Çocuğunuzu nasıl ödüllendirmelisiniz?

0
745
aile çocuk yetiştime
aile çocuk

Anne babaların genel anlayışı, iyi bir şey yaptığında çocuğu maddi anlamda ödüllendirmektir. Çocuğa verilen en iyi ödüllendirme, maddi değil duygusal ödüllendirmedir. Ancak gelin görün ki, uygulama için aynı şey geçerli değil. Çocuklarda ödüllendirme nasıl olmalı? İşte tavsiyelerimiz…

Çocuk davranışlarının şekillenmesinde başarılarının, doğru davranışlarının ve onaylanması gereken tavırlarının ödüllendirilmesi önemli. Evet, cezanın da uygun ve tabii yine de doğru şekilde uygulanması taraftarı uzmanlar. Çünkü çocukta istenmeyen davranışların ve yanlışların kalmaması için ceza lazım.

Güzel söz en güzel ödüllerden biri…

Çocuğu ödüllendirmenin derecesi ve şekli, yaş ve ailenin durumuna göre genelde değişiklik gösterir unutmayın, anneler babalar (ve anne babalığa hazırlananlar):

En iyi ödüllendirme, maddi ödüllendirme yerine duygusal ödüllendirmedir. Çocuğun bu türlü bir ödüllendirmeye alıştırılması da oldukça önem taşır. Anne babaların genel anlayışı, çocuğa maddi hediye ve bir şeyler almanın sanki en iyi ödüllendirmeymiş gibi algılanmasıdır. Bu şekilde devamlı bir şeyler alınmaya ve verilmeye alıştırılan çocuk ise gün gelecek en iyi ve en pahalı hediyelerle bile doyum bulamayacaktır. Ama anne babasının okşaması, kucaklaması, gezdirmesi, onunla oynaması, ona güzel sözler söylemesi şeklindeki ödüllendirme ise en sağlıklı ve en başarılı ödüllendirmedir.

Verilen söz tutulmalı…

Anne babaların bu türlü bir duygusal ödülün yanı sıra imkanları ölçüsünde ek hediyeler vermesinin de çocuğu ödüllendirmenin diğer yolu olduğuna dikkat çeken Abalı, ”Anne babaların, çocuklara alınan hediyelerde maddi büyüklük yerine, manevi değeri ön plana çıkarmaları uygun olur. Bazı anne babalar bunu yapsa bile günümüzün tüketim toplumunda çevresinden ve arkadaşlarından etkilenen çocukları yönlendirmek anne babalar için hayli zor olacaktır.

Bir Cevap Yazın