Çocuklarla araba yolculuğu

0
1008

Çocuk enerjisinin ne denli sonsuz olduğunu otomobilde de anlamış olmalısınız. Merak, bitmeyen sorular, istekler derken tıpkı evde ve okulda olduğu gibi ona hem iyi vakit geçirebileceği hem de öğrenebileceği faaliyetler içeren o mükemmel planı yapan biri olması gerektiğini de biliyorsunuz artık. Peki, çocuklar arabada neler isterler, nasıl mutlu olurlar?

Kendi çantası olsun!

Çocuklar kişisel eşyalara bayılır. Özellikle büyüklerde gördüklerini isterler. Araba yolculuğuna çıkarken – kısa ya da uzun mesafe farketmez – taşıyabileceği bir çanta edinin. İçine suyunu, atıştırmalıkları, küçük oyuncaklarını, boyama kitabını ve bunun gibi sadece ona ait eşyaları yerleştirin.

Oyun, ille de oyun!

Bu kuşağın çocuklarını oyalamak çok kolay değil. Onun asıl ilgi alanı sanal oyunlar, animasyonlar ve hayal gücünü besleyen son teknoloji. Anne babaların cep telefonları ve tabletleri özellikle arabalarda çocuğa ait olur hale geldi. Oyun pazarı da bunu gayet iyi ölçümlediği için sürekli yeni alternatifler geliştiriyor. Bunlardan kimi ücretsiz, kimi değil. Bütçeyi sarsmadan ve çocukları fazla da alıştırmadan başvurulabilir bir yöntem.

Uyarı: Mobil şarjlarınızı kesinlikle unutmayın! Şarjı tükenen cihazlar krize yol açabilir. Bir diğer önemli nokta da oyun süresi konusunda kuralcı davranmak. Kota koymazsanız sonsuza kadar oynanabilir o oyunlar.

Yaşasın animasyon çizgi filmler!
Çocukların bir diğer tutkusu da animasyonlar ve çizgi filmler. Bu yüzden ciddi bir arşivci olmak zorundasınız. Uzun yollarda hayatınızı kurtaracak bu filmlere çocukların yaşına bağlı olarak yenilerini eklemeniz gerekebilir. İtiraf edin, yetişkinler de tüm bunları en az çocuklar kadar zevkle seyrediyor.

Bir plakadan kaç kelime çıkar?
İşte ölümsüz ve geleneksel bir yol oyunu. Seyir halindeyken önünüze çıkan aracın plakasından sözcük türetme oyunu oynamak küresel olarak kabul görmüş bir alternatiftir. En kısa zamanda en anlamlı – bazen ‘en komik’ diye de kural konabilir – kelimeyi bulana ödül de koyabilirsiniz. İşin ucunda ödül olunca çocuk katılmaktan kendini alamayacaktır. Öte yandan, çocuğun kelime dağarcığını geliştirmek için keyifli ve faydalı bir oyundur.

Yol hikayeleri…
Anne baba olarak becerilerinize iyi öykü anlatmayı, ayrıntıları süslemeyi dahil etmekten başka şansınız yok. Mesela uzun yola çıktınız. GPS navigasyon cihazınız ve haritanız var. Ön koltukta süregelen yol takibine çocukları da dahil edebilirsiniz. Tablet sizde kalsın. Arka koltuğa da haritayı uzatın, renkli bir kalemle birlikte. Rotanızı ve bulunduğunuz noktayı onlara da anlatın. Kalemle geçtiğiniz yerleri işaretlemesini isteyin; bu onun görevi olsun, hoşuna gidecektir. Hatta tarih bilgisi de vermeniz ilginç kılar. Öğretici ve sıkıcı olmaktan kaçınıp eğlenceli bir üslup da tutturmayı başarırsanız ailece zevkli bir seyir yaparsınız.

Doğaya dönün!
“Dijital çağın çocukları bunlar” deyip geçmeyin. Haksızlık etmiş olursunuz. Çocuklar tabiatı sever. Yol boyunca karşınıza çıkan bitkiler ve hayvanlarla ilgili sorular sorun. Bilmediklerinde bilgilendirin. İlginç noktalara değinin. Bunu basit ve anlaşılır kelimeler kullanarak yaparsanız ilgilerini çekersiniz.

Ekonomik ve taşınabilir oyuncaklar edinin!
Bebek evini arabaya taşımak isteyen bir kızınız olabilir ya da trenini hep yanında isteyen bir oğlunuz? Onlara arabada oynayabilecekleri alanı iyice tanımlamanız gerekiyor. Lego tarzı eğitici ve eğlendirici maket oyuncaklar ile ebat olarak küçük bebekler, yap-bozlar ve akıl oyunları ideal tercihler olabilir.

Ve elbette müzik…
Çocuklar arabada müzik dinlemenin keyfini büyüklerden bile daha çok çıkarmayı bilir. Bu nedenle müzik seçimlerinizi onlara göre yapın. Yabancı dil öğrenmeye başladıysa o dilde parçaları da listenize ekleyin.

Bir Cevap Yazın