Anne sütünün önemi çocuk gelişiminde çok önemli bir rol oynuyor. Anne sütü bu kadar önemli derken, annelerin bu konuda en sık sordukları soruları derledik.
1. Ne kadar sıklıkla emzirmeliyim?
Anne sütü için belli saat aralıkları yoktur. İlk aylar bebek ne zaman isterse emzirin. Her bebek için süre farklıdır. İhtiyaca göre değişir.
2. Bebeğin gazını her emzirmede çıkarmalıyım?
Anne sütü alan bebeğin her emzirme sonrası gazını çıkarmaya gerek yoktur. Bebek emzirme sonrası huzursuz ise gazını çıkarabilirsiniz. Eğer formül mama alıyor ise 10-15 dakika yatırmayın, hazmetmesini beklemek gerek.
3. Sütüm yeterli mi?
Anne sütü alan bebeğin ayda en az 500-600 gr alması gereklidir. Evde annenin takip etmesi gereken ise bezinin günde 5-6 kez dolu bir şekilde ıslatmasıdır. Eğer bunlar var ise bebeğiniz yeterli kilo alıyor demektir.
4. Bebeğim her emzirdiğinde kaka yapıyor. İshal mi oldu?
Anne sütü alan bebek kolay kolay ishal olmaz. Evet her emzirme sonrası kaka yapabilir. Anne sütünün hazmı çok kolaydır. Endişe etmeye gerek yoktur. Ne zaman kan görürseniz, o zaman doktora mutlaka danışmak gerekir.
5. Bebeğim kaka yapmıyor. Kabız mı oldu?
Anne sütü alan bebek kabız olması zordur. Anne kabız ise bebekte kabız olabilir. Annenin kabızlığını düzeltmek gerekir. Bebek huzurlu, karnı rahat, şiş değil ve kusmaları yok ise 7-8 güne kadar beklenebilir.
6. Bebeğimin gazı var. Rezene çayı verebilir miyim?
İlk 6 ay bebek sadece anne sütü almalı. Verdiğimiz her ek gıda karma beslenmeye giriyor. Her türlü içeceği anne içmeli. Özellikle asitli yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Hem gaz hem de bebekte pişiğe neden olabilirler.
7. Beslenmem anne sütümü etkiler mi?
Evet etkiler. Hızlı kilo vermeyin. Her gün düzenli sebze ve meyve tüketin. Bol su tüketin. Anne ne kadar protein ağırlıklı beslenir ise süt o kadar kaliteli olur. Öğün atlamamalı ve dengeli beslenmelidir. Bitkisel çaylarla ilgili yapılan kontrollü pek çalışma yok. Ama rezene çayının hem sütü arttırdığı hem de anneden bebeğe geçerek gaz sancılarının azalmasına yardımcı olduğunu gösteren bazı çalışmalar var.
8. Sadece beslenmem mi sütümü arttırır?
Hayır. Süt yapımını esas etkileyen durum annenin kendine güvenmesi, huzurlu ve yorgun olmamasıdır her fırsat bulduğunda dinlenmesini öneririz. Tabii göğüslerin doğru emzirme tekniği ile boşaltılması da çok önemlidir. Göğüs ne kadar dolu ve gergin ise süt üretimi durur. Emzirmediği ya da bebeğin boşaltamadığı durumlarda sütü sağarak boşaltmalıyız ki üretim devam etsin.
9. Yediklerim sütün tadını değiştirir mi?
Evet değiştirebilir. Eğer bebek sizi emmeyi reddediyorsa yediğiniz bir şeyin tadını beğenmemiş olabilir. Örneğin annenin yediği sarımsak süte geçebilir. Yapılan araştırmalar genellikle bebeklerin bu tadı sevdiğini göstermiş.
10. İlk süt nedir?
Doğumdan itibaren ilk 7 gün gelen süte kolostrum(ağız sütü) denir. Sarı renkte ve koyu kıvamlıdır. Protein, vitamin ve mineral yönünden çok zengindir. Hastalıklara karşı korunmada etkindir.