Oyun oynamak çocuğun gelişimini nasıl etkiliyor?

0
634

Çocuğunuzun büyümesi ve sağlıklı gelişmesi için beslenme, sevgi ve bakım ne kadar gerekli ise oyun ve oyuncaklar da o kadar gereklidir.

Onları gerçek yaşama hazırlanmanın ve kendine güven geliştirmesinin vazgeçilmez aracıdır. Oyuncaklar çocuğunuzun beş duyusunu ve duygularını uyaran, zihinsel, fiziksel, psikolojik ve sosyal pek çok yetisini geliştiren, hayal gücünü zenginleştiren yegane araçlardır.

Anne babalar olarak çocuklarımızın oyun oynadıkları zamana, oynadıkları oyunlara saygı göstermeli ve onlarla bu keyifli anları paylaşmak için gayret etmeliyiz.

Oyun çocuğa karar verme alışkanlığını kazandırır. Bunun yanı sıra başkalarının vereceği kararla hareket etme duygusunu geliştirir. Oyun yoluyla çocuk, sağlıklı iletişim kurma becerisi ve özgür düşünme yetisini geliştirir. Oyun çocuğa duygu ve düşüncelerini söyleme imkanı verir.

Çocuklar oyun yoluyla toplumsal kuralları ve onlara uymayı öğrenirler. Oyun oynamak çocukların yeni arkadaşlar edinmesini, karşı cinsle ilişkiler geliştirmesini ve değişik sosyal rolleri deneyerek öğrenmesini sağlar. Ayrıca çocukların liderlik özelliklerinin gelişmesine olanak sağlar. Oyunun belki de en önemli özelliklerinden biri çocuğa oyun içindeki o küçücük ortamdan başlayarak, gerçek hayatta da kazanmayı ve kaybetmeyi öğretmesidir.

Oyunda başardıkları ile çocuk özgüven geliştirir. Oyun çocuğun olumlu kişilik geliştirmesini sağlar.

Çocuklar oyun yoluyla kendilerini, dünyayı ve bu dünya içindeki varlıklarını anlamaya, anlamlandırmaya başlarlar. Oyun çocuklardaki saldırganlığın boşalmasını sağlar. Çocuk oyun ve oyuncakları yardımıyla rahatlar, sorunlarını çözer.

Miş gibi oyunlar (evcilik, doktorculuk vb.) çocuğun durumu “miş” gibi canlandırmasını ve o ortamda çözmesini sağlar, kendini ifade etme imkanı verir. Gevşemesine ve sıkıntılarını gidermesine yardımcı olur.

Oyun yoluyla çocuk hayal ve gerçek arasında ayrım yapmayı öğrenir. Oyun başlı başına kendini ve diğerlerini anlama ve anlamlandırma sürecidir.

Oyun çocuğunuzun vücudunda denge unsurunu geliştirir. Güç kontrolü sağlar. Hareket uyumu, ritim, hareket esnekliği sağlar. Motor becerilerini geliştirir ve böylelikle kas gelişimini hızlandırır, güçlendirir.

Oyun çocuğa topluluk karşısında sıkılmadan konuşma becerisi kazandırır. Ses tonu vurgu, durak ayarlamalarını öğrenmesini sağlayarak dil gelişimine katkıda bulunur.

Düzgün ve etkileyici konuşma becerisini geliştirir. Başkalarını dinleme ve anlama yetisini kazandırır. Kelime dağarcığını gelişimini sağlar Kendisini ifade etmeyi, sözlü olarak ifade edilenleri anlamayı öğrenir, yeni sözcükler kazanır.

Oynanan oyunlar çocuğunuzun problem çözme becerisini arttırır. Dikkatini bir noktaya toplamayı ve becerilerini organize etmeyi öğrenir.

Muhakeme yeteneğini geliştirir. Tahmin edebilme becerisini geliştirir. Hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirir.

Çocuklar oyun yoluyla renkleri öğrenir, kısa – uzun, büyük – küçük, alt – üst, ön – arka gibi kavramları kurduğu oyunlarda kullanarak daha hızlı öğrenir.

Bir Cevap Yazın