Lohusa depresyonu nedir, belirtileri nelerdir?

0
1919
lohusa depresyonu atlatanlar
lohusa depresyonuna girmemek için psikolog önerileri

Lohusa depresyonu nedir, belirtileri nelerdir? Lohusa depresyonu kaç ay sürer? Lohusa depresyonuna girmemek için neler yapılabilir? Lohusa depresyonu tedavisi ne kadar sürer? Uzman Klinik Psikolog Aslıhan Değerli Aytoğan, doğum sonrası görülebilecek lohusa depresyonu ile ilgili en çok merak edilenleri yazdı!..

Doğum sonrası anne neden depresyona girer? 

Yaklaşık olarak 9 ay süren uzun ve heyecanlı bekleyiş bitip bebek kucağa alındığı andan itibaren herkes için farklı bir hayat da başlamış demektir. Bebeğin merkez olduğu bu hayatta herkes kendi adına bir farklılık yaşamaya başlar. Aile büyükleri anneanne- babaanne ve dede olmanın tadını çıkarırken, halalar, teyzeler, amcalar arasında minicik bir can da hayata tutunmaya çalışır. O minicik can annesinin sıcak7y6cv lığına, dokunmasına ,sesine, sütüne kısacası varlığına muhtaçtır. Asıl zorluk ve karmaşa burada başlar. Çünkü bebeğin dünyaya gelmesine sebep olan iki kişi yeni statülerine alışmaya çalışacak, birden bire yön değiştiren hayatlarını artık anne ve baba olarak sürdüreceklerdir. Hamileliğin bitmesiyle birlikte tüm sıkıntıların biteceğine inanan özellikle anne adayları için durumun çok da öyle olmadığı doğum sonrasında karşılarına çıkar.

Hormonların yoğun ve karmaşık faaliyeti anne adaylarını hamilelik depresyonu olarak bilinen psikolojik bir problemle karşı karşıya bırakabiliyor. Annenin vücudu bebeğini beslemek üzere artık süt salgılamakta, uykusuz kalmakta, dokuz ayın verdiği yorgunlukla savaşmakta ve kendini yeniden yapılandırmaktadır. Bütün bu bedensel faaliyetin dışında bir de psikolojik faktörler de eklenince anne depresyona girebilir.

Lohusa depresyonu belirtileri nelerdir? 

Doğum sonrası depresyonu, bildiğimiz depresyonla ya da doğumdan sonra ortaya çıkan hafif endişe, üzüntü ya da korkularla karıştırmamak gerekiyor. Depresyon uzun dönemli bir sorundur.

  • Bebeğini kaybetme ya da ona zarar verme korkusu
  • İyi bir anne olamayacağı endişesi
  • Çocuğunu büyütmekte yetersiz kalacağı düşüncesi
  • Vücudunun eski formuna  kavuşamayacağı kaygısı
  • Eşinin kendisine olan sevgisini kaybedeceği korkusu gibi bir takım olumsuz duygu durumları yaşayabilirler. Bu tip bir kaygı görüldüğünde annenin depresyonda olduğunu düşündüren davranış ya da söylemler olarak dikkate alınmalı ve bir uzman desteğine başvurulmalıdır.

Lohusa depresyonuna girmemek için öneriler ve tedavi

Lohusa depresyonu nasıl atlatılır? Lohusa depresyonuna girmemek için bu önerilere dikkat!

Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Psikoterapi ve ilaç tedavisi doğum sonrası depresyonda etkili yöntemlerden biridir. Bunun yanında;

  • Açık havada yürüyüş yapmak
  • Yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmak ve enerji veren karbonhidrat ve protein içeren yiyeceklere ağırlık vermek.
  • İlgi duyulan bir çalışma yapmak, dikkati başka yönlere kaydıracak hobiler edinmek
  • Arkadaş toplantıları düzenlemek
  • Bedensel ve ruhsal olarak rahatlamayı sağlayacak faaliyetler yapmak.  Bu açıdan spor ve özellikle yoga önerilebilir. Vücudun daha iyi çalışmasını sağladığı ve nefes alıp verme tekniklerini kazandırdığı için kişinin kendisini daha zinde hissetmesine yardımcı olur. 
  • En önemlisi de olumlu düşünmek ve kendine güven duymaktır. 
  • Bebeği güvenilir yakınlara emanet ederek kendine zaman ayırmak, keyifli anlar yaratmak.

Depresyon olumlu tedavi yöntemleriyle olumlu sonuç alınan ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi sürecini ve yöntemi belirleyecek olan doktorun önerileri ciddiye alınarak takip edilmelidir.

 

Önceki İçerikLiselere Giriş Sınavı öncesi ailelere ve öğrencilere öneriler
Sonraki İçerikTemizlik hastalığı ve zehirlenme tehlikesi
Psk. Aslıhan Değerli Aytoğan
1 Haziran 1992 yılında İzmir’ de doğdum. İlkokul ve lise eğitimime İzmir’ de devam ettim. Lisans ve yüksek lisans eğitimim için İstanbul’ a yerleştim. 2014 yılı aralık ayında Maltepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden bir dönem erken mezun oldum. Uzmanlığım için; Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programından 2017 yılında mezun olup; tez konum ‘Şizofreni Hastalarında Saat Çizim Testinin Değerlendirilmesi’ isimli çalışmadır. Lisans eğitimi boyunca çeşitli kurumlarda ve projelerde (SOYAÇ (sokakta yaşayan çocuklar), Ben Ergenim Cezaevi Projesi) gönüllü olarak yer aldım. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve NP Nöropsikiyatri Hastanesi’nde stajyer psikolog olarak çalıştım. 2015 – Nisan 2017 yılından bu yana Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi’ nde, İstanbul Tanı Terapi Enstitüsü’ nde ve Özel Medifema Hastanesi' nde çocuk, ergen ve yetişkin psikoloğu olarak çalıştım. 2019 Aybak Akademisyen Kitabevi 'Psikoloji Araştırmaları' kitabında ' Ergenlik Döneminde Sınav Kaygısının Nedenleri' bölümünün yazarıyım.

Bir Cevap Yazın