Sezaryen sonrası yara izi tedavisi nasıl yapılır?

1
3268
Sezaryen sonrası yara izi tedavisi
Sezaryen sonrası yara izi tedavisi

Doğum yöntemlerinden biri olan sezaryen cerrahi bir operasyondur ve dikkat edilmesi gerekir. Fizyoterapist Yasemin Irkilata sezaryen sonrası yara izi tedavisi ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Sezaryen sonrası yara izine skar masajı yapılması gerektiğini biliyor muydunuz? Sezaryen aslında abdominal bir cerrahidir ve yara iziniz ciddiye alınmalıdır!

Yara izi, aslında vücudun doğal iyileşme sürecidir. Cildiniz kesildiğinde yarayı kapatmak için oluşur ve yara izinin etrafında da skar doku dediğimiz yapışıklıklar meydana gelir.Normal dokudan daha kalitesiz bir dokudur.

Skar dokusu, düzensiz bir şekilde kendini oluşturur, lifler farklı yerlere, istemediğimiz dokulara özellikle fasya ve organlara yapışabilir.

Alt karın bölgesi cerrahileri ve sezaryen sonrası bu yapışıklıklar bağırsak kolunumuzda, yumurtalıklarda veya mesane ile rahim arasında yapışıklıklar oluşturur. Bu yapışıklıklar pelvik bölgedeki organların sağlıklı hareketini engeller.

Peki bu skar doku ne gibi problemlere yol açar?

Semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir, doku iyileşmesi farklılığından dolayı. Ağrı, yara izi etrafında veya hiç alakasız bir yerde olabilir. Çünkü yapışıklıklar örümcek ağı gibi içeriden başka bir yeri etkileyebilir.

Hissedilen ağrı, basınç , yanma, kramp, spazm, karıncalanma, bıçak tarzı gibi hissedilebilir ve ağrılar yemek yeme, oturma, ayakta durma, fiziksel aktivite, bağırsak hareketleri, dolu mesane, cinsel aktivite ile kötüleşebilir. Bu tarz ağrılar çekiyorsanız ve tüm testler negatif çıkıyorsa; aslında bunun bir nedeni var ve yalnız değilsiniz.

Kimi zaman sezaryen doğumdan yıllar sonra bel ağrısı ve pelvik ağrılar olarak da kendini gösterebilir. Bel ağrıları daha çok rahimden sakruma bağlanan ligamentin sakrumda yapışıklık oluşturmasından dolayı sakrum kemiğinin hareketliliğinin azalmasından kaynaklanır.

Ayrıca bu yapışıklıklar mesane kapasitesini azaltarak sık sık idrara çıkma şikâyetine de neden olduğu klinik olarak karşımıza çıkmaktadır. Cinsel ilişki sırasında ağrı olması da rahim bölgesindeki yapışıklıklardan kaynaklanır.

Sezaryen sonrası yara izi tedavisi nasıl yapılır?
Sezaryen sonrası yara izi tedavisi nasıl yapılır?

Sezaryen skar masajı ne zaman yapılmalıdır ?

Sezaryen doğumdan  6-8 haftalık sürecin  sonunda jinekoloğunuz doğum sonrası muayenenizi yaptıktan sonra her şey de normalse sezaryen kesisine skar masajı yapılabilir. Bu masajı belli seans aralıklarıyla yapıyoruz ve özel fasya ve manuel gevşetme tekniklerini kullanıyoruz.

Zamanında sezaryen sonrası skar masajı yaptırmadıysanız, bu tarz şikâyetleriniz varsa, sorun burada oluşan yapışıklıklardır ve bu dokuların iyileştirilmesi gerekir. Mutlaka bu konuda uzman bir kadın sağılığı fizyoterapistiyle görüşmeniz gerekebilir.

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikKaçış sendromu hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?
Sonraki İçerikİnfantil kolik nedir? Bebeğinizin kolik olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?
Yasemin Irkilata
1980 yılında Ankara’da dogdu.1999-2004 yılları arasında Hacettepe Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldu.2004-2006 yılları arasında Cyriax ve KPM manuel terapi kurslarını basari ile tamamlayıp, Manuel Terapist olarak calisti.2009 yılında Fransa’ya yerleşti. Fransa’da “Ortopedik Engelli Çocuklar Merkezi'nde görev yaptı. Fransa’da kinepod ,ortopedik ayak ve tabanlık kursu, kinesport, bantlama kursu ve daha sonra “De Gasquet Enstitüsü” pelvik taban eğitimi kurslarını tamamladı. 2015 yılında Türkiye’ye döndü. Manuel Terapist olarak çalışırken, 2016 yılında “Yogaşala prenatal Yoga Uzmanlık “ eğitimini, 2016 Michelle Lyons ile “Üriner -Rectal Inkontinans “ ve yine Ruth Jones ile Kronik Pelvik Ağrıda Fizyoterapi ve Internal Vajinal Uygulamalar” kursunu başarı ile tamamladı .2017 Ankara Lenf Ödem Derneği’nden Üst Ekstremite Lenf Drenaj Kursu’nu aldı. 2017 Dynamic Tape Bantlama Kursu aldı. 2017_2018 yıllarında Çocuk Üroloji Kliniği'nde Çocuklarda idrar kaçırma konusunda çalıştı. Kadınlarda inkontinans ve erkeklerde kronik pelvik ağrı konularında çalıştı. Kadınlarda “pelvik taban farkındalığı” yaratmak için Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’ın Gebe Okulu'nda düzenli aralıklarla pelvik taban sunumları yapıyor. Düzenlediği pelvik taban atölyelerinde kadınlara pelvik taban farkındalık çalışmalarını sürdürmektedir.

Bir Cevap Yazın