İnternetten anne sütü satışı ve sakıncaları

0
5573

Son zamanlarda tüm medya kaynaklarında ve internette sıkça internetten anne sütü satışı yapıldığı ile ilgili haberler okuyoruz. Sosyal medya üzerinden satılan anne sütlerini genellikle bebeği yenidoğan ve yoğun bakımda yatan aileler, yetersiz sütü olan anneler ve bebeğinin yetersiz kilo alımı olan aileler satın alınmaktadır Aynı zamanda bu sütleri kanser hastaları da talep etmektedir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, ayrıca Uzman Emzirme Danışmanı bir hekim olarak internetten anne sütü satışını çok tehlikeli bulduğumu belirtmek istiyorum.
Öncelikle aldığınız şüt veya şöyle demek daha doğru aldığınız sıvı anne sütü olmayabilir !!!Herhangi bir hayvanın sütü olabilir , içine su eklenmiş olabilir. Hatta süt bile olmayabilir. Anne sütü olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? Bu imkansız! Unutmayın ticarete dönüşen her durumda sahte içerikle karşılaşma durumunuz vardır.

Satılık anne sütü ile bebeğinize AIDS bulaşabilir
Anne sütüne geçen mikroorganizmalar; anne sütünden bebeğe geçen hastalıklar açısından en tehlikelileri HIV, Hepatit B ve Sifilizdir. Aktif tüberküloz durumunda da tüberkülöz basili süte geçebilmektedir. Anne sütü aldığınız annenin bu hastalıklara sahip olmadığına nasıl emin olabilirsiniz? Mutlaka anne bu mikroorganizmaya yönelik tetkiklerin yapılmış olması gerekir.

Sigara içen annelerin sütü bebekte nikotin düzeyini yükseltir
Sigara, bir tane bile içilse nikotin anne sütüne geçer ve anne sütünde ve bebekte nikotin düzeyi yükselir. Bebeğe geçen nikotin akciğer gelişimi başta olmak üzere tüm sistemlerini olumsuz etkilemekte, bebeği huzursuz etmekte, hatta uzun süre sigara kulanan anne bebeklerinde nikotin yoksunluğu bulguları bile görülebilmektedir.

Satın aldığınız sütlerdeki tehlikenin farkında mısınız?
Anne sütüne geçen diğer zararlı maddeler mesela ağır metaller, alkol, aşırı düzeyde kafein ve bazı ilaçları da sayabiliriz. Aldığınız sütlerin bu maddeler açısından temiz olduğuna emin olabilir misiniz? Makyaj malzemeleri ve kabuklu deniz ürünlerinde bulunan kurşun, civa gibi maddeler anne sütüne geçip bebeğin sinir sistemini etkileyebilmektedir.

Anne sütü nasıl saklanmalı?
Anne sütü saklama ve ulaştırma koşulları da oldukça önemli. Uygun koşullarda saklanmayan ve uygun şekilde çözünmeyen, dış ortamda uzun süre bırakılan anne sütleri zengin besin içeriğinden dolayı mikroorganizmalar tarafından çok çabuk kontamine olur, yani mikroorganizmalar tarafından işgal edilir. Kontamine olmuş anne sütü içilmesinin bebekte besin zehirlenmesine, ağır kusma ve ishale neden olacağı akılda tutulmalıdır. Bebeklerde sıvı kaybının çok tehlikeli ve ölümcül olabileceğini unutmayın!

Satın aldığınız anne sütü temiz mi?
Satın aldığınız sütü sağan eller, makineler temiz miydi, uygun parabensiz, BPA’sız kaplarda saklandılar mı ? Bu konuda sorulması gereken sorular çok fazla.

Kanser hastaları neden anne sütü arar?
Anne sütünün içeriğinde hamlet adı verilen tümör öldürücü hücreler ortaya çıkarılmış ve bu anne sütünün gücü ve zenginliği açısından br devrim olmuştur. Bu hücrelerin anne sütünden ayrıştırarak kanser tedavisinde kullanmak için çalışmalar sürdürüldüğünü takip ediyorum. Bu hücrelerin varlığından yola çıkılarak, kansere iyi geldiği düşünülür ve halk tarafından internetten anne sütü sıkça aranmakta ve satın alınmaktadır.

Unutmayın ki anne sütünün içinde pek çok farklı büyüme faktörü de bol miktarda bulunur. Peki bu büyüme faktörlerinin tümör hücrelerinin üzerinde nasıl etkileri olur? Kanser birçok sistemde oluşan hastalıklar topluluğudur. Hangi kanser türüne anne sütü verilir, hangisine verilmez. Herhangi bir kanser tipine anne sütünün etkili olduğu bilimsel olarak gösterilmemiştir. Yani Onkoloğunuzun önerisi dışında bu şekilde besinleri kullanmak yarardan çok zarar verebilir.

Anne sütü ihtiyacı olan bebekler için ne yapabiliriz?
Hastanelerde yenidoğan yoğun bakımlarda anne sütü ihtiyacı olan, özellikle kendi annesinin sütü olmayan prematüre bebeklere, donör (verici / bağışçı) anne sütü özel pastörizasyon işlemleri ve dondurulduktan sonra verilmektedir. Ancak bu şekilde anne sütünün içindeki istenmeyen mikroorganizmaların bir çoğundan kurtulunmaktadır. Yurtdışında anne sütü bankaları bulunmaktadır. Bu bankalara kabul edilen anneler tetkik edilememekte ve alınan anne sütleri belirli pastörizasyon işlemlerden geçilmektedir.

Bu şekilde virüs ve bakterileri geçişinin önüne geçilir. Süt annelik yapılmasına karşı değilim. Fakat ailelere süt alınan anneye yapılması gereken tetkikleri mutlaka belirtmek yukarda belirttiğim tehlikeler açısından detaylı bilgilendirmek gerektiğine inanıyorum.

Bir Cevap Yazın