Hamile, emziren anneler ve çocuklar için serinleten öneriler

0
585

Hava sıcaklıklarının iyice yükseldiği zaman zamanda bunaltıcı olabildiği ağustos ayında bu durumdan şüphesiz en çok etkilenen kişiler hamileler, emzirenler ve çocuklar. Bu dönemde sağlığın korunabilmesi için olabildiğince evden dışarıya çıkmamak önemliyken hafif beslenmek, su tüketimine dikkat etmek, serinleten besinler tüketmek, elektrolit dengenizi korumanız da sağlığınızın korunabilmesi için çok önemlidir.  Uzman Diyetisyen Deniz Zümbülcan Adıtatar, yaz mevsiminde serinleten önerilerde bulundu! İşte diyetisyenden ferahlatan öneriler..

Hafif beslenin

Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, daha az yağlı etler yenilmelidir. Bu sıcak yaz günlerindede krema ile yapılmış gıdalar ve mayonezli yiyeceklerden de uzak durulmalıdır hem yağlı oldukları için hem de çabuk bozulabildikleri için sindim açısından da risklidir. Yine aşırı yağlı hamur tatlıları ve şerbetli tatlılar da tercih edilmemelidir.

Suyu ihmal etmeyin

Su tüketimi her zaman önemlidir ancak hamileler, emziren anneler ve çocuklar için çok daha fazla önem taşımaktadır. Özellikle de sıcak havalarda su ihtiyacı artmaktadır. Eğer ki eksik su tüketilirse kişide halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozuklukları, baş ağrıları başta olmak üzere bir çok sağlık sorunu yaşanabilir. Suyu tüketirken bir anda yüksek miktarlarda içmek yerine az az ve sık sık gün içinde emziren ve hamile anneler için minimum 2,5 litreyi tamamlayarak çocuklar içinse yaş gruplarına değişiklik göstermekle beraber ortalama 1,5-2,0 litre su tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bu noktada havaların sıcak olması ile beraber soğuk su tercih etme oraları da yüksek ancak soğuk suyun vücudu daha çabuk terkettiği yani içilen sudan daha az faydalanabildiği unutulmamalıdır ve mümkünse oda sıcaklığında su tercih edilmelidir.

Serinleten besinler tüketin

Sıcak günlerde serinlemek için taze meyveler dozunda tüketilirse çok iyi alternatiflerdir. Sıcaklarda serinlemek için çoğu kişi tarafından tercih edilen meyve karpuz ve kavun olduğu için bu noktada özellikle de gestasyonel diyabet yaşayayan annelere, tip 1 diyabetli çocuklara ve emzirme döneminde olup şeker hastası olan annelere uyar yapmakta fayda var. Çünkü bu 2 meyvede serinlemek için iyi alternatifler olsa da şeker oranları da yüksek olduğu için tüketilmemesi yada kan tahlilleri ve sağlık durumunuza göre mutlaka uzman kontrolünde kontrollü bir şekilde tüketilmesi çok önemlidir. Eğer ki bi sağlık probleminiz yoksa hem karpuz hem de kavun çok faydalı meyvelerdir ve beslenmenize de 2-3 üçgen dilimini 1 porsiyon meyve olarak kullanmak şartı ile mutlaka eklemelisiniz.

Elektrolit dengesine dikkat!

Sıcak ile birlikte terleme miktarında da artış görülür bu nedenle mutlaka sıvı-elektrolit dengesi de korunmalıdır. Bu dengeyi korumak için yoğurt, ayran, cacık, maden suyunu günlük beslenme planınıza ilave edebilirsiniz.

Dondurma yenilir mi? Riskli mi?

Sıcak havalarda büyük küçük demeden herkesin severek tükettiği tatlı olan dondurma çoğu tatlıya göre masum sayılabilecek nitelikte ancak hamile anneler için açıkta satılan dondurmalar mikrobiyolojik olarak riskli olabilir bu nedenle mutlaka güvendikleri yerlerden dondurmaları tüketmeleri gerekmektedir. Çünkü pakete girmiş gıdaları da gebelik döneminde çok fazla önermiyoruz. Dondurma tüketmek isteniyorsa en doğru tüketim şekli mümkünse gündüz saatlerinde, külahını yemeden 2 topu geçmeden ve gün içindeki diğer karbonhidrat alımlarını kontrol ederek olmalıdır.
Sadece serinlemek, lezzetli ve tatlı bir şeyler yemek istiyorum illa hazır dondurma olmasına gerek yok diyorsanız da mutlaka kendi dondurmanızı meyvelerden kendiniz yapmayı denemelisiniz.

Ev yapımı dondurma tarifi

Malzemeler

2 tane dondurulmuş yerli muz
Kakao
Fındık kırıkları
Bal

Yapılışı

Dondurulmuş muz ve kakaoyu rondodan geçirin. Daha tatlı bir tat istiyorum diyorsanız bal ekleyebilirsiniz. Rondodaki karışımınız dondurma kıvamına gelince kaplarınıza alabilir ve fındık kırıkları ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bir Cevap Yazın