Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları

0
1393
Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları
Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları

Solunum yolu enfeksiyonları çocukluk döneminin en sık görülen enfeksiyon hastalıklarıdır. Okul dönemde bir çocuk ortalama yılda 6-8 kere solunum yolu enfeksiyonu geçirir. Bu enfeksiyonların çoğu kendinden iyileşir, ancak bronşit zatürre ve epiglotit gibi yaşamı tehdit edecek kadar ağır seyredebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, okulların açılması ve sonbahar mevsimi ile birlikte çocuklarda görülebilecek solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat çekti!

Solunum yolu enfeksiyonu sıklığı ve şiddetini neler değiştirir?

Cinsiyet, coğrafi bölge, bakım, çevresel faktörler, ailede sigara içimi, sosyoekonomik durum, kalabalık ortamda yaşama, psikolojik stres enfeksiyon sıklığında değişikliğe yol açmaktadır. Enfeksiyonun şiddeti, neden olan mikroba, çocuğun yaşına, daha önce aynı mikropla karşılaşma durumuna, alerji ve beslenme durumuna göre değişir. Aynı mikrop aile bireyleri arasında farklı hastalıklara yol açabilir. Hastalıkların şiddeti de farklı olabilir.

Çocuklar neden solunum yolu enfeksiyonu geçirirler?

Solunum yolu enfeksiyonlarının %90 sebebi virüslerdir. Solunum yolu enfeksiyonuna neden olduğu bilinen 200’den fazla virüs tipi mevcuttur. En sık sebep rinovirüslerdir. Bu virüsten başka Respiratuar Sinsityal Virüs, Parainfluenzavirüs, Adenovirüs, Koronavirüs, İnfluenzavirüs, Enterovirüsler ve diğerleri de etken olabilmektedir.

Solunum yolu enfeksiyonu tanımı hangi hastalıkları kapsar?

Nazofaranjit (burun arkası ve nefes borusu üstünün enfeksiyonu), faranjit (nefes borusu üstünün enfeksiyonu), uvulit (küçül dilin enfeksiyonu), rinit (burun enfeksiyonu), sinüzit (sinüslerin enfeksiyonu), otit (kulağın dışının, zarının, içinin enfeksiyonu), tonsillit (bademcik enfeksiyonu), epiglottit (nefes borusunun üstünü kapatan yumuşak dokunun enfeksiyonu), krup (ses telleri ve soluk borusunun enfeksiyonu), bronşit (ana bronşların enfeksiyonu), zatürre (akciğer keseciklerinin enfeksiyonu) görülebilmektedir. Bu dokular birbiriyle komşu olduğundan birçoğu birlikte enfekte olabilir.

cocuklarda-solunum-yolu-enfeksiyonlari
cocuklarda-solunum-yolu-enfeksiyonlari

Solunum yolu enfeksiyonunda hangi şikayetler olur?

Genel olarak ateş, ürperme, halsizlik, huzursuzluk, iştahsızlık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, öksürük, balgam, kusma, burun ve boğazda kuruluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı, karın ağrısı, kas ağrısı gibi şikayetler görülebilir.

Solunum yolu enfeksiyonundan çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz?

Öncelikle beslenmelerine dikkat edilmelidir. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme sağlamalıdır. C ve D vitamini başta olmak üzere vitaminlerin yararlı olduğu belirtilmektedir. Doktor önerisiyle bağışıklık güçlendirici ürünler faydalı olabilir. Aynı evde yaşayan veya aynı ortamda bulunan kişilerin sabunla veya dezenfektanla ellerini ve yüzlerini yıkaması sağlanmalıdır. Ayrıca mümkünse hasta kişilerin kullandığı eşyaları diğer kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Hasta olan çocuklarla mümkün olduğu kadar temas kesilmelidir. Kapalı, pis, kalabalık, sigara içilen ortamlardan mümkün olduğunca çocuklar uzak tutulmalıdır. Kış aylarına girmeden önce eksik aşılar yaptırılabilir. Maske kullanımı enfeksiyon bulaş riskini azaltır. Ancak bebekler, 2 yaşından küçük çocuklar, solunum güçlüğü yaşayanlar, maskeyi yardım almadan çıkaramayan çocuklar maske takmamalıdır.

Okumalısınız: Okul çağı döneminde beslenme nasıl olmalı? 

Çocuğunuzun solunum yoluyla ilgili şikayeti varsa çocuk doktoruna başvurmanız faydalı olacaktır. Bu şikayetler başka hastalığın habercisi olabileceği gibi zamanında tedavi olmazsa ilerleyebilir ayrıca enfeksiyon sırasında ateş, nöbet gibi geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşımıza çıkarabilir.

Tüm çocukların sağlıkla büyümesi dileğiyle…

Önceki İçerikBebekler için kavanoz maması tarifi
Sonraki İçerikBeta HCG hormonu nedir?
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın