Hafta hafta hamilelik rehberi: 27. Hafta Hamilelik

0
2740

Üçüncü trimesterde 27.haftadaysanız… Kendinize daha fazla kilo yüklemekten uzak durun. Sadece size tavsiye edilen oranda kilo almaya dikkat edin. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile bunu sağlayabilirsiniz. İşte 27 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…

Bebeğiniz…

İkinci dönem hamileliğin bu haftasında bebeğinizin durumu nedir? Bu hafta bebeğiniz yaklaşık 910 gram ve ayakları dik olduğunda 37 cm. Yani bir ayaktan biraz daha uzun ve 12. haftanın 3 hatta 4 katı ağırlığında, yani yaklaşık 900 gr. kadar. Daha iyi bir haber; bebeğiniz şu andan itibaren sesinizi tanıyor olabilir, yani ona serenat yapmaya başlayabilirsiniz.

Genelde uyuyor ya da kendine göre yürüyor, gözlerini açıp kapatıyor ve parmaklarını emiyor. Beyninin daha da gelişmesiyle daha da aktif durumda.  Şu an doğsa, akciğerleri henüz olgunlaşmamışsa doktorların yardımıyla nefes alabilir. Küçük ritmik hareketlerini hissedebilirsiniz. Bunun anlamı bebeğinizin hıçkırıyor oluşudur. Bunlar onun rahatsız olduğu anlamında gelmez, rahat olun ve keyfini çıkartın.

Siz…

Şişkin? Bu beklenendir zaten. Hamile kadınların %75’i hamileliğin bu noktasında Edema’yı yani ayak, el ve bileklerde şişmeyi gözlemler. Bunun nedeni ise; vücut hücrelerinizde yapılanan sıvılar kan akışı ve vena kava’ya (organlarınızdan kalbe kan akışını sağlayan ana damar) olan rahime baskıyı artırıyor. Üzgünüz ama ayakkabı giyerken ve yüzük takarken zorlanacaksınız, ama unutmayın bu şişkinlik geçici ve çok normal.

İkinci üç aylık dönemin sonuna geliyoruz ve yeni belirtiler fark etmektesiniz. Sırtınızda ki ağrı ile birlikte bacak kaslarınıza kramp girdiğini fark edebilirsiniz. Sonuçta rahminizin büyümesi ve bacaklarınızda ki damarlara baskı yapması ile artan kilonuzla bacaklarınız ağrır. Maalesef bu kramplar hamileliğinizin devamında daha da kötüleşecektir. Özellikle geceleri görülse de gündüz de görülebilir.

Kramp girdiğinde baldırınızdaki kasları gevşetmek sizi rahatlatabilir. Bacağınızı düzleştirin ve ayak parmaklarınızı yavaşça esnetin. Birkaç dakika yürümek ya da masaj da acınızı azaltabilir.

Şu anda belki aklınızda bile değil ama aile planlamasını düşünmek için çok da geç değil. Bebeğiniz doğduktan sonra doğum kontrolüyle ilgili bazı kararlar vereceksinizdir. Eğer tüplerinizi bağlatmayı düşünüyorsanız unutmayın ki pek çok ülkede bu operasyonu yapmak için 30 gün önceden başvuruyorsunuz. Yani bu seçeneği düşünüyorsanız doktorunuzla bunu konuşmak için çok vakit harcamayın.

27. hafta ikinci dönem gebeliğin son haftasıdır ve siz bolca kilo aldınız. Ortalama kiloya sahip olan bir kadın için 27. haftada tavsiye edilen ağırlık 8 kilodur. Buna rağmen çoğu gebe kadın bundan çok daha fazla alır ama bu orandan az alması da normaldir. Verdiğimiz oran sadece bir ortalama.

Kendinize daha fazla kilo yüklemekten uzak durun. Sadece size tavsiye edilen oranda kilo almaya dikkat edin. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile bunu sağlayabilirsiniz.

Belirtiler…

Şaşırtan gerçekler: Asla görmezden gelmemeniz gereken belirtiler:
Pek çok çeşit acı, ağrı ve tuhaf hislerle dolusunuz ve bunlardan hangisinin normal hangisinin anormal olduğundan emin değilsiniz. Doktorunuzu aramalı mısınız? İşte bir komplikasyon olabileceğine dair işaretler, bunlardan bir tanesi bile varsa doktorunuzu arayın.

Herhangi bir zamanda:

– Bebeğiniz normalden daha fazla vuruyor ya da hareket ediyorsa,
– Karnınızda hiç geçmeyen bir ağrı varsa,
– Vajinada kanama varsa,
– İdrar yaparken kanama ya da acı varsa,
– Sürekli kusma hali ya da kusarken ateşiniz çıkıyorsa,
– Ateşiniz varsa,
– Çift ya da bulanık görüyorsanız
– Geçmeyen ya da karın ağrısıyla beraber olan bir baş ağrınız varsa,
– Kalbinizde çarpıntı varsa,
– Ayağa kalkamayacak derecede bilek, bacak ağrınız varsa ya da bacaklarınız, ayak bilekleriniz normale göre aşırı şişse, bir haftada 2 kilodan fazla almışsanız doktorunuza başvurun!

Gaz: Büyüyen rahiminiz, rectumunuza ekstra baskı uygulayabilir, bu da arkanızdaki bazı kasların yönetimini zorlaştırabilir. Tembel sindirim sisteminizi bu denkleme koyun (hamilelik hormonları sağ olsun gevşeyen bağırsak kasları) ve kendinizi çok gazlı hissedebilirsiniz. Gün içerisinde küçük öğünler yemeye çalışın üç ana büyük öğün yerine böylece sindirim sisteminize fazla yüklenmemiş olursunuz.

Baş dönmesi: Eğer ilk dönemden sonra baş dönmelerinin yine başladığını yaşıyorsanız; bazı anne adaylarında şişen karın kan damarlarına baskı yapar bu da beyne olan kan akışını azaltır ve böylece başınız döner. Kan pompalanmasına ve dolaşımına her gün fazlaca su içerek destek olun.

Burun tıkanıklığı: Yüksek seviyede östrojen ve burundaki mukoza hücrelerine projecsterondan artan kan akışı onların şişmesine neden olur. Eğer burnunuz gece nefes almanızı zorlaştırıyorsa veya horlamanıza neden oluyorsa gece uyumadan önce burun bantları takabilirsiniz.

Huzursuz ayak sendromu (RLS): Gebe kadınların bazıları; bacaklarının onlardan bağımsız kendi kendine hareket ettiğini mesela sıçrama ve gerginlik hissedebilir özellikle gece uzandıklarında. Bunun hakkında hekiminizde konuşun (bazı kadınlarda RLS nedeni demir eksikliğinden kaynaklanan anemi veya bazı yiyeceklere olan hassasiyetten kaynaklanabilir) ve rahatlamak için yoga ve benzeri rahatlama tekniklerinden yararlanın.

Semfiz kasık kemiği işlevsizliği: Bu tuhaf hamilelik belirtisi gelişir ne zaman hormon rahatlaması pelvikteki liagametleri çok rahatlatır ve esnetirse bu da pelviclerin sabit olmasına neden olur. Eğer bu sizde ağrıya neden oluyorsa liagament stabilize eden ve pelviğin yerine yerleşmesinde yardımcı olan  pelvik destekleyici kemer giymenin uygun olup olmadığını hekiminize sorun.

Kanayan diş etleri: İltihaplanmış ve tahriş olmuş diş etleri hamilelik süresinde gayet normaldir. Bu hormonlar diş etlerinin şişmesine ve ağzınızın bakteri ve plak tabakasıyla dolmasına neden olur. Dişinizi fırçaladığınızda ağzınızda bakteri miktarını azaltmak için dilinizi de temizleyin.

Cilt, saç ve tırnak değişiklikleri: Hamilelik hormonları ciltte yüksek pigmentasyona neden olur, özellikle koyu cildiniz varsa. Bu da karnınızın ortalarında koyu benek veya lekelere neden olur (linea nigra) veya yüzünüzde chloasma yani yüzde koyu lekelere. Ama endişelenmeyin, renk değiştirme doğumdan birkaç ay sonra gider, bu yüzden olabildiğinde yüksek pigmenasyonu önlemek için güneşin etkisinden uzak durun.

İpucu…

Yeni göbeğiniz: Göbek deliğiniz dışarı mı fırladı? Kıyafetlerinizin üzerinden görünür halde mi, hindi üzerindeki saat gibi. Endişelenmeyin! Hamilelik sırasında dışarı fırlayan navel hakkında romanlar yok. Karnınıza dönüp baktığınızda aklınıza iki soru gelebilir; birincisi başlı başına bir krallık kuran naveliniz hakkında ne yapabilirsiniz? İkincisi; bu düğme eski haline dönecek mi? Birincisi için çok fazla bir şey yapamazsınız.

Bebeğiniz büyümeye devam ettikçe, göbek deliğinizde büyüyecek. Eğer düğme moda standartları konusunda  güzel gözükmüyorsa orayı bir yara bandı ile kapatmayı deneyin. Peki doğum sonrası ne olacak? Göbek deliğiniz eskisi gibi küçük ve şirin olmayacak eskisinden biraz daha geniş ve daha gevşek duracak. Benim önerim;  göbek deliğinizle barışın.

Okumalısınız: Hamilelikte suyun azalması neden olur? Nasıl engellenir?

26. Hafta28. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın