Emzirme kampı nedir, nasıl yapılır?

0
6779
Emzirme kampı nasıl yapılır?
Emzirme kampı nasıl yapılır?

Emzirme kampı nedir, nasıl yapılır?  Emzirme kampını denemek isteyen insanlar nelere dikkat etmeli? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, yeni anneler için yazdı!…

“Bebeğim emmiyor” diyen anneler dikkat!

Bebeğim emmiyor, emziremiyorum, nasıl doğru emzirmeliyim bilmiyorum, bebeğim doyuyor mu? anlamıyorum, kendinizi çaresiz hissettiğiniz anlarda emzirmekten vazgeçip biberona yöneldiğinizde durun! Yeni bebek sahibi olmuş annelerin çoğundan etrafından gelen tepkilerle “bu çocuğa mama vermeliyiz” cümlesiyle karşılaştıklarını duyuyorum. Emzirme döneminizde sütünüz tam istediğiniz gibi ilerlemiyorsa, bebeğiniz memeyi reddettiyse, diğer denediğiniz yöntemler işe yaramamışsa bebeğinizi biberon ile tanıştırmak yerine önce emzirme kampı uygulamakta fayda var. Sevgili anneler herkese kulağınızı tıkayın, “sütüm gelmez demeyin” o süt geliyor ve bebeğe yetiyor. Doktorunuz hemen mamaya başlamayı önermişse ondan emzirme kampı için müsaade etmesini isteyin ve kamp sonrasında ki sonuca göre mamaya başlamaya beraber karar verin. Hemen mamaya teslim olmayın. Emzirme kampını denemekten kimseye zarar gelmez. Olmayınca olmuyor deyip üzülmek yerine en azından denedim dersiniz. Emzirme kampını denemeden lütfen pes etmeyin! Emzirmenin çoğu inanç işi, siz kendinize ve bebeğinize güvenir sakin olursanız sütünüz artar.

Tabi bunun dışında kendi isteğinizle ya da başka nedenlerle bebeğinizi emzirmemiş de olabilirsiniz. Tekrardan emzirmeye geri dönmek, sütünüzü arttırmak isteyebilirsiniz. Bir şekilde mamaya başladıysanız mamadan kurtulmak için de “emzirme kampı” yöntemini kullanabilirsiniz. Mamayı bırakmaya çalışan annelerin karar verirken en önemli kriterlerinden biri bebeğin gelişimini izlemek olmalıdır.

Emzirme kampı nedir?

Anne sütünü arttırmak için anne ile bebeğin 3 gün boyunca aynı yatakta olduğu, annenin temel ihtiyaçları için yataktan çıktığı, bebeğin her uyandığında anneyle ten temasında olduğu ve emzirildiği bir süreçtir. Şartlarınız el vermiyorsa 2 gün de olabilir. Bazı kadınlar için 1 gün de yeterli olabiliyor.

Emzirme kampı sabır, vakit ve zahmet gerektirir. Öncelikle kamp boyunca odanızda yalnız olmalısınız. Evde size destek verecek bir kişi daha olmalı. Eşinizden ya da ailenizden yardım isteyiniz. Evde hiçbir işle ilgilenmeyin. Unutmayınız ki bebeğinizin beslenmesi her şeyden daha önemli. Çünkü kamp boyunca tuvalete gitmek, duş almak, yemek yemek, su içmek dışında bebeğinizle beraber odaya kapanmanız ve hiç ayrılmamanız gerekiyor. Size yardım eden birisi kesinlikle olmalı. En az 3 gün boyunca bebeğinizi bolca emzirip o uyuduğu zamanlar sizin de uyumanız gerekiyor. Uyumasanız bile yatakta dinlenin. Eğer dinlenmezseniz sütünüzün artışına engel olabilir. Mümkünse cep telefonunuzu bu kamp boyunca kullanmayın. Bu sırada bol bol su için ve protein ağırlıklı beslenin. Asla aç kalmayın. Bebeğiniz uyanıkken her istediğinde emzirin. Emmiyorsa bile sütünüzü sağıp kaşıkla veya fincanla verebilirsiniz. Bir damla anne sütünün bile bebeğiniz için mucize olduğunu unutmayın. Sağdığınız sütleri de not düşerek poşetleyebilirsiniz. Asla vazgeçmeyin, denemeye devam edin. Emzirme aralığına ve süresine bakmayın. Sadece emzirin. Bebek ne zaman uyanırsa emzirin. Bırakana kadar emzirin. Ne kadar çok sık emzirirseniz o kadar çok süt olur. 3 gün sonunda istenilen sonuca ulaşılmışsa ve doktorunuz da uygun görürse 10 güne kadar uzatabilirsiniz. Emzirme kampına rağmen süt yeterli değilse olası sorunların neler olabileceğini doktorunuzla konuşmanızı, değerlendirmenizi öneririm.

Emzirmek biz kadınlara, annelere bebekle beraber gelen mucizevi bir hediye diye düşünüyorum. Kısacası bir anne kendine ve bebeğine inanarak emzirme sürecine başladığında bol bol emzirdiğinde, gerekirse pompa ile sağma yaptığında sütü artar. Her annenin sütü, bebeğine veya bebeklerine yeter. Sütünüzün varlığı ya da yokluğu, azlığı ya da çokluğuna odaklanmayın. An da kalın. Bebeğinizle kurulabilecek en güzel ve en özel bağ emzirirken kurulandır. Sağlıklı, mutlu ve bol sütlü günler.

Emzirme kampı yapan kadınlar Anne Bebek Kulübü Forum‘da buluşuyor. Sohbete katılmak için seni foruma alalım.

Önceki İçerikBebekler için en iyi ateş ölçer markası hangisi?
Sonraki İçerikÇocuklarda boy uzatan 10 önemli besin
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın