Yazı İçeriği
Gıda güvenliği neden önemli? Gıda kaynaklı salgın hastalıklar nelerdir? Korona virüs günlerinde öğrendiğimiz hijyen bilincini neden korumamız gerekiyor? İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Gıda Güvenliği Platformu Kurucusu Prof. Dr. Özer Ergün, 7 Haziran Gıda Güvenliği Günü‘nde korona günlerine özel bir yazı yazdı!..
Hijyen şart!
Korona salgınının toplumsal öğretisi: Yükselmiş hijyen ve gıda güvenliği bilinci
Bugün hepimizi korkulu bekleyişler ile evlere tıkan Korona salgınında daha öncelerinde sanki hiçbir hastalık etkeni yokmuş gibi Korona ile birlikte 7’den 77’ye hijyen kurallarını öğrenmeye ve harfiyen uygulamaya başladık. Bu durum toplumumuz için çok memnuniyet verici bir gelişme. Çünki,gıda güvenliğinde hijyen en önemli kriterdir. Hijyenin olmadığı yerde gıda güvenliğinden bahsedemeyiz.
Ancak Korona bugün var ama bir süre sonra de kaybolacak. Işte o zaman yine eskisi gibi mi davranacağız. Yoksa hijyen kurallarına uymak kalıcı bir yaşam tarzı olarak günlük hayatımızda yer mi edecek. Bazılarımız eski alışkanlıklarını dönse de toplumumuzun önemli bir kesiminde yükselmiş hijyen bilinci kalıcı hale gelecektir diye ümit ediyorum.
Sadece korona mı tehlikeli?
Bugüne kadar dünyada 400.000 den fazla insanın ölümüne neden olan bugünkü Korona salgınından önce sadece gıdalar ile insanlara bulaşan ve mevsime bağlı olmadan sürekli hastalık yapabilen o kadar çok hastalık etkeni vardır ki, yüzlercesini sayabiliriz: Tüberküloz, bruselloz, şap, salmonellosis, şarbon, kuş gribi, deli dana, koli basili, toksinler, parazitler. Bunlar sadece konuşulanları. Dünyada tek tek bu hastalıklardan ölen insan sayılarından haberimiz var mı acaba? Öyle ki, sadece gıda zehirlenmelerinden geçtiğimiz yıl dünyada 420.000 insan hayatını kaybetti. Bu bilgileri göz ardı etmeden bu süreçte yakaladığımız bugünkü Yükselmiş Hijyen Bilincimizi bir hayat tarzı olarak sürekli hale getirmemiz gerekmektedir.
Hijyen bilincimizi nasıl koruyalım?
Her şeyden önce kişisel hijyeni hayatımızda kalıcı hale getirmeliyiz. Daha sonra da evde, arabada, sokakta, alışveriş merkezinde, çarşıda, pazarda, okulda, iş yerinde, restoranda, kuaförde, hamamda, saunada, spor merkezinde, camide, otelde, metroda, otobüste, takside, eczanede, bankada, hastanede, havalimanında, uçakta, tuvalette, asansörde, kahvehanede, düğünde, dernekte, mevlitte, doğum günü kutlamasında ve de seyahat ederken, giyinirken, konuşurken, tokalaşırken, sarılırken, çay-kahve-su içerken , yemek yerken, tuvalet yaparken, uyurken, yıkanırken, para taşırken, kediyi -köpeği severken, spor yaparken, severken, sevilirken, telefon -bilgisayar kullanırken hijyen bizim için her yerde her zaman önem taşımaktadır.
Uzun lafın kısası, günlük hayatımızın her alanında hijyen konusunda yapılacak her bir ihmalin açık ve kesin bir cezasının olacağı gerçeğinin bilinmesi ve unutulmamasıdır?
Son söz: Hijyen + gıda güvenliği + sağlıklı beslenme= Bedenesaygı.