Gebelik nedir, nasıl hesaplanır

0
581
Gebelik nedir?
Gebelik nedir?

Gebelik nedir? Her kadın anne olmayı ister kendini bu konularda geliştirir. Baba olmak isteyen her erkek de gebelik hakkında her şeyi bilmelidir. Çünkü planlı bir gebelik isteniyorsa kadın vücudu ve gebelik için gerekli süreçler devamında gebelik takibi hakkında öncelikle bilinmesi gereken bilgileri Anne Bebek Kulübü yazarı Muazzez Dilek Yaşar yazdı.

Gebelik nedir?

Cinsel birliktelik esnasında kadın üreme organı olan yumurtanın erkek üreme hücresi spermler ile döllenmesi ile oluşan süreç olarak adlandırılır. Gebelik (hamilelik) ortalama 37-40 hafta arasında sürmektedir. Doğum kontrol yöntemlerinden herhangi biri tercih edilmediyse hamilelik ihtimali yüksek oranda artar.

Gebelik nasıl oluşur?

Korunmasız ve düzenli cinsel birliktelikler hamile kalma ihtimali oldukça yüksektir. Normal süreç haricinde planlı bir hamilelik isteniyorsa kadın menstrüasyon (adet döngüsü) takvimini takip etmesi gerekir. Kadın vücudu her ay adet döneminde hamileliğe kendini hazırlar.

Periyodik olarak adet sonrası yumurtlama dönemlerinde olgunlaşmış yumurta folikülü çatlayarak döllenmeye hazır bir şekilde fallop tüplerine geçer. Vücut bu sıraca östrojen hormonu salgılar.

Yumurta folikülünden salgılanan östrojen hormonu döllenme sonu oluşan embriyonun rahime tutunmasını sağlayarak rahim duvarının kalınlaşmasını sağlar. Döllenmenin gerçekleşmesi bekleyen yumurta 24 saat canlı kalabilir. Erkek spremlerinin kadın vücudunda 72 saate kadar canlı kalabildikleri bilinmektedir.

Bu nedenle kadın hamile kalabilmek için kadının yumurtla zamanını bilmesi gerekir. Yumurtla zamanını bilirse “Ne zaman hamile kalırım?” sorusunun cevabını da bilecektir.

Hamile kalmak için düzenli bir cinsel ilişki olduğunda ihtimaller artacaktır. Yumurtlama dönemi ortalama 28 gün süren adet döngüsünün 14. gününe denk gelir. Bu nokta da kadının adet düzeni yumurtlama gününde farklılık gösterebilir.

“Nasıl hamile kalırım?” sorusun yanıtı olarak da adet düzenini takip edecek bir takvim oluşturmak ve sonrasında yumurtlama gününüze denk getirmek sorunun cevabı olacaktır.

Gebelik belirtileri nelerdir?
Gebelik belirtileri nelerdir?

Gebelik hesaplama nedir?

Kadının son adet tarihi gebeliğin ilk haftasının birinci günü olarak kabul edilir. Bunun sebebi ise kadın üreme hücresi yumurtanın oluşmaya başladığı ilk gün olmasıdır. Yumurtama günü ve sonrası döllenmenin gerçeklemesi, rahim duvarının kalınlaşması gibi hamileliğin gerçekleşmesi yaklaşık 3 hafta sürer. Gelişen evreler göz önüne alındığında bir annenin hamile olduğunu anlaması 4-5 haftayı bulur.

Bu sebeple kadın ilişki tarihini bilse de yumurtanın döllenip döllenmediğinin bilinmemesidir. Bu sebeple ilişki tarihine göre gebelik hesaplamak son derece güçtür.

Her kadın için baz alınan son adet tarihine göre gebelik hesaplama en doğru yöntemdir.

Gebelik nasıl hesaplanır?

Gebeliğin ve bebeğin doğum tarihini hesaplamak için son adet tarihi baz alınan kadının hamilelik süreci aylık, haftalık ve günlük olarak hesaplanabilir. Hamilelik süreci toplamda ortalama 280 gün ya da 40 hafta sürer ve 9 ay 10 gün olarak adlandırılır. Fakat bu süreç her kadın için bire bir aynıdır denilemez.

Gebelik hesaplama yöntemi bebeklerinin ortalama ne zaman doğacağını hesaplamak için kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca hafta hafta bebek gelişimi ve hamile kadında olası belirtiler yapılması gereken tetkikler olduğu için daha bilinçli ve dikkatli bir hamilelik geçirmek için yapılır.

Gebelik nasıl hesaplanır?
Gebelik nasıl hesaplanır?

Gebelik hesaplama cetveli nedir?

Gebelik hesaplama cetveli gebeliğin hesaplaması için kullanılan diğer bir yöntemdir.  Kaçıncı hafta hangi aya denk geliyor ve doğum gerçekleşecek ortalama hafta hangisi tespiti için kullanılıyor.

  • 4-5 haftalık gebelik, 1 aylık
  • 8-9 haftalık gebelik, 2 aylık
  • 12-13 haftalık gebelik, 3 aylık
  • 16-17 haftalık gebelik, 4 aylık
  • 20-21 haftalık gebelik, 5 aylık
  • 24-25 haftalık gebelik, 6 aylık
  • 28-29 haftalık gebelik, 7 aylık
  • 32-33 haftalık gebelik, 8 aylık
  • 36 haftalık gebelik, 9 aylık
  • 40. haftanın sonu ise 9 ay 10 günlük olarak kabul edilir.

Hamile olduğumu nasıl anlarım?

Gebelik oluşması yönünde tüm ihtimalleri gözden geçirdiğinizde korunmasız bir cinsel birliktelik olduğunda hamile olduğunuzu anlamanızın 3 farklı yolu vardır.

  1. Eczaneden aldığınız hamilelik (gebelik) testleri: İdrarda HCG (insan koryonik gonadotropini) hormonu olup olmadığının anlaşılmasını sağlar. Gebeliğin ilk dönemlerinde bu hormonda artış olduğu için idrar olup olmadığına bakar. Ama her zaman %100 doğru sonuç vermeyebilir.
  2. Hastane ya da aile hekimliklerinde kan ve idrar testi: Laboratuvar ortamındaki idrar testi için en az 10 gün geçmesi gerekir. 10 gün sonunda net sonucu öğrenebilirsiniz. Kan testi ile en erken 4 gün sonra hamilelik testi yaptırabilirsiniz.

Hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamilelik belirtileri her kadın da farklılık gösterse de genel özellikleri şöyledir.

  • Adet gecikmesi
  • Göğüs ve göğüs uçlarında hassaslık
  • Sık idrara çıkma
  • Koku hassasiyeti
  • Halsizlik
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Aşerme
  • Duygusal çalkantılar
  • Sırt ve/veya bel ağrısı
  • Vajinal akıntı

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın