Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?

0
473
Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?
Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?

Çocuklarda alerji belirtileri en sık mevsim geçişleri, okul dönemi ve avm gibi kapalı ortamlarda daha fazla belirginleşir hale geldiğinden hastalıklar sık tekrarlar hale geldi. Çocuklarda alerji belirtileri ile ilgili bilinmesi gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, Anne Bebek Kulübü anneleri için yazdı.

Alerji durumunda kişinin vücudu herhangi bir maddeye karşı anormal duyarlılık gösterir. Alerjinin genetik yollarla aktarıldığı ve çevresel faktörlerle tetiklendiği bilinmektedir.

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerjik hastalıklar vücutta her sisteme ait belirtiler gösterebilir. Deride kaşıntılı kabarık döküntüler, egzama tarzı yaralar en sık görülen belirtilerdir. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, çabuk yorulma şeklinde belirtiler görülebilir. Kusma, ishal, kanlı veya mukuslu kaka, yemek yerken yutma zorluğu, takılma hissi, gıda reddi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Birden çok sistemin katılımıyla hayatı tehdit eden anafilaksi tablosu da alerji sonucu ortaya çıkabilir.

Çocuklarda Alerji Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda belirtilerin alerjenle tetikleniyor olması, bu belirtilere neden olabilecek diğer hastalıkların muayene ve test bulgularının olmaması durumunda alerjik hastalıklardan şüphe edilir. Bu durumda deriye uygulanan alerji testlerinden, kandan bakılan alerji testlerinden, solunum fonksiyon testlerinden yardım alınır. Bazı durumlarda alerjinin gösterilmesi için alerji yapan maddenin düşük dozda ve reaksiyona müdahale edilebilir koşulda çocuğa verilerek izlenmesi şeklinde provokasyon testi de uygulanabilir.

Okumalısınız: Çocuklarda besin alerjileri nelerdir?

Çocuklarda alerji testleri nasıl yapılır?
Çocuklarda alerji testleri nasıl yapılır?

Çocuklarda Alerji Açısından Hangi Testler Yapılır?

Ciltten alerji testleri, kandan alerji testleri, moleküler alerji testleri olmak üzere üç farklı alerji testi yöntemi vardır. Bu yöntemler her yaşta yapılabilir. Besin alerjisi için ciltten veya kandan testler genellikle 1 aylıktan sonra yapılmaktadır. Astım, alerjik nezle için genellikle 2-3 yaşından sonra alerji testlerinin yapılması daha doğru olur. Moleküler alerji testlerinin genellikle ciltten yapılan alerji testinde çok sayıda alerjisi çıkan, alerji aşısı başlanacak olan veya nedeni bulunamayan alerjisi olan kişilere yapılması daha doğru olur. Alerji belirtileri, muayene bulguları ve alerji testleri bütünüyle değerlendirilip alerjinin olup olmadığı anlaşılmaktadır. Tek başına alerji testi ile alerji teşhisinin konulması doğru değildir.

Okumalısınız: Çocuklarda alerji (Deri Prick Testi) nasıl yapılır?

Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?
Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?

Çocuklarda Sık Görülen Alerjik Hastalıklar Nelerdir?

Astım, alerjik nezle, alerjik egzama, kurdeşen, besin alerjisi, ilaç alerjisi, anafilaksi gözlenebilmektedir. Çocukluğun ilk 3 yılında en çok gıda alerjileri görülür. Bunlar arasında inek sütüne ve yumurtaya karşı oluşan alerjiler ilk sırada gelmektedir. Ancak ilk 3 yıldan sonra çocuklarda genellikle solunum yolu ile ilgili alerjiler daha sık görülmeye başlanır. Hava yoluyla alınıp alerjiye neden olan maddeler genellikle ev tozu akarları, küf, evcil hayvan tüyleri, yabani otlar, çimen ve polenlerdir.

Okumalısınız: Bebek ve çocuklarda besin alerjisi nasıl anlaşılır? 

Çocuklarda Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda alerjik hastalıkların tedavisi daha çok alerjiye neden olan maddelerden kaçınma, belirtilerin ortaya çıkmasını azaltmaya yönelik önlemler alınması, koruyucu ilaçlar kullanılması ve belirtiler ortaya çıktığında hastanın ilaçlarla tedavi edilmesi şeklindedir. Bu hastalıkların bir kısmı çocuk büyüdükçe kendiliğinden tamamen geçer. Burada önemli nokta hastalık devam etse bile alerjik hastalıkları olan çocukların tedavilerini düzenli kullanmaları ve gereken önlemlere dikkat etmeleri durumunda sağlıklı ve aktif bir hayat geçirebilmeleridir. Alerjik hastalıklar iyi takip ve tedavi edildiğinde çocuklar mutlu ve sağlıklı bir hayat sürdürebilirler.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikKronik Öksürük Nedir?
Sonraki İçerikTiroid hastalarında beslenmenin önemi
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın