Doğumu kolaylaştıran pozisyonlar nelerdir?

0
2115
Kolay bir doğum için ne yapmalı?
Kolay bir doğum için ne yapmalı?

Kolay bir doğum için neler yapılmalı? Doğumu kolaylaştıran yöntemler nelerdir? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, hamile anneler için doğum esnasında yardımcı olabilecek pozisyonları ve kolay doğum için önerilerini yazdı!

Kolay doğum için öneriler 

Daha kolay bir doğal doğum yapmak istiyorsanız, bacaklarınızın genişçe açılmış sırt üstü yatarken doğumun olduğunu film ve dizilerden gördüğümüzün aksine bu şekilde bitirmek zorunda olmadığınızı belirtmek isterim. Doğum ilkel bir süreç. Biz kadınlara doğru pozisyonları aramaya ve tercih ettikleri hareketleri yapmaya teşvik edilip hareket özgürlüğü verilmelidir. Ancak maalesef her kadın bu özgürlükle doğum yapamıyor. Farklı doğum pozisyonlarını ve faydalarını bilmek, serbestçe hareket etmek sizi tutsaklıktan daha çok konforlu bir alan ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayarak doğumun ilerleyişini kolaylaştıracaktır.

Eğer her şey yolunda gidiyor ve siz aktif bir doğum süreci yaşıyorsanız doğum anında sizi rahatsız etmeyecek farklı pozisyonları denediğinizde bebeğin doğum kanalına ilerleyişini hızlandırıyor olacaksınız. Doğum sancılarını çok daha az hissedersiniz. Farklı pozisyonları denemekten korkmayın! Doğumda hareket etmek olumlu doğum hikayesi yaşamanıza sebep olur. Lütfen doğum öncesi doktorunuzla tercihlerinizi açık ve net bir şekilde konuşun.

 

Kolay bir doğum için neler yapılmalı?
Kolay bir doğum için neler yapılmalı?

Kolay bir doğum için en uygun pozisyonlar hangileridir?

Hamile anneler için rahat ve sağlıklı bir doğum yapmak çok önemli. Hem annenin hem bebeğin sağlığı için doğumu kolaylaştıran yöntemler ve pozisyonlar hakkında bilgi vermek istiyorum:

Kolay doğum pozisyonları - Ayakta durma
Kolay doğum pozisyonları – Ayakta durma

Doğum pozisyonu ayakta durma

Ayakta durmak, yürüyüş yapmak yer çekiminin dikeyliği bebeğin gittikçe daha aşağıya inmesini sağlıyor olacaktır. Doğumu hızlandırır. Kasılmaları daha az hissetmenizi, rahat olmanızı sağlar. Sırt ağrılarını hafifletir, bebeğin oksijen ihtiyacını destekler. Yüksek tansiyonu olanlar için önerilmeyen bir pozisyondur. Bebeğin kalp ritmini izlemek zor olabilir. Yorucu olacağından destek için bir duvar kullanabilirsin ya da destekçinden yardım alabilirsin.

Kolay doğum pozisyonları - merdiven çıkma
Kolay doğum pozisyonları – merdiven çıkma

Doğum pozisyonu merdiven çıkma

Bebeğin en uygun pozisyona doğru kayması, yön değiştirmesi için destekler. Pelvisi açar. Bebeğin rahim ağzını itmesini sağlar. Doğum sancıları devam ederken bu sizi yorabilir. Yavaşlayıp, bekleyebilir sonrasında tekrar devam edebilirsiniz.

Kolay doğum pozisyonları - Dört ayak
Kolay doğum pozisyonları – Dört ayak

Doğum pozisyonu dört ayak

Pelvis açmaya yardımcı olur. Sırtı-boynu ve beli esnetir, rahatlatır. Omurgadaki baskıyı kaldırarak sırt ağrılarını hafifletir, omurga ve iç organlar için masaj görevi görür. Bebeğin oksijen seviyesinin artmasını sağlar. Bu pozisyondayken kolların yorulabilir.

Kolay doğum pozisyonları - Çömelme
Kolay doğum pozisyonları – Çömelme

Doğum pozisyonu çömelme

Doğum için en etkin pozisyonlardan biridir. Daha az çaba gerektirir. Pelvisi açar. Bel ve kalça bölgesindeki baskının azalmasına yardımcı olur. Yer çekimini kullanarak bebeğin doğum kanalına ilerlemesini hızlandırır ve inişini destekler. Bebeğin dönmesine yardımcı olur. Çömelmenin sizi yormaması için doğum topundan, bir sandalyeden ya da destekçinden yardım alabilirsin. Bu pozisyonun eksi bir yanı doğumda olası kan kaybını arttırabilir.

