkatini başka yöne çekmelisiniz. Yaşları uygunsa onlara da birer kalem ve defter vermeli onları da takip etmelisiniz. Ama yine asıl dikkatleri okullu çocuğunuzun kitabı olacaktır. Kardeşler oyalansın diye televizyon açabilirsiniz. Bu da ödev yapan çocuğunuzun dikkatini dağıtır ve ödev yapma isteğini kaybedecektir.

Mümkünse yanınızda bir yardımcınız olmalı ve diğer kardeşleri eğlendirmeli hatta varsa başka bir oda da olmalıdır. Ödev yaptırırken isteğini kaçırmamalı uygun şartları hazırlamasınız. Peki bu uygun şartlar nelerdir? Onu da bir sonraki yazımızda bulabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın