Doğum sonrası oluşan deformasyonlar: Diastasis Recti nedir?

1
3824

Hamilelik ve doğum kadın için eşşiz bir deneyimdir ve vücutta bir dizi  olağanüstü değişimler meydana gelir. Doğum sonrasında annenin karın kaslarındaki değişim bunlardan biridir. Bu değişim hamilelikte hormonal olarak başlar. Relaksin hormonu vücudu hamileliğe ve doğuma hazırlamak için eklemlerin, kas ve bağ dokusunun yeterli şekilde esnemesini sağlar. Bu esneme karın kaslarında da meydana gelir. Artan rahim hacmi için karın kaslarının bu şekilde yana açılması ve bu bağın esnemesi bebeğin karna yerleşmesi için fizyolojik bir süreçtir. Bu kaslar arasındaki ayrılma gebeliğin 2.tirmesterinde başlar ve doğuma kadar devam eder. Daha sonra doğumdan hemen sonra normale dönme süreci başlar ve 6-8 hafta devam eder. Bu sürenin sonunda yaklaşık %53 oranında yani kadınların yarısında kaslar tam eski haline dönmez ve ayrı kalır. Buna karın ayrılması (Diastasis recti ) diyoruz.

how to fix diastasis recti what is it tummy tuck surgeon DenverDiastasis recti neden olur?
Karın ayrılmasına neden olan risk faktörleri vardır. Bunlardan biride sezaryen doğumdur. Ayrıca çoklu doğum( ikiz, üçüz gibi), ikinci ve üçüncü doğum, 3500 gr dan büyük bebek, ağır kaldırmak, aşırı esneklik de karın ayrılmasına neden olabilmektedir.  Doğumdan sonra diastasis recti ile karın dışa -öne ve aşağı doğru çıkar ve doğum sonrası kalan bu karın görüntüsü anneyi kozmetik açıdan rahatsız eder. Sadece dış görünüş açısından değil karın ayrılması durumunda bağırsaklar iyi desteklenmediği için kronik kabızlık da gelişebilir, karın kası desteği iyi olmadığı için bel problemleri olabilir, iç karın kası pelvik tabanla beraber çalıştığı için zamanla pelvik tabanın fonksiyonlarını azaltıp idrar kaçırma sorunlarına yol açabilir ayrıca solunumda karın kası desteği olmadığı için solunum göğüs solunumu olarak kalır ki bu da yeterli gevşeme sağlamaz kalitesiz bir solunum oluşur.

bc diastasis recti logo wide e1510819298432

Karın ayrılmaması için dikkat edilmesi gereken durumlar:

Hamilelikte ve sonrasında;

-Karın içi basıncı artırmamak için yatağa yatarken yan dönüp sonra yatar pozisyona geçin, yataktan kalkarken direk öne doğru değil yine yan dönerek kalkın.
-Gövdenin aniden yana dönme hareketlerinden kaçının.
-Karın kasını aşırı geren yoga pozisyonlarına dikkat edin.
-Ağır bir şey kaldırmayın.
-Kabız olmamaya dikkat edin, lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin.
-Bebeği kucakta taşıma pozisyonuna dikkat edin, her zaman düzgün postürünuüzü koruyun.

Bu dönemde bel ağrınız varsa önce doktorunuza söyleyin sonra fizyoterapiste danışın. Karın ayrılması 8 hafta sonra tam teşhisi konulup tedavisine başlanabilir. Buna özel egzersizlerle fizyoterapistle çalışabilirsiniz.

Önceki İçerikYenidoğan bebeklerde beslenme nasıl olmalı?
Sonraki İçerikSoğuk havalardaki kabus: Raynaud (Reyno) Fenomeni
Yasemin Irkilata
1980 yılında Ankara’da dogdu.1999-2004 yılları arasında Hacettepe Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldu.2004-2006 yılları arasında Cyriax ve KPM manuel terapi kurslarını basari ile tamamlayıp, Manuel Terapist olarak calisti.2009 yılında Fransa’ya yerleşti. Fransa’da “Ortopedik Engelli Çocuklar Merkezi'nde görev yaptı. Fransa’da kinepod ,ortopedik ayak ve tabanlık kursu, kinesport, bantlama kursu ve daha sonra “De Gasquet Enstitüsü” pelvik taban eğitimi kurslarını tamamladı. 2015 yılında Türkiye’ye döndü. Manuel Terapist olarak çalışırken, 2016 yılında “Yogaşala prenatal Yoga Uzmanlık “ eğitimini, 2016 Michelle Lyons ile “Üriner -Rectal Inkontinans “ ve yine Ruth Jones ile Kronik Pelvik Ağrıda Fizyoterapi ve Internal Vajinal Uygulamalar” kursunu başarı ile tamamladı .2017 Ankara Lenf Ödem Derneği’nden Üst Ekstremite Lenf Drenaj Kursu’nu aldı. 2017 Dynamic Tape Bantlama Kursu aldı. 2017_2018 yıllarında Çocuk Üroloji Kliniği'nde Çocuklarda idrar kaçırma konusunda çalıştı. Kadınlarda inkontinans ve erkeklerde kronik pelvik ağrı konularında çalıştı. Kadınlarda “pelvik taban farkındalığı” yaratmak için Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’ın Gebe Okulu'nda düzenli aralıklarla pelvik taban sunumları yapıyor. Düzenlediği pelvik taban atölyelerinde kadınlara pelvik taban farkındalık çalışmalarını sürdürmektedir.

Bir Cevap Yazın