Obezite çocukların beynini vuruyor!

0
888

Brezilya’daki Sao Paulo Üniversitesi’nde yapılan son çalışmada 12-16 yaş arasındaki 120 çocuğun beyin taraması yapıldı. Katılımcıların 59’u obez, 61’i normal kiloluydu.
Araştırma sonucunda aşırı kilolu gençlerin beyinlerinin kritik bölgelerinde onarılmaz zararlar olduğu görüldü.

Araştırmacılar, aşırı kiloluların duygu ve zevki kontrol eden beyin alanlarında gözle görülür tahribat belirtilerine rastlandı. Ayrıca obez çocukların beyinlerinde düşünme hızını kontrol eden bölgelerin de hasarlı olduğu tespit edildi. Araştırmadaki obez çocukların okul notlarının, sağlıklı kilolulara göre daha düşük olduğu da belirtildi. Araştırmacılar, sağlıksız beslenmenin sağlıklı dokuları öldüren bir reaksiyona neden olduğuna inanıyor.

OBEZİTE BEYNİ GERİ DÖNÜŞÜMSÜZ MÜ ETKİLİYOR?
Araştırmacılar şimdi araştırmaya katılan çocukları ilerleyen yıllarında tekrar testlere tabi tutacak. Buna göre beslenme, psikoloji tedavilerinden sonra aşırı yemenin beyin değişikliğini kalıcı olarak değiştirip değiştirmediği araştırılacak.

Ve araştırmacılar aşırı kilolu olmanın, kilo almalarını daha da artıran ‘açlık hormonu’ leptinin aşırı üretimini tetiklediğini söylüyorlar. Şimdiye kadar açıklanan rakamlara göre her 5 İngiliz’den biri ilkokula başladığında aşırı kilolu; ABD’de çocuk ve gençlerin üçte biri obez durumda.

TÜRKİYE OBEZ OLUYOR
Sağlık Bakanlığı kapsamında Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya göre 0-5 yaş arasında aşırı kilolu olanların oranı yüzde 17,9; şişman olanların oranı ise yüzde 26,4. Son 40 yılda da Türkiye’de obezite görülme oranında büyük bir artış var. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2016 yılında kadınların yüzde 39,2’si; erkeklerin yüzde 24,4’ü obez.

İŞTE OBEZİTENİN ZARARLARI
Obezite kalp hastalıklarına neden olur
Obezite hipertansiyon ve felç riskini artırır
Obezite kanseri tetikleyebilir
Obezite nefes alıp vermeyi zorlaştırır
Obezite dizleri ve eklemleri etkiler; hasar oluşturur
Obezite nedeniyle hormonların dengesi bozulur
Obez olanların böbrek taşı riski vardır. Kadınlarda idrar kaçırmaya neden olur
Obez kişiler hamile kalmada sorun yaşayabilir.
Obezite sperm kalitesini etkiler
Obezite psikolojik sorunlara neden olur
Obezite nedeniyle ameliyatlarda riskler artar

Bir Cevap Yazın