Kız çocuk nasıl yetiştirilir?

0
2065

Sanki her şeyi bilerek dünyaya geliyorlar. Peki değişen ve dönüşen bu ortamda anneler kız çocuklarını nasıl yetiştirecek? İşte kız çocuk yetiştirme ile ilgili tavsiyelerimiz…

Kız çocukları, çevrelerinden zaman zaman birbiriyle çelişen pek çok mesaj alır. Bir yandan her şeyi yapabilecekleri söylenirken diğer yandan ‘matematik kızlar için zordur’ denir. Spor yapmaya kalkışırlar ama televizyonlarda kızları daha çok dedikodu yaparken görürüz. Neyse ki birçok aile bu durumun farkında ve çocuklarını desteklemek için çaba sarf ediyor. Bağımsız ve kendine güvenen bir kız çocuğu yetiştirmenin anahtarları artık sizin de elinizde.

Tüm iyi niteliklerini övün – sadece dış görünüşünü değil

Küçük kızınız her geçen gün daha sevimli oluyor ve siz ona ‘ne kadar da tatlısın’ demekten kendinizi alamıyorsunuz. Ona ne kadar tatlı olduğunu söylemeye devam edin ama diğer özelliklerini de ön plana çıkarmayı ihmal etmeyin. ‘Ne kadar güzel gülüyorsun, eğlenirken ne kadar mutlu ve güzelsin’ demek, güzel görünmesinin kaynağının mutlu olmak olduğunu anlamasını sağlayacaktır. Ayrıca küçük kardeşine yardım ettiğinde, bir hayvanı beslediğinde ya da herhangi bir iyi tavrında ona ne kadar takdir ettiğinizi bildirmekten kaçınmayın.

Kızınızı spora ve diğer aktivitelere teşvik edin

Kızınızı baleden yüzmeye, müzikten resme kadar her türlü aktiviteye teşvik edin. Özellikle spor yapan kız çocuklarının ilişkilerinde kendilerine daha özgüven sahibi tavırlar sergilediği gözlemlemiştir. Aynı zamanda spor sayesinde bedenlerinin farkında olan kız çocukları, değişimleri gözlemleme imkanı bulur. Egzersizlerle nasıl vücudunda değişiklikler sağlayabileceğini de öğrenir.

Ergenlik dönemine geçmeden onu bilgilendirin

Çocuğunuz size bedeni ve cinselliğe dair ne soruyorsa onun yaşına uygun ve dürüst cevaplar vermeye çalışın. Zaman içerisinde değişime uğrayacak bedeni hakkında onu bilgilendirin ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanın yollarını onunla paylaşın. Cinsellik hakkında konuşmaktan çekinmeyin. Eğer onun yaşındayken siz bu konuda konuşmaktan utanıp sıkıldıysanız bunu da onunla paylaşın ve ‘sen böyle hissetmek zorunda değilsin’ deyin. Anne ve kızlar için bu süreçleri atlatmak üzere yazılan kitaplara göz atmanızı tavsiye ederiz.

Gerçeklikle fantezi arasındaki farklılıkları açıklayın

Çocuklarınızın peri masallarına ve beyaz atlı prenslere inanması son derece normaldir. Size düşense bu hikayelere biraz gerçeklik katmaktır. Örneğin kızınızla, Külkedisi’nin evlendikten sonra nasıl bir hayatına olabileceğine dair sohbet edebilirsiniz. Bu sohbetler kızınızın bir ‘kurtarıcı’ beklemesini engelleyecektir. Ama hikayeleri tamamen reddetmeye de girişmeyin. Külkedisi’nin ne kadar eğlenceli olduğunu söyleyin ama gerçek olmadığını da belirtin. Gerçek olanın okulu, ailesi ve arkadaşları ile gerçekleştirdikleri olduğunu unutmamasını sağlayın.

Sağlıklı olmaya odaklanın – zayıf değil

İster görünüşünüzden memnun olun ister olmayın, negatif düşüncelerinizi kızınıza yansıtmayın. Sağlıklı beslenen ve egzersiz yapan bir rol model oluşturmak için evinizi besin değeri yüksek yiyeceklerle donatın ve kimi yiyecekleri ‘düşman’ ilan etmekten vazgeçin. Ailece yapabileceğiniz egzersizler kurgulayın, bu bisiklet turu da olabilir günlük yürüyüşler de. Kızınız size ‘şişman mı görünüyorum’ ya da ‘bu pantolon kalçalarımı büyük mü gösterecek’ diye sorduğunda ona oldukça güzel olduğunu söyleyin ve ekleyin, yeryüzünde her bedende ve kiloda kadın var. Televizyonlarda ve şovlarda gördüklerimiz resmin bütününü gerçekçi bir şekilde yansıtmıyor.

Erkeklerin etkisini unutmayın

Kendine güvenen bir kız çocuğu yetiştirmek yalnızca annelere bağlı değil. Babalarıyla yakın ilişkiler kuran kız çocuklarının diğer yetişkinlerle de oldukça başarılı ilişkiler kurduklarını görüyoruz. Babalar çocuklarla daha çok fiziksel aktiviteler üzerinden ilişkiler kurarlar. Hatta erkeklerin çocuklarla yüz yüze iletişim kurmaktansa bir aktivite sırasında örneğin beraber araba yıkarken ya da bahçeyi temizlerken daha fazla diyalog kurdukları gözlemlenmiştir. Unutmayın ki çocuklarınız babalarının annelerine, babaannelerine ve babalarının kadın arkadaşlarına nasıl davrandıklarını da gözlemlerler ve bu onların kafasında kadın-erkek ilişkilerinin temel taşlarını oluşturur.

Kadın rol modeller gösterin

Belki de şimdiye kadar kızınıza kadın devlet bakanlarından, başarılı kadın voleybolculardan ya da tarihi figürlerden bahsetmişsinizdir. Ama unutmayın ki gündelik hayatın içinden figürler her zaman için daha etkili olmaktadır. Bu belki de torunlarıyla birlikte okuma yazma öğrenen ya da dışarıdan mezun olan anneanne figürüdür. Hayatın içinden çekip alabileceğiniz her türlü hikaye ile kızınızın zihninde kadınların güzel ve zarif olmaktan çok daha fazlasını yapabileceklerini yaratmak sizin elinizde.

Cinsiyetçi söylemle başa çıkmayı öğretin

Etrafımızdaki cinsiyetçi söylem ve durumların ne kadarının ciddiye alınması gereken ne kadarının ise şaka mahiyetinde olduğunu kızınıza siz anlatmalısınız. Bir televizyon programında cinsiyetçi bir söylemle karşılaştığında kızınız bunu bir gerçeklik olarak kabul edebilir, ona gereken açıklamayı yapmalısınız. Örneğin okulda bir erkek ‘Kadınlardan Cumhurbaşkanı olmaz’ dediğinde, bunun yanlış bir değerlendirme olduğunu, yalnızca henüz kadın bir Cumhurbaşkanı olmadığını söyleyebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın