Rotavirüs çocuklarda ishale neden oluyor!

0
2975
Bebeklerde rotavirüs ishali
Bebeklerde rotavirüs ishali

Bebeklerde ishal neden olur? Bebeklerde ishale ne iyi gelir? Bebeklerde ishali durdurmak için evde yapılabilecekler nelerdir? Rotavirüs ishali belirtileri nelerdir?  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Kaygısız, çocuklarda ishal sebeplerinden biri olan rotavirüs hakkında merak edilenleri yazdı!.. 

Çocukluk çağında görülen ishalin nedeni nedir? 

İshal, barsak hareketlerinde artış, normalden fazla sayıda ve sulu dışkılama olarak tanımlanabilir. Bebeklerin özellikle yenidoğan döneminde ve sonrasında, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde yumuşak kıvamlı ve her beslenme sonrası dışkılama (yaklaşık günde 6-8 defa) görülebilir. Bu normaldir. Ancak ek gıdaya geçilen dönem sonrasında ve mamayla beslenen bebeklerde daha kıvamlı dışkılama görülür. Bu nedenle dışkılama sayısındaki artış, bebek ve çocuğun yaşına göre değişir. Genel anlamda bebek ve çocuğunuzun normaldeki düzeninden fazla miktar ve sayıda dışkılamasını dikkatli takip etmek gerekir. 

Çocukluk çağında ishallerin birçok sebebi vardır. En sık görülen sebep enfeksiyonlardır. Diğer sebepler arasında besin zehirlenmeleri, kronik barsak hastalıkları (çölyak, ülseratif kolit vb.), besin alerjileri sayılabilir.

Enfeksiyonlara bağlı olan ishaller, ağız yoluyla bulaşır.  Kirli sular, iyi yıkanmamış besinler, mikrobu taşıyan insanlarla aynı eşyalara temas, aynı oyun alanında oynamak enfeksiyona bağlı ishallerin kaynağıdır.

Rotavirüs ishalinin özellikleri nelerdir?

Rotavirüs ishali zehirli ishal olarak da bilinir. Rotavirüs bebeklerde ve çocuklarda ishalin en sık sebeplerinden biridir. Sulu  ve çok sayıda dışkılamaya ateş, bulantı, kusma eşlik edebilir. Hafif bulgularla seyredip kendiliğinden geçebileceği gibi, özellikle bebeklerde sıvı kaybına bağlı hastaneye yatışı gerektirecek şekilde de seyredebilir. 

Rotavirüs ishaline nasıl tanı konur?

Rotavirüs ishalinin kesin tanısı dışkıdan yapılan rotavirüs antijen testi ile konur.

Rotavirüs ishalinde nelere dikkat etmeliyiz?

Tüm ishallerde önemli olan ve hastalığın gidişatını belirleyen en önemli konu sulu dışkılamayla beraber kaybedilen sıvının ağızdan bulantı kusma nedeniyle alınamaması veya sulu dışkılamanın miktarının çok olmasına bağlı ağızdan alınan sıvının kaybı karşılayamamasıdır. Buna bağlı olarak başta böbrekler olmak üzere tüm organlar hasar görebilir.

Özellikle bebeklerde ishal durumunda gecikmeden doktor başvurusunu ihmal etmemek gerekir. Çünkü bebekler su ve mineral kayıplarından hızlıca etkilenebilirler, susuzluk belirtileri ebeveynler tarafından kolayca anlaşılamayabilir. 

Ağız içi ve dil kuruluğu, göz yaşının olmaması, cildinin elastikiyetini yitirmesi, halsizlik, uykuya eğilim durumlarında ise her yaşta çocuk için acil servis başvurusu gerektirir. 

Rotavirüs ishali (zehirli ishal ) nasıl tedavi edilir?

Amacımız ishali kesmek değildir,  barsak duvarı düzelip ishal geçene kadar vücuda gerekli desteği vermektir.

Rotavirüs ishaline özel bir tedavi yoktur. Virüs enfeksiyonu olması nedeniyle antibiyotiğin tedavide yeri yoktur, ancak bazı ağır olgularda birlikte görülebilecek bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle antibiyotik ihtiyacı gelişebilir.

Tedavide asıl amaç sıvı ve mineral kaybını yerine koymaktır. Ağızdan desteklenemeyen kayıplar yatarak tedavi gerektirir. Beraberinde ishal diyeti dediğimiz ishali artıracak gıdalardan uzak durmak gerekir. Yoğurt, ayran, kefir gibi probiyotikleri tüketmek barsak yapısının düzelmesinde çok yardımcıdır. 

Rotavirüs ishalinden nasıl korunuruz?

Rotavirüs ishalinden en çok etkilenen yaş grubu bebeklerdir.  Bebeklerde ağır rotavirüs enfeksiyonundan korunmanın yolu rotavirüs aşısını doktorunuzun önerdiği aylarda yaptırmaktır. Bunun dışında, el hijyeni, ortak alan kullanımının temizliğine dikkat etmek gibi hijyen kuralları ile hasta olan kişiden bulaş engellenebilir.

Bir Cevap Yazın