Hamilelikte nişan gelmesi nedir, belirtileri nelerdir?

0
1411
Hamilelik stresi nasıl geçer?
Hamilelik stresi nasıl geçer?

Gebeliğin sonlarına doğru rahim ağzının açılması sonucunda, halk arasında hamilelikte nişan gelmesi olarak bilinen durum oluşur. Bu akıntı tuvalete gidildiğinde ya da iç çamaşırında fark edilebilir. Peki, nişan geldikten ne kadar süre sonra doğum gerçekleşir? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

Anne adayları son haftalarda bebeklerine kavuşmanın heyecanıyla sabırsızlanmaya başlar. Her hamile kadın doğum sürecinin nasıl gerçekleşeceğini merak eder. Son haftalarda bu merak ve heyecan duygusu oldukça artar. Doğum zamanı yaklaşırken vücudunuz size bazı işaretler verir. Doğumun başladığını gösteren ilk belirtilerinden biri de nişan gelmesidir. Doğum eyleminin süresi her kadında farklı olmakla birlikte, belirtiler genel olarak benzerdir.

Hamilelik süresi boyunca rahim ağzında çeşitli salgılar oluşur ve rahim ağzında birikir. Bu nedenle rahim ağzı tıkanır. Bu salgıların sümüksü bir yapısı vardır, buna mukus tıkacı da denir. Oluşan tıkaç, bebeğinizi ve sizi enfeksiyonlara karşı korur. Rahim kendini doğuma hazırladığı dönemde, gebelik artık sona yaklaştığında rahim ağzı yumuşar, incelir, kısalır ve bu şekilde tıkaç bulunduğu yerden düşer. Halk arasında bu duruma “nişan gelmesi” denir.

Hamilelikte nişan gelmesi ne renk olur?

Anne adayı bu tıkacı iç çamaşırında ya da tuvalete gittiğinde fark edebilir. Genellikle anne adayı, nişanın yanında bir miktar akıntı fak eder. Bu akıntının rengi pembe ya da hafif kanlı ama kanama gibi değil ve reglinin son günlerinde gelen kahverengimsi akıntıya benzer. Ama kırmızı renkte gelen nişan durumunda acilen doktorunuza haber verip hastaneye başvurmanız önerilir. Nişan, her anne adayında, aynı dönemde gelmeyebilir. Bazı anne adaylarında hamileliğin 36. haftasında gelirken, bazılarında gebeliğin son zamanlarında gelir. Bunun yanında bazı anne adayları ise nişanın geldiğini fark edemeyebilir. Tıkaç, hamilelik süresince oluşan akıntılar arasında da gelebilir ve yine fark edilemeyebilir. Dolasıyla da akıntı ile nişanı birbirinden ayırt etmek gerekir. Bunu yapmak için de rengine ve miktarına dikkat etmek gerekir.

Nişan gelmesi, doğumun yaklaştığını haber verir

Serviksin açıldığını gösteren bir belirtidir. Fakat yine de nişan geldikten sonra doğumun tam olarak ne zaman başlayacağını kestirmek zordur. Kimi kadınlarda doğum, nişanın hemen arkasından başlayabilirken, kimi kadınlarda ise günler hatta haftalar sonra başlar. Hatta nişan, doğum sırasında da gelebilir. O yüzden panik olmayın, nişan geldiğinde hemen hastaneye gitmenize gerek yoktur. Çünkü doğumlar sanıldığı gibi aniden gerçekleşmiyor, yavaş yavaş başlıyor ve öyle devam ediyor. Eğer düzenli rahim kasılmalarınız yoksa günlük yaşamınıza devam edin, sakinliğinizi korumaya çalışın. Lütfen bu sürecin tadını çıkarmaya çalışın. Vücudunuz nasıl doğum yapacağını biliyor ve size de anlatıyor, içgüdülerinize güvenin.

OKUMALISINIZ: Hamilelikte çatlak neden olur, nasıl geçer?

Önceki İçerikÇocuklarda balgam nasıl atılır?
Sonraki İçerikAbur cubur yemenin çocuklar için zararları
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın