Hafta hafta hamilelik rehberi: 40. Hafta hamilelik

0
2040

Ve mutlu son geldi çattı… Aylar süren beklemeden sonra, doğum tarihi çok yakın ve siz hala hamilesiniz! Ama belki de doğum o kadar da gecikmemiştir, çünkü bazen yumurtlama günleri yanlış hesaplanabiliyor.

Bebeğiniz
…

Tebrikler! Bu hafta hamileliğinizin resmen sonlandığı hafta. Bebeğiniz tahminen 2.70 ve 4 kilo arasında ve uzunluğu da 48 ve 55 cm arasında (tabiî ki çoğu sağlıklı çocuk bu ölçülerden aşağıda veya yukarıda olabilir). Kafatası kemiklerinin henüz kaynaşamamış olduğundan bebek doğum esnasında doğum kanalından kolayca çıkabilir. Cildinin altında onu rahim dışına çıktığında vücut ısısını ayarlayacak yeterinde yağ var (birazda stok yaptığınız o tatlı kıyafetler ve örtülerin desteği ile daha kolay ısınacaktır)

Siz (veya gerçekte plasentanız) onun ilk altı ayında enfenksyonlarla savaşabilmesi için hala antikor üretiyor. Ve eğer emzirmeyi düşünüyorsanız sütünüz bebeğinizin savunma sistemini geliştirebilmesi için daha çok antikor verecek.

Siz
…

Vücudunuz doğumun ne zaman olacağını nasıl biliyor? Doğrusunu söylemek gerekirse hamileliklerin yarısı 40 haftayı geçer, ama bebeğinizin doğumu yaklaşık iki hafta içinde olur zaten hekiminizde 42 haftayı geçirmenize izin vermez. Sadece tek bir olay garanti edilemez o da, suyunuzun doğumdan önce gelmesi (bebeğinizin 9 ay boyunca yaşamını sürdürdüğü amniyotik sıvıyı tutan zarın çatlamasına bağlı olarak).

Filmlerde gördüğünüzün aksine, çok az kadın halk içinde suyunun geldiğini görür. Gerçekte bebek bekleyen annelerin %85’inden fazlası doğumhaneye zarları hiçbir şekilde zarar görmemişken girer. Eğer bir sızıntıyla karşılaşırsanız bu büyük bir sıçramadan çok yavaş sızıntı şeklinde olacaktır.

Bu kadar kilo almanız şaşırtıcı değil mi? Gebeliğinizin ilk dönemlerinde 2 kilo kadar almıştınız ve hamileliğinizi neredeyse 11 kilo ile tamamlıyorsunuz. Ortalama bir kadın için 40 hafta gebelikte tavsiye edilen ve alınan ortalama 11 ile 15 kilodur. Yalnız eğer çok zayıfsanız tavsiye edilen aralık 12 ile 18 kilodur.

Aylar süren beklemeden sonra, doğum tarihi çok yakın ve siz hala hamilesiniz! Ama belki de doğum o kadar da gecikmemiştir, çünkü bazen yumurtlama günleri yanlış hesaplanabiliyor. Gün doğru hesaplanmış olsa bile hiç bir neden olmaksızın doğumuzun gecikebilir.

Henüz gebelik sonrası döneme girmenize bir kaç hafta var. Ama hamileliğinizin normal bir şekilde geliştiğinden emin olmak için doktorunuz bazı şeylere dikkat edecektir.

– Biyofizik profilde bebeğinize ultrasondan bakılır hareketleri, kasları ve solunum hareketleri ve amniyotik sıvı oranı gözden geçirilir.

– NST(non stress test) de bebeğinize bakmakta kullanılır.

– Amniyotik sıvı çok az ise fetal testten bir sonuç çıkmaz. Eğer önemli bir sorun varsa sezeryana alınırsınız.

– Doktorunuz ayrıca rahminizin açıklığını kontrol edecektir.

Belirtiler…

Sık Braxton Hicks kasılmaları
: Bu kasılmaların Braxton Hicks kasılması veya doğum kasılması olup olmadığını merak ediyorsunuz. Eğer değilse sıklığı ve önemi artar. Eğer yürürken azalıyorsa veya pozisyon değiştiriyorsa bunlar sadece egzersiz kasılmalarıdır.

Fetal hareketlerde düşüş
: Bebeğinizin hareketleri yavaşlamış olsa da, içeride hala hareket ediyor. Ne kadar hareket normal? Bir saat içinde 10’ar tane çarpma, kıpırdama veya dönme olması gerekir.

Mide ekşimesi ve hazımsızlık
: Son günlerde mide ekşimeniz daha şiddeli olabilir. Bu arada biraz rahatlamak için yemeklerden sonra sakız çiğneyin.

Serviks’in genişlemesi ve yok olması
: Siz cervix’in açıldığını ya da inceldiğini hissetmeyeceksiniz, ama büyük olasıklıkla bunlar bu hafta olacak. Genişleme santimlerle, yok olması ise yüzdeliklerle ölçülür; dahili bir muayneden sonra hekiminiz muhtemelen size ölçüleri verecektir. Serviks genişlemeye ve yok olmaya aktif doğum sırasında ve öncesinde de dahil olmak üzere devam edecektir.

İshal ve mide bulantısı
: Bağırsaklarınız hamileliğiniz boyunca darbe almaya devam edecek ve gözüken o ki bir uçtan bir uca gidecek yani ya gevşek ya da ağır işleyecek. Bu hafta gevşeyen bağırsak hareketleri doğumun eli kulağında olduğunun işareti olabilir.

Pelvise baskı ve rahatsızlık
: Eğer bebeğiniz bu hafta düştüyse başka birinin küçük kafası leğeninize ve idrar kesenize baskı yapıyor olabilir. Eğer zamanınız varsa, sertifikalı doğum öncesi masaj terapistinden randevu alın, bu sizi rahatlatacaktır.

Bacak krampları
: Kimse bacaklarınızdaki bu spazmların nedenini bilemez, büyük ihtimalle hamilelik kilosunu sanki son hafta taşıyormuşçasına daha da yoğun hissettiğinizden bacaklarınızın bu denli etkilenmesi çok normal. Bir spazm etkilediğinde bileklerinizi parmak uçlarınızı tekrar baldırınıza doğru gevşetin bu size yardımcı olacaktır.

Uyumada zorluk çekmek: Uyumanıza yardımcı olacak tezgah üstü veya bitkisel haplar yerine eşinizin bir masajı sizi rahatlatmaya yetecektir.

Halsizlik veya enerji fazlalığı
: Enerji seviyelerindeki düşüş bu hafta çok olacak. Belki annelik içgüdüleriniz sizi vuracak veya belki de aniden televizyonun karşısında kendinizi uyuklarken bulacaksınız. Endişelenmeyin ikisi de iki ülke arasın0daki farklılıklar kadar gayet normaldir.

İpucu…

Pelvis ölçüsü
: Çoğu kadında bebeklerini doğuramayacakları korkusu vardır. Bu inanılması güç ama her zaman olduğu gibi karpuz büyüklüğünde bir şey incecik bir yerden çıkıyor. (2.73 veya 3.20 kilo ağırlığında bir karpuz). Ne kilolu, ne minyon veya hangi ölçüde olursanız olun bu bünyenizle ilgili değil tamamen leğen kemiğinizle alakalı.

Doğa, ne yaptığını bilir ve yeni doğanların çoğu annelerinin ölçülerine uyumlu olur eğer narinseniz içinizde bir sumo taşımazsınız ve tabiî ki gebelik sırasında bir sumo güreşçisi doğuracak kadar yemezsiniz. Ve vajinanız ne yapmasını gerektiğini bilir, doğum sırasında genişler ve sonrasında ise mucizevi bir şekilde eski formuna geri döner. Bu sürece yardımcı olmak için doğum öncesi ve sonrasında Kegel egzersizleri yapmanız gerekir. Ayrıca merak etmeyin bebeğiniz de ne yapması gerektiğini bilir, hala esnek olan kafasını molding yaparak o dar alana sığdırır.

Bir Cevap Yazın