COVID-19 Gölgesinde sonbahara hazırlık

0
544
Covid-19'lu sonbahar mevsimi
Covid-19'lu sonbahar mevsimi

Koroavirüs salgının etkisini arttırdığı bugünlerde sağlığımızı korumak için neler yapmalı, hangi önlemleri almalıyız? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Latife Ceylan yazdı!… 

Covid-19’lu sonbahar için hazır mıyız? 

Geçen yıl Eylül – Ekim aylarında en önemli problemimiz İnfluenza idi ve  COVID-19’dan haberimiz yoktu. COVID 19 un ülkemizde görülmeye başladığı Mart ayından bu yana biz hekimleri en çok düşündüren konulardan  biri de sonbaharın gelmesiyle mevcut tablonun daha da  kötüleşme riski. Ve o dönem geldi, halen salgını kontrol altına alamadık maalesef.

İnfluenza ve Covid 19 vücutta aynı organ ve sistemler üzerine etki ettiği ve benzer klinik tabloya neden olduğu için, ikisi birlikte görüldüğünde daha şiddetli klinik bulgulara neden olabilir. Hastaneye yatış, yoğun bakıma giriş oranlarında ciddi artışa neden olabilir.

Covid-19 ve İnfluenza arasındaki farklar 

Şu ana kadar gerek yurt içi gerekse yurt dışı çalışmalardan ve bu konuda yoğun çaba sarf eden alanında uzman hocalarımızın derlemelerinden edindiğimiz bilgiye göre bu iki tablonun benzerlikleri olduğu gibi, biz hekimlere ipucu niteliğinde birtakım farklılıkları da var

Kuluçka süresi; İnfluenza da 1-4 gün
                     Covid-19 da 2-14 gün (ort.5 gün)


Bulaştırıcılık; İnfluenza da belirti öncesi 1 gün – sonrası 7 gün
                     Covid-19’da test öncesi 2 gün – sonrası en az 7-10 gün

Bulaşma yolu; her ikisinde de damlacık yolu ve kontamine (kirli) yüzeyler ile ancak Covid 19 daha bulaştırıcı Küçük çocuklarda influenza komplikasyonları daha fazla ancak okul çağı çocuklarda Covid-19 ile “Multisistem İnflamatuar Sendrom” dediğimiz, bütün sistemleri tutan, ağır seyreden Kawasaki benzeri tablo gelişme riski daha fazla.

Burada alabileceğimiz birtakım önlemler var:

  • Korunmak için maske, sosyal mesafe, kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmak artık rutin olup COVİD 19 ile birlikte İNFLUENZA ‘dan  da koruyacak
  • Dengeli ve düzenli bir beslenme şekli olmazsa olmazımız
  • Düzenli uyku bağışıklık sistemimiz için çok önemli
  • Özellikle altını çizmek istediğim şey ise İNFLUENZA (GRİP) AŞISI

Ekim – Mart ayları arası grip sezonu ve her yıl Eylül sonu Ekim başı önerdiğimiz grip aşısı bu yıl hepimiz için çok daha önemli İnfluenza aşısı, bir önceki yıl toplumda dolaşan virüslere göre hazırlanır, henüz aşılar gelmedi ancak geldikten sonra 6 ay üzerindeki herkese yapılabilir.

Daha önce hiç aşı yapılmamış 6 ay – 9 yaş arası çocuklara 1 ay ara ile 2 doz yapılır. 9 yaş üzeri tek doz yeterlidir. 6 ay – 3 yaş arasına 2 kez  yarım doz yapılması gerekir.

İtalya, Brezilya ve ABD de yapılan çalışmalara göre İnfluenza’ya karşı korunmanın  COVID 19 dan ölümleri azalttığı gösterilmiş.

Bir Cevap Yazın