Kolay doğum pozisyonları - Oturarak
Kolay doğum pozisyonları – Oturarak

Doğum pozisyonu oturarak

Bebeğin ağırlığının aşağıya doğru hissettiğinizde doğum sandalyesinde, doğum topunda ya da tuvalette bacaklarınızı iki yana açarak pelvisinizdeki baskıyı hafifletip, tamamen gevşetebilirsiniz. Yer çekimi etkisini kullanabilirsiniz. Size iyi dinlenme alanı sağlar. Yırtılmayı azaltmaya yardımcı olur. Ancak sert bir klozete oturmak sizi rahatsız edebilir, yastıklarla desteklediğinde oldukça konforludur. Tuvalet içinde doğurmaktan korkmayın. Bebeğinizin gelişini hissedersiniz. Yüksek tansiyonuz varsa sizin için iyi bir seçenek olmayabilir.

Kolay doğum pozisyonları - Yan yatma
Kolay doğum pozisyonları – Yan yatma

Doğum pozisyonu yan yatma

Dinlenmeye ihtiyacınız olduğunda deneyebileceğiniz en iyi pozisyonlarından biridir. Bebeğin oksijenlenmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyonunuz varsa bu pozisyonu kullanabilirsiniz. Kasılmalar sırasında rahatlamanıza yardımcı olur. Perineye erişimi kolaylaştırır. Yer çekiminin izin vermediği bu pozisyon doğumu biraz yavaşlatabilir. Bebeğin kalp atış ritmini değerlendirmek zor olabilir.

Kolay doğum pozisyonları - Yüksek hamle
Kolay doğum pozisyonları – Yüksek hamle

Doğum pozisyonu yüksek hamle (Lunge Poz)

Pelvisi açar. Bir ayağınızı sandalyeye koyup kasılma hissettiğinizde vücudu öne doğru vermek bebeğin dönmesine ve inmesine yardımcı olur. Bebeğe daha fazla alan verir. Ancak denge kurarken çok dikkatli olunması gerekir.

Kolay doğum pozisyonları - Yaslanma
Kolay doğum pozisyonları – Yaslanma

Doğum pozisyonu yaslanma

Yorulduysanız tamamen yatmak yerine yatağa, duvara, sandalyeye ya da destekçine yaslanabilir biraz mola vermek isteyebilirsiniz. Ayak tabanlarınızı birleştirerek kelebek pozisyonunda kalabilirsiniz. Yer çekimini azaltan bu pozisyon kasları rahatlatarak, gerginliği alır. Bebeğinize daha fazla hareket alanı sağlamanızı, rahat nefes almanızı, ağrıyla daha kolay baş etmenizi sağlar. Ancak bu pozisyon perineye erişimi zorlaştırır.

Kolay doğum pozisyonları - Diz üstü çökme
Kolay doğum pozisyonları – Diz üstü çökme

Doğum pozisyonu dizüstü çökme

Doğumun en konforlu pozisyonlarından biridir. Bebeğin uygun pozisyona girmesine yardımcı olur. Kasılma ve bel ağrılarını hafifletir, sırttaki yükü azaltır. Kalçanın, rahimin genişlemesine yardımcı olur. Maksimum oksijen ihtiyacını karşılar. Ancak bu pozisyon bebeğin izlenmesini zorlaştırabilir.

Kolay doğum poziysyonları - Squat
Kolay doğum poziysyonları – Squat

Doğum pozisyonu squat

Doğumu kolaylaştırır, pelvisi açmaya yardım eder. Bebeği doğum kanalına ilerlemesine yardımcı olan harika bir doğum pozisyonudur. Duvara karşı, sandalyeden, toptan ya da destekçinden yardım alarak yapabilirsin. Ancak doğum sancıları devem ederken bu sizi yorabilir.

Doğumun her kadın için doğru ve en uygun yöntemi ayrıdır, dolasıyla pozisyonlar her anne ve bebek için farklılık gösterebilir. Bu yönteme şekil veren annenin, bebeğin tercihleri ve süreç içerisinde gelişen tıbbi durumlardır. Peki doğum sırasında kendine göre uygun pozisyonları bulmak, kendini daha rahat hissetmek için neler yapıyorsun? Kendi doğumuna hazırlanmak için neler yapabilirsin? İlk aylardan itibaren hamileliği ve doğumu öğrenmeye çalışın. Bir uzman eşliğinde egzersiz yapın. Nefes ve gevşeme tekniklerini öğrenin. Doğumla ilgili kitaplar okuyabilir, eğitimler alabilirsiniz. Her şey yolunda giderse bedeninle iş birliği yaparak hayallerin gibi bir doğum yapmak senin ellerinde.

 

Önceki İçerikKoronavirüs emziren anneden bebeğe geçer mi?
Sonraki İçerikÇocuklarda idrar yolu enfeksiyonları
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın