Yazı İçeriği
Gebelik döneminden önce şeker hastalığı olmayan anne adaylarında hamilelik sırasında şeker değerlerinde yükselme saptanabilir. Peki, gebelik şekeri neden olur, gebelik şekeri nasıl anlaşılır? Konuyla ilgili önemli soruların yanıtlarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sezen Bozkurt Köseoğlu verdi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sezen Bozkurt Köseoğlu
Gebelik şekeri, gebelik döneminden önce şeker hastalığı olmayan anne adayında gebelik sırasında kan şekeri değerlerinde yükselme saptanması durumuna denir. Tüm gebeliklerin %2-4’ünde görülür.
Gebelik şekeri neden olur?
Gebelik şekeri, gebelikte artan yağ dokusu ve plasentadan salgılanan hormonların etkisi ile insülin hormonuna direnç sonucunda oluşur.
Gebelik şekeri için kimler risk altındadır?
Gebelik şekeri açısından tüm gebelerin 24-28. haftalar arasında taranması önerilmesine rağmen bazı yüksek riskli durumlarda tarama erken haftalara alınmalıdır. Bu durumlar şöyle sıralanabilir;
-Annenin obezitesi
-Daha önceki gebelikte gebelik şekeri öyküsü
-Daha önceki gebelikte iri bebek doğurma öyküsü
-İdrarda glukoz atılımının olması
-Ailede şeker hastalığı öyküsünün olması
-Polikistik over sendromu olup gebe kalan hastalar
-35 yaş üzeri gebelikler
Gebelik şekerinin anne ve bebek açısından riskleri nelerdir?
Gebelik şekeri olan çoğu gebe düzenli kan şekeri kontrolü ile gebeliğini sorunsuz olarak geçirir. Ancak bazen bazı istenmeyen komplikasyonlar söz konusu olabilir. Bunlar;
-İri bebek: Bu durumda operatif doğum veya sezaryen doğum ihtimali artar. Ayrıca doğum travması riski de iri bebek olması durumda artmaktadır.
-Amniyon sıvısının fazla olması: Erken doğuma, doğum esnasında su gelişi sırasında kordon sarkmasına veya doğum sonrası kanamanın fazla olmasına neden olabilir. Ayrıca gebelik esnasında amniyon sıvısı fazlalığı gebenin solunumsal sıkıntılar yaşamasına da sebep olabilir.
-Anneden geçen insülin hormonu etkisi ile doğum sonrası bebeğin kan şekerinin düşmesi durumu görülebilir.
-Bebek doğum sonrası sarılık olabilir.
-Nadiren de olsa anne karnında bebek ölümü olabilir.
-Gebelik şekeri yaşayan kişiler ilerleyen yaşamlarında tip 2 diyabet olma adayıdır.
Gebelik şekeri tedavisi nasıl yapılır?
Gebelik ve doğum sırasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve bebeğin sağlıklı gelişimi için annenin kan şekerini izlemek ve kontrol altında tutmak çok önemlidir. Gebelik diyabeti tedavi sürecinde sağlıklı beslenme ve egzersiz ilk aşamada yapılması gerekenlerdir. Kan şekerinin egzersiz ve diyetle kontrol altına alınamadığı durumlarda ise gebelik esnasında ağız yoluyla alınan diyabetik ilaçların kullanımı uygun olmadığından insülin tedavisine geçilir.
OKUMALISINIZ: Hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme önerileri