1 yaş bebek beslenmesi nasıl olmalı?

0
1672
1 yaş bebek beslenmesi tablosu
1 yaş bebek beslenmesi tablosu

1 yaş bebek beslenmesi nasıl olmalı? Bebeklere sağlıklı beslenme alışkanlığı nasıl kazandırılır? Ek gıdaya geçiş sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Diyetisyen Meltem Yavaş, 1 yaş bebek beslenmesi konusunda merak edilenleri yazdı!…

1 Yaş bebek beslenmesi

  • 12. aya giren bebeğinizin damak tadı size çok benziyor artık. Sizinle birlikte aile sofrasına oturmaya başlayabilir bu dönemde. Fakat bebeğinizin sağlıklı gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütü verme konusundaki girişimlerinizi kesmeyin.
  • Anne sütü haricinde 1 yaş dönemi bebeğin beslenme alışkanlıklarını kazandığı çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde kazanacağı beslenme alışkanlıkları çocukların yetişkinlik dönemlerinde yaşayacakları olası kronik rahatsızlıkların önünü kapatmış oluyor.
  • Bu dönemde bebeğiniz için rol model sizsiniz. Lütfen kendinizin uygulamadığı bir beslenme davranışını onun uygulamasını beklemeyin.
  • Ek besinlere geçiş sürecinde bebeğinizin yemek istemediği bir besini üst üste zorlamadan 2-3 gün ara verdikten sonra tekrardan önüne koyun. Bu şekilde bir süre denedikten sonra tüketimde hala  zorluk yaşanmaya devam ediyorsa sevilmeyen besini sevdikleri yiyeceklerle karıştırarak tüketmesini sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğin sevmediği bir besini ödül-ceza sistemi şeklinde ‘bunu yemezsem sana şunu vermem ‘ şeklindeki cümlelerle tükettirmeye çalışmayın. Bu noktada yeme sürecinin bir oyun değil gereksinim olduğu anlayışının kazandırılması çok önemli.

 1 Yaş bebek beslenmesinde öğün sayıları 

  1 yaş döneminde bebeğe anne sütü vermeye hala devam edilmekle birlikte  3-4 öğün aileyle birlikte sofrada yemek yenmelidir.

1 Yaş bebek beslenmesinde bulunması gereken besinler

Yumurta(tam ) Et (kuşbaşı-kıyma-tavuk eti)/kurubaklagiller 
Yoğurt  İnek sütü
Peynir(pastörize edilmiş) Mercimek-tarhana-sebze çorbaları 
Pirinç  Pekmez 
Meyve-meyve  suları  Makarna
Etli/zeytinyağlı Sebze yemekleri 

 

Bir Cevap Yazın